Kurt Johansen (th) modtager Bibelselskabets Pris 2020. Foto: Jesper Noer.
Kurt Johansen (th) modtager Bibelselskabets Pris 2020. Bibelselskabets formand Peder Ø. Andreasen (tv) sagde i sin tale: "Kurt er diplomat i verdensklasse. Verden over lyttes der til hans erfaring og indsigt." Foto: Jesper Noer.

14.09.2020 Thomas Godsk Larsen

20 års jubilar hos SAT-7: "For mig er det også et kald"

I år fejrer generalsekretær Kurt Johansen (t.h.) 20 års jubilæum hos SAT-7, den kristne tv-station, der begyndte med to timers ugentlig tv og i dag sender døgnet rundt på arabisk, persisk og tyrkisk i 25 lande i Mellemøsten og Nordafrika og i de fleste lande i Europa. En meget stor del af tv-stationens udvikling skyldes Kurt Johansens utrættelige indsats. Mød ham her.

Kurt Johansens job i SAT-7 har i alle årene først og fremmest været at etablere nye partnerskaber med NGO’er, missionsselskaber og kirkelige samfund. Partnerskaber, der i dag udgør rygraden i tv-stationens økonomi:

”Til at starte med fik jeg Norden som ansvarsområde, men jeg boede jo tæt på Tyskland, så snart rejste jeg også dertil, ligesom jeg også fik kontakter i flere og flere sydeuropæiske lande.”

150 rejsedage om året

I dag går nogle af Kurt Johansens 150 årlige rejsedage også til Asien, hvor der har vist sig en interesse for SAT-7’s arbejde: ”Som det er nu, kommer 10% af vores samlede budget alene fra kinesiske kristne, og der kommer nye støtter til fra især Sydøstasien.”

Spørger man Kurt Johansens nærmeste samarbejdspartnere, der tæller generalsekretærer, direktører, chefer og kirkeledere fra utallige lande, om, hvad der kendetegner Kurt Johansen, går ordene målrettethed, hæderlighed og udholdenhed igen. Selv forklarer han sin drivkraft med sit jyske ophav:

Møde med en russisk-ortodoks biskop i St. Petersborg, prædike i en pinsekirke i Schweiz, møde med den liberale Landeskirche Baden i Karlsruhe og det konservative, katolske ærkebispesæde i Freiburg samt besøg i Vatikanet. Alt sammen på én weekend.

”Jeg har altid haft et entreprenør-gen. I Herning, hvor jeg voksede op, havde vi et valgsprog: ’Sig, at noget ikke kan lade sig gøre – så skal vi vise jer, det kan!’” Driftschef i SAT-7, Jan Ørskov, fortæller, at Kurt Johansen ydermere har en evne til at møde ’høj’ som ’lav’ i øjenhøjde og til at navigere respektfuldt på tværs af kirkesamfund:

”På en enkelt weekend har han formået at tilbringe lørdagen med en russisk-ortodoks biskop i St. Petersborg, prædike i en pinsekirke i St. Gallen i Schweiz om søndagen og mandag morgen mødes med den liberale Landeskirche Baden i Karlsruhe og det konservative, katolske ærkebispesæde i Freiburg om eftermiddagen. Hertil kommer også besøg i Vatikanet.”

Kurt Johansen. Foto: SAT-7
Kurt Johansen på SAT-7's årsmøde 2019. Foto: SAT-7

Humlebien, der ikke kan flyve, men gør det alligevel

At det blev det internationale missionsarbejde, Kurt Johansen kom til at virke for, lå dog ikke oprindeligt i kortene. Som 29-årig havde han en god og sikker tjenestemandsansættelse i Toldvæsenet og var netop blevet indstillet til en lederkarriere dér, da han så et stillingsopslag fra det daværende Sudanmissionen: ”Jeg oplevede noget så umoderne i dag som et kald fra Gud. Et kald om, at det var det her, jeg skulle.”

De næste 14 år var han økonomichef for det, der i dag hedder Mission Afrika, hvor han var med til at åbne en lang række genbrugsbutikker og fik lejlighed til at rejse rundt i verden. Det var på én af rejserne, han mødte SAT-7, der var begyndt at sende kristent tv i Mellemøsten i 1995: ”Igen følte jeg mig kaldet til ny tjeneste, og det endte med, at jeg søgte til SAT-7.”

Jeg oplevede noget så umoderne i dag som et kald fra Gud. Et kald om, at det var det her, jeg skulle.

