Moses med de ti bud. Illustration af William A. Foster fra The Bible Panorama.
I Anden Mosebog kan man blandt andet læse De Ti Bud. Illustration af William A. Foster fra The Bible Panorama.

26.10.2023

Brevkassen: Hvor stammer Anden Mosebog fra?

Hvor stammer Anden Mosebog fra? Hvor og hvornår er den skrevet? Sådan spørger Tugce og Kirsten Nielsen kommer med et svar

Kære Brevkasse

Jeg håber I kan hjælpe mig. Jeg har spekuleret på, hvor Anden Mosebog stammer fra, og hvor og ca. hvornår den er blevet skrevet, og i hvilken historisk samtid den menes at være skrevet, og hvor det kommer til syne i teksten.?

Venlig Hilsen
Tugce

---------------------------------

Kære Tugce!

Tak for dit spørgsmål om Anden Mosebog. Jeg er desværre ikke i stand til at give dig noget præcist svar.

Anden Mosebog består af forskellige former for litteratur. Der er fortællinger som beretningen om udvandringen af Egypten, men der er også lovstof, f.eks. De Ti Bud, og redegørelser for, hvordan helligdommen i ørkenen så ud.

Bud som De Ti Bud kan gå tilbage til meget gamle bud, men først være samlet til De Ti Bud på et senere tidspunkt. Forordningerne om helligdommen kan næppe forstås uden kendskab til templet i Jerusalem, som først blev bygget senere. Fortællinger kan være overleveret mundtligt i lang tid, før man begynder at skrive ned. De store samlinger af ordsprog og salmer er også eksempler på tekster, som først senere er blevet samlet sammen til hele bøger.

Noget af det ældste, arkæologerne har fundet skriftligt, er dele af den aronitiske velsignelse (Fjerde Mosebog kapitel 6 vers 24-26) på en sølvamulet fra ca. 600 f.Kr. Den er fundet på Ketef Hinnom nær Jerusalem. Men selve velsignelsen kan jo være meget ældre. Vi kan derfor kun sige, at velsignelsen fandtes i 600-tallet f.Kr. Vi mangler simpelthen tekstfund. 

Dødehavsskrifterne indeholder afskrifter af bibelske tekster, men de ældste er fra 200 f.Kr.

De fleste moderne forskere er derfor meget forsigtige med at datere Bibelens enkelte dele; men jeg vil selv mene, at nedskrivningen først for alvor er begyndt i forbindelse med Det Babylonske Eksil (586-539 f.Kr.), hvor en vigtig del af befolkningen var blevet ført til Babylon. På det tidspunkt var det vigtigt at bevare sin identitet og sin religion. Derfor var det afgørende at få skrevet traditionerne ned. 

Noget af stoffet har måske allerede været skrevet ned, men meget har endnu kun eksisteret i mundtlig form.

Navnet Moses er brugt for at give bøgerne autoritet. Moses har f.eks. ikke kunnet berette om sin egen død (Femte Mosebog kapitel 34).

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen

Kirsten Nielsen er professor emeritus i Det Gamle Testamente. Hun er desuden en af hovedkræfterne bag den autoriserede bibeloversættelse fra 1992. Læs hendes andre brevkassesvar her.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Studiebibelen

Den autoriserede oversættelse med indledninger og kommentarer
Studiebibelen
799,95

Forfatter: Redigeret af Bodil Ejrnæs, Geert Hallbäck og Hans Jørgen Lundager Jensen
Sidetal: 1872 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-728-9
Mål: 16,2 x 23 x 3,3 cm
Andet: 1131 g