Charlotte Pardi
Charlotte Pardi står bag de nye illustrationer til Johannes Møllehaves "Børnebibelen". Pressefoto.

01.12.2016 Anna Sofie Casse

Charlotte Pardi har illustreret Bibelen med humor og kant

Illustrator Charlotte Pardi står bag de nye illustrationer, som pryder genudgivelsen af Johannes Møllehaves populære Børnebibelen. En flot sammensmeltning af humor og alvor præger illustrationerne

En stor pige står med bekymret mine og betragter sin bedrøvede mor, der putter sin lille søn, Moses, i en sivkurv og sender ham ud på Nilen. Både pigen og morens ansigtsudtryk er fulde af sorg og alvor. Nede i venstre hjørne af tegningen sidder et sidste lille vidne, en forvirret frø med store øjne, der formår at bløde situationen op, så det hele bliver lidt mere børnevenligt. Charlotte Pardi har illustreret den nye udgave af Johannes Møllehaves klassiker Børnebibelen.

Det barske og det børnevenlige

Charlotte Pardi har illustreret flere børnebøger, blandt andet historierne om Frøken Ignora og fortællingerne om Os fra blomsterkvarteret. Hun bruger også sin indsigtsfulde pen i sit arbejde som illustrator på Weekendavisen og i halvandet år har Charlotte Pardi beskæftiget sig med Johannes Møllehaves bibelfortællinger:

”Urhistorierne var skræmmende men meget spændende at illustrere. Historierne har noget på hjerte, de er dramatiske og dét er spændende at sætte billede på og gøre til sit eget” fortæller Pardi. 

Charlotte Pardi tegner sig ind i en lang tradition af danske illustratorer, der har illustreret Bibelen for børn, her i blandt Susanne Krage, Lillian Brøgger, Cato Thau-Jensen, Annemette Bramsen, Esben Hanefelt Kristensen og Hanne Bartholin. I Charlotte Pardis illustrationer er det især humoren, der er karakteriserende.

”Det har været en udfordring ikke at gøre det for distanceret i humoren. Jeg ville undgå at gøre grin med fortællingerne eller holde dem ud i strakt arm. Samtidig ville jeg gerne have lidt kant på, så det ikke blev for kitsch og selvhøjtideligt,” forklarer Pardi.

Humoren i modsætningspar

Stemningen i Pardis illustrationer kommer især til udtryk med farver, kompositioner og modsætningspar, og det er tydeligt, at Charlotte Pardi har levet sig ind i de situationer, som forfatteren Johannes Møllehave beskriver.

”At fremhæve modsætningspar og have humor med i tegningerne gør de barske historier mere spiselige for børnene. Jeg har givet mine tegninger kant, men uden at overdrive, så de blev useriøse,” siger Pardi.

Alting har en begyndelse

For Charlotte Pardi startede projektet med at illustrere historien om David og Goliat og hele projektet sluttede med en opfattende oprydning.

Charlotte Pardi fortæller:

”Det er det største projekt, jeg nogensinde har kastet mig ud i. Da jeg ryddede op fandt jeg materiale nok til at kunne lave syv bibler, tror jeg.”  

Nogle af tegningerne er blevet tegnet om, fordi de simpelthen var for uhyggelige. Balancen mellem det barske og det børnevenlige er jo altafgørende i en bibel for børn.

Der er stadig barske fortællinger i Børnebibelen og nogle af Pardis illustrationer er omgivet af en urovækkende stemning. For eksempel illustrationen til historien om den barmhjertige samaritaner, hvor blodet flyder i gyden og den forslåede stakkel ligger forladt i baggrunden, mens en mand går forbi og kigger tilbage.

Køb Børnebibelen med nye illustrationer

Johannes Møllehaves Børnebibelen fås nu med helt nye illustrationer af Charlotte Pardi.Køb bogen her