Holding Hands
Udtrykket "at falde i levende hænder" bruges ofte i forbindelse med døden. Foto: Pixabay

23.05.2016

Brevkassen: Hvorfra kommer udtrykket "at falde i levende hænder"?

Terkel ser udtrykket "at falde i levende hænder" fra tid til anden - blandt andet i dødsannoncer. Men hvor kommer udtrykket fra? Sognepræst Stine Ravnborg Nissen kommer med et svar.

Til Bibelselskabet

Man ser fra tid til anden udtrykket faldet eller kommet "i levende hænder." Jeg så det senest i en dødsannonce, afdøde var faldet i levende hænder.

Hvorfra stammer dette udtryk?

Med venlig hilsen
Terkel

*********************************

Kære Terkel

Det konkrete udtryk ”at falde i levende hænder” stammer, så vidt jeg ved, fra Johannes Møllehave. Han skrev teksten til Anne Linnets smukke sang af samme navn. En sang, der beskriver afmagten og håbløsheden konfronteret med døden, men som også netop beskriver det håb, vi har, om at døden netop ikke får det sidste ord. At der er nogen, der griber os, når vi falder, at vi i dødens stund ”falder i levende hænder”.

Udtrykket, som Johannes Møllehave bruger, har naturligvis sin rod i kristendommen og den kristne sprogbrug. Den kristne Gud er den levende Gud.

Den gammeltestamentlige Gud er dømmende, men retfærdig, kærlig, men streng. Og i det hele taget meget langt fra sit skaberværk. Han er den fjerne Gud, som ind imellem griber ind i menneskets historie. I Det Nye Testamente forholder det sig helt anderledes. Her får vi en radikal ændring i Guds adfærd eller Guds forhold til skaberværket. Gud inkarnerer sig i Jesus Kristus og bliver dermed menneske som vi.

Det er radikaliteten i kristendommen, at Gud gik på jord og levede som et menneske. Derfor kaldes Jesus også den levende Guds Søn. Han oplevede smerte, svigt, glæde, sorg og alle andre tænkelige menneskelige følelser. Det er dobbeltheden i hans natur, sand Gud og sandt menneske. Men deraf må udtrykket ”at falde i levende hænder” i hvert fald stamme.

Kristendommen er en levende religion med en levende Gud og for de levende mennesker. Og selv, når vi dør, overlades vi ikke til noget koldt og mørkt, men falder i varme, kærlige, levende hænder. Og gribes af dette.

Derfor giver det også mening at referere til dette udtryk i en dødsannonce og i det hele taget i forbindelse med døden.

Jeg håber, at dette var svar nok på dit spørgsmål.

Mvh
Stine Ravnborg Nissen

Stine Ravnborg Nissen er teolog og sognepræst. Se hendes andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Uddrag fra sangen "Levende hænder"

Stumme og bange fordi
Dit livslys forbrænder
Om lidt er det hele forbi
Men vi tror du falder i levende hænder

Tekst af Johannes Møllehave.