Kristian Leth. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix.
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix.

23.03.2022

"Bibelen er den vigtigste bog, der findes"

For musiker og forfatter Kristian Leth er Bibelen den vigtigste bog, der findes: "Hvis ikke vi læser Bibelen, siger vi nej til at forstå os selv." Her svarer han på fem skarpe om Bibelen

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Lige nu læser jeg meget i Bibelen, fordi jeg laver et radioprogram om teksterne i den. Så det er ved mit skrivebord på mit kontor. Samtidig læser jeg teologer, religionsvidenskab og historiske og filosofiske tekster om Bibelens betydning for os mennesker. Men jeg læste Det Nye Testamente første gang som 12-årig. Nok, fordi jeg ville finde ud af, hvad der i virkeligheden stod, og hvorvidt det passede med den kristne fortælling, der er i samfundet omkring os. Det ledte mig videre til et liv, hvor jeg har læst i, omkring og bag om Bibelen lige siden. Og dermed også jødiske, muslimske, buddhistiske og andre tekster om religion og mytologi.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen? Hvorfor?

Jeg er dybt fascineret af Paulus. Både fordi hans breve giver os indblik i en bevidsthed på en måde, som mere arkaiske lovskrifter og mytologi ikke gør: Det er et menneskes sind, der udfolder sig her. Paulus er skiftevis genial, smålig, nytænkende, belærende, kærlig og voldsom i sin ensporethed. Men også, fordi det er de tidligste skrifter, vi har fra det kristne samfund. Vi ser i hans tekster, hvordan tanker og ideer om, hvad Jesus mente og betød, finder deres form – lige her, foran vores øjne. Hvis kristendommen handler om Jesus’ virke, så er den i høj grad udtænkt af Paulus. At læse Paulus er vitterligt som at se ind i maskinrummet.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Jeg ved ikke, om jeg har et yndlingsvers. Bibelen er så vild med fantastiske stykker litteratur og vilde historier og kloge betragtninger og store øjeblikke. Jeg synes, fortællingen om syndefaldet er noget af det skønneste, der nogensinde er skrevet om at være menneske. Jeg mener, Højsangen er en helt utrolig levende erotisk tekst, der dirrer, hver gang jeg læser den. Jeg kan godt lide at fare vild i Johannes’ Åbenbaring. Jeg elsker at fordybe mig i Jesus’ lignelser. Og så er historien om den sidste nadver, Judas, der forråder Jesus, og domfældelsen et vildt sted, hvor sprækkerne står pivåbne, og dramaet er så menneskeligt og episk på samme tid.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Fordi det er den vigtigste bog, der findes. Det er her, vi kan læse om de ideer og strukturer, der er i os alle sammen. Der er masser af visdom i Bibelen, side om side med en hel bunke afsindige tanker, som ligger os meget fjerne i dag. Bibelen er både et historisk dokument og en levende tekst, der taler med, om vi lytter til den eller ej. Hvis ikke vi læser Bibelen, siger vi nej til at forstå os selv. Ikke bare, fordi det er en visdomstekst, men også, fordi det er en manual til vores begrebsverden. Vildt meget af det, vi tager for givet, har sin rod her.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Start med Det Nye Testamente. Evangelierne. Der er så meget genkendeligt. Det er som at komme hjem. På godt og ondt. Derfra kan man kaste sig ud i tusinde afstikkere for at få uddybet det, der står.

Kristian Leth (født 1980) er forfatter, musiker og skuespiller. Han er aktuel med P1-programmet Bibelen Leth fortalt, hvor han sammen med journalist Lauge Hendriksen undersøger, om vi kan forstå os selv og det samfund, vi lever i, hvis ikke vi forstår Bibelen.

Studiebibelen

Den autoriserede oversættelse med indledninger og kommentarer
Studiebibelen
799,95

Forfatter: Redigeret af Bodil Ejrnæs, Geert Hallbäck og Hans Jørgen Lundager Jensen
Sidetal: 1872 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-728-9
Mål: 16,2 x 23 x 3,3 cm
Andet: 1131 g