At tv-stationen i de følgende år gradvist kunne udvide sit sendeområde i det uro-plagede Mellemøsten og Nordafrika, og at man er kommet så vidt i dag, er ikke nogen selvfølge, fortæller Kurt Johansen:

”Det er lidt som humlebien, der ikke kan flyve, men gør det alligevel. I en region, hvor kristne kun er blevet mere og mere marginaliserede, og hvor opgaven har været at arbejde på tværs af konfessioner i 22 arabiske lande, skal der ikke meget til, at det går galt. Alligevel står vi et rigtig godt sted i dag. Men det kræver, vi hele tiden husker os selv på, at det ikke er nogen sag at starte op. Det hårde arbejde ligger i at holde det i gang.”

Kurt Johansen. Foto: SAT-7
Kurt Johansen har planer om, at SAT-7 skal være mere aktive på de sociale medier, åbne tv-studier i flere lande og videreudvikle de tilbud, der allerede er, bl.a. My School-programmet, som Bibelselskabet i Danmark har været med til at initiere. Foto: SAT-7

Planer for fremtiden

Kurt Johansen har gennem årene igen og igen ladet sig imponere af mange af de mennesker, der dedikerer deres tid og professionalisme, nogle gange med risiko for egen sikkerhed, til at lave tv, der bringer evangeliet ud til nye og til kristne i regionen. Han fremhæver særligt producer på SAT-7, Maggie Morgan, der leder et kvindeprogram, der tager greb om tabuer som vold i hjemmet og kvinders selvbestemmelse i Mellemøsten:

”Og så rører mødet med undertrykte kristne mig dybt. For eksempel mødet med arabiske kristne, som bliver færre og færre. På trods fastholder de et kristent vidnesbyrd i Irak eller Syrien, eller hvor de nu er. De ønsker at være lys og salt for regionen, trods tilsyneladende håbløshed. Det er en inspiration til os alle.”

Og så skal vi sammen med andre arbejde for religionsfrihed i Mellemøsten – heri er nøglen til at komme undertrykkelsen af kristne til livs.

Spørger man kolleger og nogle af de nærmeste samarbejdspartnere, må der helst godt gå mange år, før 63-årige Kurt Johansen lader sig pensionere. Han ser også selv mange nye opgaver, der skal tages fat på de kommende år:

”Ud over, at vi kommer til at satse på at etablere nye partnerskaber i Asien, skal vi videreudvikle vores medietilbud til især unge. Vi skal være mere aktive på de sociale medier, og vi skal åbne tv-studier i flere lande og videreudvikle de tilbud, vi allerede har, bl.a. My School-programmet, som Bibelselskabet i Danmark har været med til at initiere. Og så skal vi sammen med andre arbejde for religionsfrihed i Mellemøsten – heri er nøglen til at komme undertrykkelsen af kristne til livs,” slutter Kurt Johansen.

Mit yndlingsbibelvers, Kurt Johansen.

MIT YNDLINGSBIBELVERS

Gud vil gøre det,

for han har

udvalgt jer og

er trofast.

1. Thessalonikerbrev 5,24 (Bibelen 2020) Dét vers har stået særligt tydeligt for mig, når jeg har bevæget mig ud på de 70.000 favne. Det har igen og igen mindet mig om, at jeg ikke går af egen kraft og styrke, men at Han er trofast. Det hjalp mig til at tage springet som 29-årig, da jeg egentlig stod med en god og sikker tjenestemandsansættelse i Toldvæsenet og så alligevel vovede at skifte til det daværende Sudanmissionen. Det har givet mig mod, men også ydmyghed, og det har fulgt mig, hver gang tingene er lykkes imod alle odds. Så har jeg kunnet sige til mig selv: Gud er trofast. Jeg viser Gud tillid – og jeg giver al æren til Gud.

- Kurt Johansen

Kurt Johansen modtager Bibelselskabets Pris 2020. Foto: Jesper Noer.

Kurt Johansen modtager Bibelselskabets Pris 2020

Kurt Johansen kan ikke kun fejre sit 20 års jubilæum i 2020. Han hædres også med Bibelselskabets Pris for sit utrættelige arbejde med at give undertrykte kristne en stemme og udbrede kendskabet til Bibelen. Bibelselskabets formand Peder Ø. Andreasen sagde i sin tale til prismodtageren: "Kurt er diplomat i verdensklasse. Verden over lyttes der til hans erfaring og indsigt."

Læs mere om Bibelselskabets Pris