Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.
Nogle af Bibelens personer kan vi identificere os med. Andre kan vi undre os over, lægge afstand til eller se længselsfuldt op til, skriver Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.

22.11.2022 Af Johannes Baun, generalsekretær

Bibelen er et spejl af livet

Den nye bibellæseplan begynder første søndag i advent, og denne gang dykker læsningerne ned i nogle af Bibelens personer. Læs generalsekretær Johannes Bauns introduktion til den nye læseplan

For mange mennesker er der intet så godt som at forsvinde i en god roman. Det skulle da lige være at fordybe sig i en stærk livsberetning. I begge tilfælde møder man noget helt andet end sig selv – mennesker, man kan spejle sig i.

Sådan er det også, når vi læser i Bibelen. Den er fuld af stærke, udfordrede, troende, tvivlende mennesker, som oplever så meget med Gud og andre, at det er rigtigt at sige, at intet menneskeligt er Bibelen fremmed. Ruths trofasthed mod sin svigermor former et helt liv. Batsebas møde med kong David rummer både afgrundsdybe tab og moderskab til en konge, Salomon. Netop han udviser et stort menneskes visdom og kløgt, men falder også for nogle af de fristelser, magt kan føre med sig. Andre, for eksempel profeten Elias, Maria, Jesus’ mor, og disciplen Peter, oplever op- og nedture, der spænder menneskelivet ud til dets yderpunkter.

Nogle af alle disse bibelske personer kan vi identificere os med, fordi vores livsomstændigheder minder om deres. Andre kan vi undre os over, lægge afstand til eller se længselsfuldt op til. Men uanset hvad farver de os og vores tanker om os selv, om andre mennesker og om Gud.

Bibellæseplanen er i år tilrettelagt, så læsningen på hverdagene former en række små ”biografier” af bibelske personer – konger og dronninger, profeter og apostle, stærke kvinder og kæmpende mænd, udsatte mennesker og folk, der er ramt på livet. Her er masser af skæbner at spejle sig i, identificere sig med og lade sig inspirere af.

Bibelens hovedperson, Jesus, kalder ikke på samme måde på identifikation. Han er Guds ansigt, evighedens direkte møde med mennesker. Så på søndagene får vi lov at læse den vigtigste biografi af dem alle igennem en række evangelietekster om Jesus. Han kalder til tro, han ægger til modsigelse, han vender det vante på hovedet og viser os en kærlighed, der overgår enhver forstand. Bedre afsæt for at forstå livet med Gud, os selv og andre fås ikke.

God læselyst!

Johannes Baun
Generalsekretær i Bibelselskabet

Bestil et gratis eksemplar af Bibellæseplanen

Hvert år udgiver Bibelselskabet Bibellæseplanen, som er en kalender med udvalgte skriftsteder til hver dag i året. Læseplanen har til hensigt at åbne og udbrede Bibelens tekster.

Bestil her

Familiebibelen

Denne oplagte gave til brudepar foreligger nu i ny udgave med nyt omslag og design
Familiebibelen
299,95

Sidetal: 1338 sider.
Indbinding: Lærred
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-854-5
Mål: 16 x 22 x 4 cm
Udgave: 2. udgave