Sektion af "Madonna del Magnificat" - Sandro Botticelli
Hvad er nådig skikkelse og forsyn? Anne har brug for at få oversat en gammel tekst til nudansk. Foto: Wikimedia Commons

Brevkassen: Hvad betyder "den almægtigste Guds milde og nådige skikkelse og forsyn"?

Anne er faldet over en gammel tekst, nemlig Christian III's Københavnske Reces fra 1537. Men hvad betyder "den almægtigste Guds milde og nådige skikkelse og forsyn"? Det spørger hun om, og sprogforsker Martin Ehrensvärd kommer med et svar.

Hej!

Jeg er stødt på følgende sætning: "[...] af den almægtigste Guds milde og nådige skikkelse og forsyn [...]"  fra Christian III's Københavnske Reces fra 1537. Jeg kan sagtens modernisere eller forklare hvert enkelt ord, men mistænker, at det er en fast vending, som samlet har en bestemt betydning. Er dette noget I kan hjælpe mig med? Har I måske et bud på en moderne udgave eller en ordret forklaring på hele sætningen?

På forhånd tak!

Venlig hilsen

Anne

********************************************************

Kære Anne

Det, der ligger i den lov, du henviser til, er, at man ved at bryde loven ikke kun forbryder sig mod mennesker, men også mod Gud.

Med andre ord: kongen har Gud på sin side, når han søger at opretholde loven. Det specifikke udtryk, du citerer, betyder ganske enkelt, at Gud har været så venlig at give kongemagten til Christian III, og derfor kan Christian III indføre den københavnske reces. Guds ‘skikkelse og forsyn’ betyder altså noget i retning af Guds 'omsorgsfulde bestemmelse’.

Venlig hilsen

Martin Ehrensvärd

Martin Ehrensvärd er semitisk filolog og lektor ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet. Han har desuden oversat Prædikerens Bog til nudansk for Bibelselskabet. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Bibelske tekster på nudansk

Martin Ehrensvärd er en af oversætterne bag den nudanske oversættelse af Første Mosebog og Prædikerens Bog.

Køb Begyndelsen og tænkeren her.