Foto: Les Kaner / Linda Kastrup/Scanpix / Carsten Lundager.
Foto: Les Kaner / Linda Kastrup/Scanpix / Carsten Lundager.

27.01.2022

Hvor skal en ny bibellæser starte?

Bibelen er en stor bog og kan måske virke uoverskuelig at gå i lag med. Så hvor skal man starte? Her giver en sognepræst, en skuespiller og en forfatter deres bud.

Sognepræst Sørine Gotfredsen:

Jeg er nødt til at anbefale to ting. For det første skal en ny læser gå i gang med Første Mosebog med skabelse og syndefald for at få kendskab til det udgangspunkt, alt andet skal læses i lyset af. Og dernæst skal han eller hun læse lignelsen om den fortabte søn i Lukasevangeliet, der jo handler om, hvordan det faldne menneske bliver samlet op igen. På den måde får man en fornemmelse af den position, mennesket ifølge Bibelen er sat i – skabelse, syndefald, tilgivelse – og så forstår man, at Det Gamle og Det Nye Testamente ikke må skilles ad. For uden kendskab til det første, forstår man ikke dimensionen ved nybruddet i det andet og dermed heller ikke radikaliteten i kristendommen. Bibelen skal læses som ét samlet værk.

Læs interview: Fem skarpe om Bibelen til Sørine Gotfredsen

Skuespiller Thure Lindhardt:

Jeg vil anbefale, at man går i gang med Ordsprogenes Bog. Den er enormt poetisk. Den rummer en masse korte fortællinger og betragtninger, der gør, den er et godt sted at starte. Jeg vil også anbefale nye bibellæsere at gå i gang med evangelierne – vær nysgerrig på, hvad der står, og lyt til, hvad det egentlig er, Kristus siger. Bibelen er ikke bare for teologer, for kirken og for ’særligt’ kristne. Ingen har patent på den, den er for alle og til alle mennesker.

Læs interview: Fem skarpe om Bibelen til Thure Lindhardt

Forfatter Dy Plambeck:

Juleevangeliet kommer man jo ikke uden om. Det er en klassiker. Men først og fremmest vil jeg foreslå en ny bibellæser at kaste sig over Højsangen, som er så utrolig smuk og poetisk og en af de mest erotiske tekster, der findes i Bibelen.

Læs interview: Fem skarpe om Bibelen til Dy Plambeck

Bibelen 2020 - indbundet

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020 indbundet
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-229-2