Bible Land Museum Jerusalem
På udstillingen The Book of Books på The Bible Land Museum i Jerusalem er den jødiske Torah og Det Nye Testamente placeret ved siden af hinanden. Det er første gang, at Det Nye Testamente udstilles sammen med Det Gamle Testamente i Israel. Foto: Oren Rozen/Wikimedia Commons.

11.04.2014 Svend Løbner

Det Nye Testamente får status i Israel

For første gang udstilles de kristne grundskrifter sammen med de jødiske på museum i Jerusalem.

For første gang nogensinde i Israels historie bliver Det Nye Testamente præsenteret på lige fod med Det Gamle Testamente.

Det sker i udstillingen The Book of Books The Bible Land Museum i Jerusalem. Museet beskriver Bibelens tekster som ”de vigtigste tekster, der nogensinde er blevet set i Israel”.

Dette er bemærkelsesværdigt, da jøder normalt ikke regner Det Nye Testamente for en hellig tekst og da slet ikke sammenstiller den med Det Gamle Testamente som i den kristne bibel. Tvært imod kalder ortodokse jøder Det Nye Testamente for ”bogen, der bør udryddes”.

Det Nye Testamente anerkendes

Men ikke alle jøder har denne holdning. Undersøgelser viser, at 20 procent af de jødiske hjem har Det Nye Testamente på boghylden og at 30 procent af jøderne har læst Det Nye Testamente - helt eller delvist.

Og et af de første skilte ved indgangen til udstillingen The Book of Booksfastslår uden omsvøb: ”Grunden til, at kristendommen bredte sig så hurtigt i det første og andet århundrede, er, at kristendommens enkle og kraftfulde budskab appellerede til de store masser, og at ikke-jøder blev fritaget fra at overholde de jødiske love”.

Et væld af bibler

I udstillingen kan man blandt andet se den latinske ”lommebibel” fra 1250, en førsteudgave af Det Nye Testamente på græsk fra 1515 samt Martin Luthers tyske oversættelse af Det Nye Testamente fra 1524 og af Det Gamle Testamente fra 1525. Besøgende kan også se Det Nye Testamente på arabisk fra 1616 og på hebraisk fra 1817.

På udstillingen The Book og Books i Jerusalem, bekræftede guiden, at udstillingen er unik, fordi det er første gang Det Nye Testamente udstilles sammen med Det Gamle Testamente i Israel.

Både for jøder og kristne

"Det er vigtigt for os at vise kristendommens jødiske rødder", fortæller museets direktør Amanda Weiss til CBN News.

"Vi har gjort noget ekstra ud af at skabe en balanceret udstilling med lige stor vægt for et jødisk og et kristent publikum", tilføjer hun.

Bibelsamlingen ejes af The Geen Collection og cirkulerer verden rundt, indtil den får sin endelige placering i Washington D.C. Den vises i The Bible Land Museum frem til den 25. oktober 2014. Museet ligger ved siden af The Israel Museum, hvor også kopier af Dødehavsrullerne er udstillet.