Blinde, Uganda. Foto: UBS.
Glæde blandt blinde i Uganda. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

10.01.2022 Synne Garff, international chef

Bibler til blinde i Uganda og Sri Lanka

Covid-pandemien er særligt slem for blinde og svagtseende.

Jeg håber, du er kommet godt ind i det nye år. Selv om lyset er vendt, befinder vi os stadig i den mørke tid på året. Det kan indimellem være svært at se en hånd frem for sig. Sådan lever blinde året rundt. En af mine gode venner er ved at blive blind. Han er ung, har på mange måder et privilegeret liv her i Danmark, men det er smerteligt, hver gang synet bliver lidt dårligere. Snart vil han måske kun kunne høre sine børns stemmer.

Bibler med punktskrift efterspørges

Mange steder i verden er frygten for ensomhed og social isolation psykologisk belastende for blinde og svagtseende. Covid-pandemien har været særlig slem, for blinde er meget afhængige af kontakten med andre. Da kirker var lukket og møder aflyst, blev de endnu mere afsondrede fra andre. Den sociale isolation har efterladt et tomrum, som mange nu er i gang med at fylde op med nyt liv. Men nemt er det ikke altid, og her kommer Bibelen ind i billedet.

Takket være trofaste givere er det nu lykkedes at udgive denne bibel, der fylder ti gange så meget som en almindelig trykt bibel. 

Susan Katushabe. Foto: UBS
Susan Katushabe på 14 år er svagtseende og læser et bibelstykke med punktskrift, som Bibelselskabet i Uganda gav hendes skole for nogle år siden. Nu skal den nye oversættelse på Runyankor-Rukiga ud og virke på samme måde for blinde i andre skoler. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Efterspørgslen på bibler med punktskrift er steget under pandemien, fortæller mine kolleger i andre bibelselskaber. Heldigvis er der kreative ildsjæle, som har hjulpet blinde med at finde nye måder at komme i kontakt med Bibelen på. Det er f.eks. sket via telefon og digitale medier.

Oversættelsesarbejde i Uganda og Sri Lanka

I denne mørke tid vil jeg gerne bede om din støtte til blinde i to lande, som vi har samarbejdet med i en årrække, nemlig Uganda og Sri Lanka. Da jeg rejste rundt i Uganda for nogle år siden, havde jeg mulighed for at tale med bibelselskabets koordinator for bibelarbejdet til blinde. Hun var dedikeret til sit område og håbede meget, at vores givere ville blive ved med at støtte oversættelsen af Runyankore-Rukiga-Bibelen til punktskrift. Takket være trofaste givere er det nu lykkedes at udgive denne bibel, der fylder ti gange så meget som en almindelig trykt bibel. Derfor er den også dyr at producere. I første omgang vil vi gerne kunne stille eksemplarer til rådighed ude i kirkerne.

 Den sociale isolation har efterladt et tomrum, som mange nu er i gang med at fylde op med nyt liv.

De Forenede Bibelselskaber er engageret i at formidle Bibelen til særligt udsatte grupper og gør en imponerende indsats for blinde. Jeg må her nævne mine kolleger i Sri Lankas Bibelselskab, der siden terrorangrebet i påsken 2019 har arbejdet målrettet og dygtigt med bibelsk sjælesorg. Et omfattende uddannelsesprogram er blevet udrullet igennem landets kirker med stor succes. Nu vil bibelselskabet gerne producere en lydbibel, som blinde og analfabeter kan få glæde af. Det vil også kunne gøre bibelsk sjælesorg mulig for denne gruppe.

Det er virkelig enestående, som bibelselskaber er med til at binde mennesker sammen.