Parastoo, SAT-7
Parastoo er TV-værtinde på SAT-7. Hun vil gerne gøre en forskel for unge piger i Iran. Foto: SAT-7.

Mød fire kvinder, der kæmper for en bedre fremtid

Mange kvinder i Mellemøsten og Nordafrika behandles som andenrangsborgere. De lever isoleret fra samfundet og holdes bag lukkede døre. SAT-7 producerer programmer, der opmuntrer kvinderne og fortæller dem, at de er værdsat af Gud og ikke er alene. Mød fire kvinder, der kæmper for en bedre fremtid

Parastoo fra Iran

Jeg er ikke mor, men jeg gør alligevel en forskel for den næste generation. Som vært på SAT-7 PARS’ børneprogram En piges verden føler jeg et særligt bånd til alle de børn, der ser med – også selv om det ikke er ansigt-til-ansigt. Jeg føler mig lidt som en åndelig mor for dem; jeg giver dem råd, lytter til dem og opmuntrer dem til at gå den rette vej i livet.

Jeg håber, jeg kan være en inspiration for pigerne i deres liv, efterhånden som de bliver ældre og skal finde deres identitet som unge kvinder. Der er endda nogle af forældrene, der spørger mig til råds, hvilket overrasker mig! Jeg er ung, ugift og har ingen børn, men det viser mig, at de har tillid til os (SAT-7) og værdsætter vores mening.

Jeg vil gerne have, at unge kvinder er stolte af at være kvinder og af at have deres egne meninger

Jeg vil gerne have, at unge kvinder er stolte af at være kvinder og af at have deres egne meninger. I Mellemøsten ignorerer man ofte kvindernes stemme. Da finder jeg inspiration i Bibelen, hvor kvinder også levede i ulige samfund, men hvor de spillede en vigtig rolle. Vi fortæller disse historier om Bibelens inspirerende kvinder til vores unge seere for at opmuntre og inspirere dem.

Mahas døtre. Foto: SAT-7
Libanon, der deler grænse med Syrien, rummer over en million flygtninge, heraf en stor del er fra Syrien. Med en befolkning på 4,4 millioner i Libanon er det en forøgelse på 25% af befolkningen, hvilket presser de i forvejen begrænsede ressourcer i et land, der ikke er meget større end Sjælland. Foto: SAT-7

Maha fra Syrien 

I 2012 var min mand og jeg lige blevet gift, da en bombe ødelagde vores hjem. Vi flygtede til Libanon sammen med min mands forældre. Vi troede, vi snart kunne vende tilbage …

I Syrien havde vi et godt liv uden bekymringer. Nu, i Libanon, er alt anderledes. Da jeg blev gravid, var jeg meget bekymret for, om hospitalet ville tage imod mig; om de ville behandle mig godt, og om hospitalet ville være lige så godt som i Syrien. Det var omkring det tidspunkt, jeg lærte Gud at kende, og han trøstede mig.

Nu er jeg mor til to piger. Det er udfordrende. Jeg vil gerne kunne give dem pænt tøj på og købe legetøj til dem. Jeg har det elendigt, når de spørger: ”Mor, kan du købe det her? Må jeg få det?” Nogle gange tænker jeg, at i Syrien ville jeg have haft råd til at købe det, de gerne vil have. Men da husker jeg på, at så ville jeg ikke have lært Gud at kende. Mine piger har ikke mange materielle ting, men de har håb i Jesus. Det er mere vigtigt for mig nu.

Melis fra Tyrkiet. Foto: SAT-7
Melis er ikke hendes rigtige navn. Billedet er illustrativt. Foto: SAT-7

Melis fra Tyrkiet

Min mand og jeg havde ikke planlagt at skulle have barn i år, men det var Guds vilje. At være gravid og samtidig vide, at jeg på en måde allerede er mor, er fantastisk. Jeg kan ikke beskrive det. Dét at høre hjerteslaget for første gang til ultralydsscanning. Jeg tror, at når jeg holder hende i mine arme, så forstår jeg det til fulde.

At få børn i disse usikre tider er en alvorlig ting. Vi har ingen idé om, hvad der vil ske, eller hvilken verden hun vil komme til at vokse op i. Usikkerheden skræmmer mig. På den anden side vil hun være omgivet af mennesker, der elsker hende.

At få børn i disse usikre tider er en alvorlig ting. Vi har ingen idé om, hvad der vil ske, eller hvilken verden hun vil komme til at vokse op i

Jeg vil arbejde, til jeg bliver gammel – jeg elsker mit job! Men jeg ved, at det er et kontroversielt emne i Tyrkiet. På nogle arbejdspladser bliver kvinderne presset til at sige op for at blive hjemme hos deres børn. Mange lande i Mellemøsten sætter kvinders værdi efter, om hun kan få børn, og hvor mange. Den samme holdning findes i Tyrkiet – kvinder forventes at tjene deres mand og passe de ældre, men de ses ikke som ligeværdige. Jeg kan dog se, at kvinder generelt værdsættes mere i dag. Flere kvinder arbejder og rejser, og kvinder har fået flere uddannelsesmuligheder.

Jeg vil gerne opmuntre andre kvinder til at skabe forandring; hvis kvinder inspireres og styrkes til forandring, kan de forandre verden.

Sue Ellen. Foto: SAT-7
Sue Ellen Hassouna medvirkede for nylig i SAT-7 ARABIC-programmet She’s the Story; et tv-program, der præsenterer arabiske kvinder, der har fået succes på trods af udfordringer og hindringer. Programmet vil inspirere kvinder til at kæmpe
mod social uretfærdighed og fordomme og forfølge deres drømme. Foto: SAT-7

Sue Ellen Hassouna fra Egypten

Mit mål er at forandre samfundets perspektiv på kvinder og kæmpe mod de fordomme, de står over for dagligt – både i Egypten og rundt omkring i verden. Jeg vil gerne kunne bruge mit job som advokat til at gøre en indsats for kvinder.

Lige siden jeg besluttede mig for at studere jura, har jeg oplevet fordomme mod kvinder, og jeg har skullet kæmpe for at blive taget seriøst i min profession. Selv om jeg havde høje karakterer, blev mine ansøgninger afvist af de store firmaer. Jeg knoklede på, og til sidst lykkedes det mig at få et job. Nu er jeg leder af den juridiske afdeling i et stort firma, og jeg har fået oprettet et stipendium for unge kvinder, der gerne vil uddanne sig til advokat.

Jeg vil gerne kunne bruge mit job som advokat til at gøre en indsats for kvinder

Min mor er min inspiration, og det er hende, der står bag min succes. Derfor er stipendiet også opkaldt efter hende. Hun var alenemor; hun var en fighter, havde stærke principper og lærte os børn at skelne mellem godt og ondt. Hun er mit forbillede og min støtte. Og ligesom hun troede på mig, da jeg ville læse jura, og hjalp mig, således vil også jeg hjælpe den kommende generation af kvinder med at få en uddannelse og gøre karriere.

Udsatte kvinder i Mellemøsten og Nordafrika

  • Der er stor forskel på kvinders muligheder og rettigheder i regionen. Mens kvinder i Kuwait nu kan stemme og stille op til valg, må kvinder i Iran ikke arbejde uden for hjemmet eller rejse uden en mands tilladelse
  • 80 % af alle kvinder i Mellemøsten og Nordafrika arbejder ikke uden for hjemmet. Det er det højeste tal for alle verdensdele
  • 1 ud af 5 kvinder i Mellemøsten og Nordafrika er gift, inden de fylder 18 år 
  • Over 77 fag på iranske universiteter er lukkede for kvinder