Anders Stjernholm er ateist og Jakob Svendsen er kristen.
Anders Stjernholm (tv.) er ateist - Jakob Svendsen er kristen. Og de gør begge to grin med Gud. Fotos: Andreas Martin/www.presse.gyldendal.dk (af Anders Stjernholm), og www.jakobsvendsen.dk (af Jakob Svendsen).

27.08.2015 Thilde Thordahl Andersen

Ateist og kristen: Gud er god at gøre grin med

Ateist Anders Stjernholm og kristne Jakob Svendsen bruger begge kristendom, Bibelen og andre religiøse emner i deres stand-up-shows, men fra to vidt forskellige personlige standpunkter.

Den ene er glødende ateist - den anden er kristen. Men de har det til fælles, at de som stand-up-komikere begge gør grin med Gud, Bibelen, kristendom og andre religions-tematikker. Og så tager de faktisk Gud alvorligt.

Anders Stjernholm er talsmand for Ateistisk Selskab, og Jakob Svendsen har en indremissionsk baggrund og kommer i Byens Valgmenighed i København. De to er venner og optræder tit sammen.

Men hvorfor gøre grin med Gud?

Ifølge Anders Stjernholm handler det om religionens betydning i vores samfund:

"Kristendom og religion som sådan er et kanongodt comedy-emne, fordi vi alle sammen oplever det i vores hverdag og har en holdning til det. Samtidig tager vi nogle trosspørgsmål for givet, som i virkeligheden er rimelig fjollede."

Kollegaen Jakob Svendsen oplever, at den bedste stand-up er den, der er allermest ærlig:

"Og der findes ikke noget mere ærligt ved mig end min religion og min tro."

Jakob Svendsen har intet behov for at tage afstand fra sin opvækst i en evangelisk konservativ kristen familie, og blasfemi holder han sig også fra. Alligevel mener han ikke, at der er en grænse, når det kommer til komik omkring religiøse spørgsmål.

Hvis vi beslutter os for, at der er ting, vi ikke må gøre grin med, så misser vi en mulighed for at gøre op med de tabuer, der findes i tilværelsen.

"Hvis vi beslutter os for, at der er ting, vi ikke må gøre grin med, så misser vi en mulighed for at gøre op med de tabuer, der findes i tilværelsen," siger han.

Det er en holdning, han deler med Anders Stjernholm:

"Jeg mener i det hele taget ikke, at der er en grænse for, hvad man må lave sjov med. Man må også gøre grin med folkemord - men comedy er altid sjovest, når man har ret i sine jokes. I mit show taler jeg for eksempel om Moses, der i Anden og Tredje Mosebog er en gigantisk hustler, fordi han gennem regler for ofringer snyder folk for deres mad og penge. Men hvis du tror på Gud, vil du måske ikke finde det morsomt, at jeg har gjort den observation ved at læse i Bibelen."

Vil rykke ved verden

Anders Stjernholm vil som komiker gerne få sit publikum til at grine, men det er ikke kun for sjov. Komikken skal nemlig ses i forlængelse af hans virke som samfundsdebattør og politiker.

"I mit nye show taler jeg en del om omskæring, fordi jeg vil ændre på noget i verden. Nogle religiøse mennesker mener, at en gud påbyder dem at skære i børn - og det vil jeg gerne lave om på."

Jakob Svendsen har tidligere turneret med showet Kristen i krise, som handler om hans egen oplevelse med at være kristen og mødet med en omverden, der ikke altid kan forstå, hvad det betyder.

Jeg mener i det hele taget ikke, at der er en grænse for, hvad man må lave sjov med. Man må også gøre grin med folkemord.

Nu arbejder han på et nyt show, Næste(n)kærlig. Og publikum tager godt imod komikeren med den kristne baggrund:

"Jeg hører tit, at folk synes, det er interessant at komme med ind i en verden, som de ikke rigtig kender."

Men i starten af komiker-karrieren brugte Jakob Svendsen faktisk ikke sin kristne baggrund som materiale:

"Det er svært at lave jokes om noget, man rent faktisk mener - det kan bliver moraliserende, plat eller ligefrem aggressivt. Derfor ventede jeg, til jeg var moden nok til at lave gode jokes, der kunne bære min meget personlige vinkel på stoffet."

Jokes skal tages alvorligt

Når jokes udelukkende spiller på chok-effekten hos publikum, er det dårligt håndværk og nogle gange direkte upænt, mener Jakob Svendsen. Derfor skal man være dygtig til sit hverv, når man bevæger sig ud i at gøre grin med følsomme emner som racisme, sexisme, vold og religion.

Med henvisning til debatten om ytringsfrihed og Muhammed-krisen afslutter han:

"Synes jeg, at man havde lov til at lave de tegninger? Ja, det synes jeg. Synes jeg, at man skulle have ladet være? Ja, det synes jeg, man skulle."

Jakob Svendsen er nomineret til Zulu Comedy Gallas talentpris, som uddeles i forbindelse med Zulu Comedy Festival. Til festivalen kan man desuden opleve Jakob Svendsen teste sit kommende show, Næste(n)kærlig.

Anders Stjernholm kan også opleves til comedyfestivalen med showet Grine eller græde. Læs mere om Zulu Comedy Festival her.

Zulu Comedy Festival...

...er en 11 dages festival, der løber i dagene 27. august til 6. september.

Her kan du i København, Aarhus og på TV-skærmen opleve masser af stand-up og comedy med alt fra gamle koryfæer til helt nye skud på comedy-stammen.