Ukraines bibelselskab fylder 30 år. LOVE. Foto: Bibelselskabet i Ukraine
”Hvad handler Bibelen om”? spurgte international chef Synne Garff, da hun mødte en gruppe piger på et børnehjem i nærheden af Tjernobyl. ”’LOVE’. Kærlighed. Præcis, som der står på din trøje!”. Børnebibelen på ukrainsk har levende illustrationer og åbner for et rum fuld af varme, tillid, barmhjertighed og kærlighed, som børnene kan træde ind i. Det er der brug for, for Ukraine kæmper med alkoholisme og mange børn tvangsfjernes fra familien i kortere perioder eller definitivt. Foto: Det Ukrainske Bibelselskab

01.11.2021 Synne Garff, international chef

Bibelselskabet i Ukraine fylder 30 år

I år er det 30 år siden, Ukraine fik sin selvstændighed, og et nyt Bibelselskab så dagens lys. For nylig havde jeg mulighed for at rejse rundt i Ukraine sammen med bibelkolleger og få indblik i deres imponerende arbejde og tale med mange forskellige kirkelige samarbejdspartnere og ledere.

Jeg har haft det store privilegium at følge bibelarbejdet i det meste af verden og beskæftige mig med mange komplekse religiøse problemstillinger igennem ti år, men jeg må ærligt indrømme, at situationen omkring de ortodokse kirker i Ukraine er noget af det mest indviklede, jeg har oplevet. Krigen med Rusland har kun gjort forholdene endnu mere spegede.

Spegede forhold

Bibelselskabet i Ukraine spiller en central rolle, når der skal holdes sammen på de interne religiøse stridigheder. Baglandet rummer 22 forskellige kirkeretninger, hvor der navigeres diplomatisk. Jeg har fulgt nogle af nøglemedarbejderne til møder og samtaler med katolikker, ortodokse og evangelikale. Respekten fra de forskellige kirkeretninger er åbenlys.

Det var nogle intense og bevægende dage, der sendte mig tilbage i landets tunge historie under kommunismen i Sovjettiden, den forfærdende ulykke i Tjernobyl, krigens og pandemiens konsekvenser, der har øget udfordringerne med alkoholisme og stoffer. Vi hører ikke meget i medierne om krigen ude ved grænsen til Rusland, men den er der stadig, og kræver jævnligt sine tab. Sekularismen og en grasserende materialisme udfordrer også landet, som en kirkeleder sagde.

Ukraine efter Tjernobyl. Foto: Synne Garff
I mange år led Ukraine under Tjernobyls følger. Billedet er fra en af reaktorerne i Tjernobyl. Foto: Synne Garff

Fornyet håb i troen

Men der er samtidig en ny markant bevægelse: Krigens rædsler har fået mennesker til at søge trøst og fornyet håb i troen og Bibelen. I september deltog regeringsmedlemmer i en ’morning prayer’, hvor fremtrædende personer, religiøse ledere og Bibelselskabet var samlet for at bede om fred og indtage morgenmad sammen. Det havde været utænkeligt under Sovjetstyret.

Det er også lykkedes Bibelselskabet i Ukraine at udrulle bibelsk sjælesorg med generøs støtte fra blandt andre danske givere. Sjælesorgsmetoden inddrager aktivt Bibelen kombineret med basal psykologisk indsigt i tabsreaktioner. Bibelsk sjælesorg hjælper udsatte grupper, enker og soldater. Næste skridt er uddannelse af omsorgspersoner og præster, der arbejder med børn og unge. Behovet er enormt.