Gud. Foto: Wikimedia Commons.
Har der været en kvindelig guddom ved siden af den gammeltestamentlige Jahve, da Adam og Eva blev skabt? Fresko af Michelangelo fra Det Sixtinske kapel (1508-12). Kilde: Wikimedia Commons.

11.01.2023

Brevkassen: Hvorfor siger Gud "os" om sig selv?

Hvorfor omtaler Gud sig selv som ”os” i Første Mosebog? Sådan spørger en bibellæser, og professor emeritus Kirsten Nielsen giver et svar

Kære Brevkasse

I Første Mosebog kapitel 1 vers 26 står der: Gud sagde: "Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os!"

Mit spørgsmål lyder : Hvem er "os"? Eller, hvad er "os"?

Venlig hilsen
Tobias

--------------------------------------------------------------

Kære Tobias

Tak for dit spørgsmål til Første Mosebog kapitel 1 vers 26.

Ja, det virker overraskende, at Gud taler om sig selv som "os".

Der har været flere forklaringer:

  • Nogle forskere har talt om en form for pluralis majestatis, dvs. den form konger bruger, hvor de ikke siger jeg, men vi om sig selv. Men den forklaring har man siden forladt.
  • Andre mener, at Gud taler med de himmelske væsner, som udgør Guds rådsforsamling (jvf. at Gud ifølge Jobs Bog kapitel 1 vers 6 er omgivet af gudesønner).
  • En tredje mulighed er, at det er tanken om en kvindelig guddom ved siden af den gammeltestamentlige Jahve, der ligger bag. Det ville passe godt med, at Guds billede er både mand og kvinde. Men det er ikke en forestilling, som vi møder i selve Det Gamle Testamente. Der findes derimod to inskriptioner, som taler om Jahve og hans Ashera (den ene er fundet i Quntillet Ajrud syd for Kadesh ved vejen fra Be'ersheba til Eilat, den anden fra Khirbet el-Qom nær Hebron). Så det tyder på, at man på et tidspunkt har dyrket ikke blot en mandlig, men også en kvindelig guddom, ligesom kanaanæerne har gjort. Men den tanke er så blevet afvist og er ikke kommet med i Det Gamle Testamente. Medmindre man vil se flertalsformen som tegn på netop det.

Jeg synes selv, det er spændende, at når Gud derefter skaber mennesket i sit eget billede, så er det som mand og kvinde. Det ville jo passe meget godt til, at Gud taler med sin gemalinde, og de så laver to tilsvarende mennesker, en mand og en kvinde. Men det er i så fald en tanke, som ikke er blevet en del af den officielle israelitisk/jødiske teologi.

  • Endelig kan man ifølge en anerkendt gammeltestamentlig forsker, Claus Westermann, på hebraisk bruge flertalsformen, når man overvejer noget med sig selv, og det mener han er den mest naturlige måde at forstå flertalsformen på.

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen

Kirsten Nielsen er professor emeritus i Det Gamle Testamente. Hun er desuden en af hovedkræfterne bag den autoriserede bibeloversættelse fra 1992. Læs hendes andre brevkassesvar her.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Møder med Gud

Bibelselskabets Håndbibliotek
møder med Gud
119,95

Forfatter: Jesper Tang Nielsen
Sidetal: 148 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-231-5
Mål: 11,6 x 19 cm