Lars Mikkelsen i "Herrens Veje"
Lars Mikkelsen i "Herrens Veje"

28.09.2017

Brevkassen: Hvad betyder "Herrens veje"?

DR's nye store søndagsserie "Herrens veje" går med dramatik og sanselighed i kødet på folkekirken og den kristne tro. Men hvor kommer egentlig udtrykket "Herrens veje" fra, og hvad betyder det?

Hej brevkasse!

Vi så Herrens veje på DR i søndags og vi kom til at tale om, hvor udtrykket "Herrens veje" kommer fra og hvad det betyder.

På forhånd tak,
Birthe

-------------------------------------

Kære Birthe
”Herrens veje” er et fast udtryk i Bibelen, hvor det handler om, hvordan mennesker skal forholde sig. Man finder det fx flere steder i 5. Mosebog som bud om at holde Herrens befalinger og ”gå ad hans veje” (5 Mos 8,6).  I denne betydning bruges udtrykket parallelt med udtryk som at frygte Gud, at elske og tjene Gud, at holde Herrens bud, at holde fast ved Gud og følge hans lov. I 2 Sam 22,22 og i Sl 18,22 lyder det: ”Jeg har fulgt Herrens veje og ikke forbrudt mig mod min Gud”.

”Herrens veje” står i denne betydning i modsætning til afveje og til menneskets egne veje (Jer 2,31), og Herrens veje beskrives som ”rette” (med en betydning af både lige og rigtig); de retfærdige vandrer ad dem, mens synderne snubler (Hos 14,10).

Men ”Herrens veje” er også i Bibelen udtryk for Guds uudgrundelighed, som fx i Rom 11,33: ”Hvor uransagelige er hans domme og hvor usporlige hans veje”. Det er denne betydning, der går igen i den faste vending ”Herrens veje er uransagelige”, som man bruger, når der sker noget overraskende, som man ikke havde forudset – lidt som man uden reference til Gud kan sige ”det havde jeg ikke set komme”.

I denne sidste betydning er Herrens veje alt andet end rette, og udtryk også for det, vi mennesker ikke ser en sammenhæng eller en retfærdighed i. Som Grundtvig digter:

”Som fisk i hav og fugl i luft
ej lader spor tilbage,
så kan vi og ej med vor fornuft
vi Herrens vej opdage”
(Den Danske Salmebog nr. 18)

Der er med andre ord flere betydningslag i Herrens veje, som det bliver spændende at se, hvordan DR’s dramaserie udforsker og udfolder.

Med venlig hilsen
Birgitte Stoklund Larsen

Birgitte Stoklund Larsen er teolog og generalsekretær i Bibelselskabet.