Jøder under bøn, Foto: Pixabay
Da det moderne Israel i 1948 blev grundlagt af jøder, der så sig selv som arvtagere af den bibelske historie i Det Gamle Testamente, valgte de at kalde deres nye land for “Israel”. Foto: Pixabay

Brevkassen: Navnet Israel har flere betydninger

Staten Israel blev oprettet i 1948, hvordan kan det så være at navnet optræder i Lukasevangeliet? Sådan spørger Mia.

Til Bibelselskabet



Hej!! Jeg er en femten årig pige som har besluttet mig for at læse det nye testamente:)



Jeg er blevet konfirmeret, og er egentlig meget troende syntes jeg selv.

Jeg kan dog ikke lade hver med hele tiden at stille spørgsmål og undre mig over det der står i biblen. Det er som om at jeg prøver at finde en forklaring på alt, og jeg har svært ved at acceptere at det bare er som det står skrevet.



Jeg har fundet et spørgsmål som virkelig undre mig og som jeg må have svar på.

I Lukasevangeliet kapitel 4,27 bliver Israel nævnt, så vidt jeg ved blev Israel først oprettet i 1948 og jeg kan ikke få det til at passe sammen, jeg håber i vil svare på mit spørgsmål:)

Hilsen Mia



********************************************************

Hej Mia,

Tak for dit spørgsmål! Jeg kan godt forstå, hvorfor du har svært ved at få tingene til at passe sammen. Vi skal skelne mellem to ting. Det moderne land Israel blev, helt som du skriver, oprettet i 1948 i kølvandet på 2. Verdenskrig. Dertil har vi det gamle Israel, vi møder i de bibelske bøger. Første gang er endda meget tidligere end i Lukasevangeliet, nemlig i Bibelens første bog, Første Mosebog. Her får Abrahams barnebarn, Jakob, navnet “Israel” af Gud efter en natlig brydekamp (Første Mosebog kapitel 32,29).

Jakob/Israel får i alt tolv sønner, der bliver stammefædre til Israels tolv stammer. Vi kan endda gå endnu længere tilbage til Abraham og sige, at første omtale af Israel - selvom det ikke nævnes ved navn - får vi, da Abraham udvælges af Gud til at blive “et stort folk” (Første Mosebog kapitel 12,2). Derfra ruller historien, og gennem op- og nedture følger vi nu folket Israel i Egypten (særligt Anden Mosebog), deres vandring gennem ørkenen (Anden til Femte Mosebog) til indtagelsen af selve det område, vi i dag kender som “landet Israel” (Josvabogen). Resten af Det Gamle Testamente foregår i landet Israel. Det samme gør de fire evangelier. Det er først med Apostlenes Gerninger og Paulus’ breve, at vi bevæger os ud fra Israel på en (til tider farefuld) rejse til andre lande.

Da det moderne Israel blev grundlagt af jøder, der så sig selv som arvtagere af den bibelske historie i Det Gamle Testamente, valgte de altså at kalde deres nye land for “Israel”. 

Med venlig hilsen

Morten Hørning Jensen

Morten Hørning Jensen er ph.d. cand.theol. og lektor i Det Nye Testamente på Menighedsfakultetet i Århus. Se hans andre brevkassesvar

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Israel

Det ældste skriftlige vidnesbyrd om navnet Israel står på en egyptisk sejrsstele (Merneptah-stelen) fra omkring 1220 f.Kr.



Teksten er formet som en sejrshymne, der i linje 27 nævner Israel.



Oversat står der: ”Israel er lagt øde, hans sæd er ikke.”