Tre præster har i samarbejde skrevet Bibelhalvmaraton. Fra venstre ses Allan Ibsen, Lasse Åbom og Ole Lundegaard. Foto: Christina Marcher Lundegaard.
Tre præster har i samarbejde skrevet Bibelhalvmaraton. Fra venstre ses Allan Ibsen, Lasse Åbom og Ole Lundegaard. Foto: Christina Marcher Lundegaard.

16.06.2017 Anna Sofie Casse

Trekløver bag "Bibelhalvmaraton" vil have os til at tale om Bibelen

Hvordan tager man hul på Bibelen? I bogen Bibelhalvmaraton, som for nylig udkom på Bibelselskabets Forlag, har tre præster samarbejdet om et forslag til, hvordan man kan gøre det. Og formålet er blandt andet at gøre os bedre til at tale om Bibelen

Læs Bibelen som et halvmaraton og få et overblik over Bibelens mange fortællinger. Tre præster er netop udkommet med bogen Bibelhalvmaraton, der skal motivere læserne til at tage hul på Bibelen og samtidig give dem et overblik. Bibelselskabet har spurgt de tre præster om deres nye guide til Bibelen.

Idéen bag

Selve ideen udsprang af præsterne, Allan Ibsen, Ole Lundegaard og Lasse Åboms egne erfaringer i deres lokale menigheder i Tølløse, Herlev og Aarhus.

”Vi inddrog ofte forskellige bibelske fortællinger i vores prædikener, og vi oplevede gang på gang, at der var mange tomme blikke, når vi refererede til bestemte beretninger,” fortæller de.

Det motiverede dem til at lave en guide – ikke kun til Bibelens tekster, men også til hvordan man kan bruge teksterne i sin hverdag.

Et halvmaraton

For ikke at miste læserne på halvvejen i den store tekstmængde Bibelen er, har de tre præster valgt, at man ved at læse Bibelhalvmaraton kommer igennem hele Det Nye Testamente og dele af Det Gamle Testamente:

”Vi ville hellere have flere til at læse halvdelen end få til at læse det hele.”

I Bibelhalvmaraton får man mulighed for at smage på de forskellige typer af tekster, som Bibelen rummer. Der læses udvalgte tekster fra Det Gamle Testamente, så man undgår for mange gentagelser, ligesom passager som de tre præster har vurderet til at være mindre centrale, er blevet skåret fra. Til gengæld er Bibelhalvmaraton ikke blot en ”læseguide”, men giver forslag til, hvordan man kan reflektere over det der læses:

”Det interessante er jo ikke blot, hvad teksterne siger, men hvordan de udfordrer os. Med Bibelhalvmaraton vil vi give den enkelte muligheden for at blive klogere og reflektere over Bibelen, men samtidig også sætte rammen for at læserne sammen kan tale om det, de læser,” siger de tre præster.

Bibelen og livet

I Bibelhalvmaraton slutter hvert kapitel med et afsnit, der indbyder til at sætte det der lige er blevet læst i relief til læsernes liv og virkelighed. Og netop samtalen og den enkeltes engagement med teksterne er målet med hele projektet bag Bibelhalvmaraton:

”Vi håber, at Bibelhalvmaraton kan være med til at sætte fornyet fokus på Bibelen og gøre os alle sammen bedre til at samtale om, hvad vi finder i den,” pointerer Allan Ibsen, Ole Lundegaard og Lasse Åbom og fortsætter:

”Vi håber derfor, at mange vil læse Bibelhalvmaraton sammen, danne store eller små studiekredse eller lave en facebook-gruppe, hvor man kan dele sine tanker og indtryk.”

Ikke en introduktion

For de tre præster er det vigtigt også at sige, at Bibelhalvmaraton ikke er tænkt som en introduktion til Bibelen, selvom den også kan bruges sådan:

”Vores tanke har ikke været blot at lave en introduktion til Bibelen, og slet ikke at levere en masse svar. Vores tanke har været at hjælpe læserne med at finde ud af, hvilke spørgsmål, der er interessante og give dem redskaber til at bakse med spørgsmålene sammen.”

Køb Bibelhalvmaraton her

Bibelhalvmaraton

Med Bibelhalvmaraton kommer du igennem en god del af Det Gamle Testamente og hele Det Nye Testamente
Bibelhalvmaraton
179,95

Desværre udsolgt

Forfatter: Ole Lundegaard, Allan Ibsen og Lasse Åbom
Sidetal: 138 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-860-6