Myriam, 10-årig irakisk flygtning
Interviewet med Myriam gik viralt på nettet i løbet af kort tid, og det er nu set af flere millioner mennesker – foruden de mange, som har set udsendelsen på SAT-7 KIDS. <em>Foto: SAT-7</em>

06.01.2015 Inge Haandsbæk Jensen

10-årig irakisk flygtning: Jeg tilgiver Islamisk Stat

Terrororganisationen Islamisk Stat har drevet tusinder af kristne på flugt i Irak. En af dem er 10-årige Myriam, som på kanalen SAT-7 KIDS har fået mulighed for at fortælle andre børn om sit syn på IS og tilgivelse

Mange af de irakiske børnefamilier, som er flygtet fra den islamistiske terrorbevægelse Islamisk stat (IS), opholder sig i byen Erbil i det Irakiske Kurdistan. Her var Essam, vært på SAT-7 Kids-programmet Why is that? (Hvordan kan det være, red.) taget ud for give krigens børn mulighed for at fortælle deres historier til seere over hele Mellemøsten og Nordafrika.

I den irakiske flygtningelejr mødtes Essam med en 10-årig kristen flygtningepige ved navn Myriam. Sammen med sin familie måtte hun flygte fra byen Qaraqoush, da IS-styrker indtog området. Essam spurgte hende, hvad hendes tanker var om de mennesker, som havde jaget hendes familie på flugt fra deres hjem. Hendes svar kom uden tøven:

”Jeg ønsker ikke at gøre dem fortræd, men jeg vil bede Gud om at tilgive dem. Jeg tilgiver dem,” fortalte hun til værten, og fortsatte:

”I Bibelen hører vi Jesus sige, at vi ikke skal være bange, og at vi skal tilgive andre, også selvom de hader os. Så vi bliver nødt til at tilgive dem.”

Konvertér, dø eller løb for livet

Da IS i juni sidste år erobrede den irakiske by Mosul og andre nærliggende byer, blev tusindvis af mennesker dræbt eller kidnappet. Områdets ikke-muslimer – især de kristne og yazidierne – fik valget mellem af blive dræbt, konvertere til islam eller løbe for livet. Mere end en million flygtede herefter til Irakisk Kurdistan, hvor de bor i flygtningelejre.

I mellemtiden drømmer Myriam om at arbejde for Læger uden Grænser, når hun bliver stor: ”der er folk overalt her, som har brug for behandling. Men det er kun få, som har råd til at få hjælp fra de enkelte læger, der er her. Jesus siger et sted, at når man er blevet gjort fri, skal man også gøre andre fri. Derfor skal vi vise folk barmhjertighed og tilbyde dem behandling.”

SAT-7 har succes på de sociale medier

  • SAT-7 ARABIC og KIDS nåede ud til 40 millioner mennesker gennem Facebook i 2014.
  • Hver måned ser 675.000 mennesker SAT-7 ARABIC's programmer gennem Youtube.
  • SAT-7 PARS har fordoblet deres seertale på Youtube hvert eneste år i løbet af de sidste fire år.