Foto: Stine Munch
Fænomenet "bible journaling" bygger på en praksis, der går tilbage til det 5. århundrede. Her er det to af sognepræst Stine Munchs illustrerede bibelopslag. Foto: Stine Munch

21.02.2018 Tine Hyllested Johannsen

At tegne i sin bibel giver plads til fordybelse og refleksion

De to præster Nana Hauge og Stine Munch praktiserer "bible journaling" – at tegne i sin bibel. Det hjælper dem til at komme dybere ned i teksten og får dem til at reflektere over det, de læser.

Præsterne Stine Munch og Nana Hauge fik idéen til at tegne i deres bibler efter at være stødt på konceptet bible journaling på de sociale medier Instagram og Pinterest.



”At dekorere Bibelen er en praksis, der går tilbage til det 5. århundrede og fortsatte ind i middelalderen. Da Bibelen langt fra alle steder var tilgængelig på alle modersmål, tjente illumineringerne – som man kalder illustrationerne – til at forklare og opsummere centrale bibelsteder,” forklarer Nana Hauge.

Man skal kunne lide at tegne

”Da jeg var barn elskede jeg at tegne, når nogle læste op fra Bibelen for mig. Det er nok grunden til, at jeg i første omgang blev interesseret i bible journaling,” fortæller Stine Munch.

”Man behøver ikke være vildt god til at tegne, øvelse gør jo mester, og man kan jo finde rigtig meget inspiration til sine tegninger på Instagram og Pinterest,” siger Stine Munch.

Det Nye Testamente pyntet op
Imellem Det Gamle og Det Nye Testamente har Stine Munch fundet god tegneplads. Bibelens sider er tynde så man skal være lidt varsom, siger hun.

”Stine og jeg gør det på to meget forskellige måder. Jeg har altid siddet og tegnet kruseduller, når jeg læste, så når jeg tegner i Bibelen, så gør jeg det undervejs i min læsning. Tit fremhæver jeg også vers, som jeg synes særlig godt om, ved at skrive dem på en dekorativ måde. Stine laver små kunstværker i sin bibel,” siger Nana Hauge.



”Det er nok rigtigt”, svarer Stine Munch og fortsætter: ”Jeg bruger forskellige tuscher og farveblyanter og jeg laver også nogle gange en skitse, før jeg tegner. Jeg kan også finde på at dekorere med lidt glimmer,” forklarer Stine Munch.

Man skal give sig selv tiden

Det kan tage lang tid sådan at dekorere Bibelens sider. Det er både Nana og Stine også enige om, at det skal. For begge er det nemlig et pusterum at sidde og tegne i Bibelen:



”Man fordyber sig, mærker en ro sænke sig over én og der opstår en mulighed for at reflektere over og komme dybere ned i det tekststykke, man har læst,” siger Nana Hauge.

Tegning i Jonas' Bog
Stine Munch har her brugt begge sider til at tegne hvalen under vandet og den lille båd på bølgens top. Hun fortæller, at hun tit laver en lille skitse, før hun tegner i selve Bibelen.

”Refleksionen opstår, når man sidder og overvejer, hvad man skal tegne for at illustrere det, man har læst på den rigtige måde. Det er også som om, man bedre husker det, man har læst, hvis det først har været en tur igennem hovedet og ud igennem armen,” forklarer Stine Munch. 



”Når man sidder og tegner i sin egen bibel, så er det typisk noget man gør alene. Det er en aktivitet, som kræver, at man sætter tid af til den,” siger Stine Munch.



”Jeg kunne godt forestille mig, at man kunne sidde sammen et par stykker og tegne. Hvor man sidder med hver sin bibel og fordyber sig i aktiviteten,” fortsætter Nana Hauge.

”Det er måske en mor-ting”

Nana Hauge og Stine Munch er begge mødre og forestiller sig, at det typisk er mødre, der fordyber sig i bible journaling.



Nana Hauge forklarer: 



”Traditionelt er det kvinder, der har varetaget den kristne børnelærdom i hjemmene. Det er vores erfaring, at det også i dag i overvejende grad er mødrene, der står vagt om deres børns oplæring i den kristne tro. Mon ikke det er dem, der nynner salmevers for de spæde hen under aften og fortæller bibelhistorie og beder Fadervor med de små? Det er det almindelige præstedømme i sin fineste betydning!”

Moses i kurven
Her har Stine Munch brugt pladsen nederst på siden til at tegne Moses i sin sivkurv. Øverst i højre hjørne har hun lavet et lille banner. Man kan finde inspiration til eksempelvis bannere på Pinterest og Instagram, fortæller hun.

”Men når det så er sagt, så kan børn altså sagtens være med, uanset om de kan tegne eller ej. Det er dog nok sjovere for dem, hvis deres kunstneriske evner strækker sig længere end til tændstikmand-niveauet,” siger Stine Munch smilende.

Men i princippet kan alle altså være med:



”Mine døtre på henholdsvis 8 og 12 år tegner også i deres bibler. De synes rigtig godt om det, og er begge dygtige til det” siger Nana Hauge en smule stolt.



Nana Hauges datter tegner i en amerikansk udgave af Bibelen, som Nana Hauge har købt i USA. Den er fremstillet med god plads i margen, så der er god plads til at tegne, skrive eller lave dekorationer i den. 



Stine Munch og Nana Hauge tror, at der er mange, der vil kunne få glæde af at sætte sig ned med deres bibler og dekorere dem. Særligt fordi mange netop leder efter den ro og fordybelse i hverdagen, som et tegneprojekt netop kan give.