Ida Auken. Foto: Henrik B. Hansen
Ida Auken modtager hver dag et bibelord på mail, som hun tager med sig ind i dagen. Foto: Henrik B. Hansen.

15.05.2024

"Bibelen minder os om, at vi ikke skal kunne det hele selv"

"Vi skal læse i Bibelen, fordi den rummer de største sandheder i tilværelsen", siger politiker og cand.theol. Ida Auken. Her svarer hun på fem skarpe om sit forhold til Bibelen

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Bibelen ligger altid på mit natbord. Jeg læser af og til i den, inden jeg skal sove. Derudover modtager jeg hver dag et bibelord på mail, som jeg tager med mig ind i dagen. 

Hvem er din favoritperson fra Bibelen? Hvorfor?

Min favoritperson fra Bibelen er naturligvis Jesus - fordi han er Guds søn og verdens frelser. Hvis der med ‘person’ snarere menes et menneske fra Bibelen, så vælger jeg Marthas søster, Maria. I disse tider har vi brug for at bekymre os mindre. Det kan vi lære af Maria, der sætter sig for Herrens fødder og lytter til ham i stedet for at fare rundt for at ordne ting (Lukasevangeliet 10,38-42). 

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Mit yndlingsvers i Bibelen lyder: “Se derfor til, at lyset i dig ikke er mørke” (Lukasevangeliet 11,35). Engang, hvor jeg var ked af det, gik jeg ind i Jesuskirken i Valby. Så stod det der på væggen og virkede som en trøst. Der er så meget lys i verden, og vi har fået givet så meget livskraft. Det må vi tro på og give plads til også i mørke tider. 

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Vi skal læse i Bibelen, fordi den rummer de største sandheder i tilværelsen. Og fordi der altid er et ord til opmuntring, trøst eller eftertanke. Her er noget, vi ikke selv kunne have regnet ud. Derfor minder Bibelen os også om, at vi ikke skal kunne det hele selv. Og den giver mennesket fri fra at skulle være vigtigt. Der er en grund til, at bønnen lyder:  “Helliget blive dit navn, komme dit rige.”

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Læs vandringen på søen (Matthæusevangeliet 14,22-33). Her møder man Peter, der løber ud til Jesus, som går på vandet. Det er en af de mest menneskelige historier, jeg kender. Vi kaster os ud i noget, og så opdager vi pludselig, at vi slet ikke kan gå på vandet. Derfor begynder vi at synke. Men så er det alligevel så utroligt tit, at vi alligevel bliver grebet. Det er erfaringen af Guds kærlighed - at blive grebet og rejst op igen.

Om Ida Auken

Født 1978. Uddannet cand.theol. (2006). Har været medlem af Folketinget siden 2007, først for SF, siden for Radikale Venstre og så for Socialdemokratiet. Var miljøminister for SF fra 2011-2014. Er forfatter til flere bøger, og har bl.a. bidraget til Håb er en overset superkraft (Bibelselskabet 2023).

Vil du også modtage et dagligt bibelvers?

Start dagen med et pust af inspiration og stof til eftertanke: Hvis du tilmelder dig "Dagens vers" får du hver morgen et bibelvers direkte i din indbakke. Det er ganske gratis.

Tilmeld dig her

Håb er en overset superkraft

12 taler til konfirmanden
Håb er en overset superkraft
269,95

Forfatter: Malene Fenger-Grøndahl (red.)
Sidetal: 256 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-272-8
Mål: 13,4 x 21,3 cm.