Sorggruppe i Sri Lanka. Foto: UBS
Der blev også oprettet sorggrupper i Sri Lanka med støtte fra blandt andet danske givere. I forbindelse med sjælesorg uddeles ofte bibler. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

13.01.2020 Synne Garff, international chef

Det nytter: Bibelsk sjælesorg giver fornyet livsmod

2019 blev ekstra travlt for nogle bibelselskaber. Krig, terror og vold satte sig sine spor. Det gjaldt blandt andet vores kolleger i Sri Lanka, der blev ramt af terror i påsken og iværksatte kurser i bibelsk sjælesorg for kirkeledere, så de kunne trøste deres traumatiserede menigheder. Et arbejde, som kun lykkedes, takket være stor generøsitet fra danske givere.

Vigtige initiativer var også, at domkirkerne i Viborg og Lolland-Falsters Stift valgte at holde en særlig forbønsgudstjeneste for forfulgte kristne samt Ringsted-mødet, hvor en gruppe præster gik sammen for at sætte fokus på den tiltagende forfølgelse. 120 mennesker, deriblandt en del af bibelsagens støtter, var samlet for at debattere, hvad der kan gøres for at hjælpe forfulgte kristne globalt. Initiativerne samlede ekstra midler ind til Bibelselskabets projekter.

Bibelselskabets engagement i traumebearbejdelse

Bibelselskabet har et omfattende netværk blandt kirker i verden og bidrager fortsat gerne til at oplyse både uddannelsesinstitutioner og konfirmander om trosfrihed og nogle af de globale projekter, som kan støtte kristne minoriteter. Bearbejdelse af traumer ved hjælp af bibelsk sjælesorg er et af de felter, Bibelselskabet konkret er engageret i. Globalt er omkring hvert 7. menneske traumatiseret. I nogle områder er det mere end hver anden, der lider under voldsomme tab. Bibelsk sjælesorg er en opløftende fortælling midt i noget, der ellers kunne minde om en ørkenvandring. 

Jeg har studeret metoden blandt flygtninge, migranter, fængslede og hivramte, og hver gang er jeg blevet overrasket over, hvordan mennesker, der har oplevet uhyrligheder, kan få livsmodet tilbage. Ikke for altid. Men de finder her en vej til at rejse sig. Igen. Og igen. Ved evangeliet. For i bibelsk sjælesorg er troen på Jesus Kristus i centrum, og den kan som bekendt få mennesker til at rejse sig.

Glade børn. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Traumeprogrammet kan hjælpe både børn, teenagere og gamle mennesker. Globalt er hvert 7. menneske traumatiseret. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Bibelsk sjælesorg i Danmark og Grønland

Det Danske Bibelselskab har været involveret i bibelsk sjælesorg og etableringen af sorggrupper de sidste fem år. Metoden har igennem årene givet fornyet livsmod til millioner af mennesker. I Danmark er det lykkedes at afholde flere kurser for præster og professionelle omsorgspersoner takket være et godt samarbejde mellem Bibelselskabet og præsternes efteruddannelse, FUV, i Løgumkloster. På grund af den store efterspørgsel afholdes flere kurser for præster senere i det kommende år.

Også i Grønland er folkekirken snart klar med et materiale, der er udviklet i samarbejde med traumeeksperter ved Trauma Healing Institute, der er en del af Det Amerikanske Bibelselskab. Det er her en række dygtige psykologer og bibeleksperter med speciale i traumer er ansat og assisterer bibelselskaber med uddannelse i hele verden. Også her i Danmark har vi haft stor glæde af instituttets ekspertise.

Synne underviser i bibelsk sjælesorg i Kuwait. Foto: UBS
30 kirkeledere deltog på kurset i bibelsk sjælesorg i Kuwait. Mange deltagere var overraskede over, hvor konkrete redskaber de fik til at hjælpe andre. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Undervisning i Golf-området

I begyndelsen af maj var jeg selv med til at uddanne 30 kirkeledere i Kuwait sammen med en amerikansk psykolog. Det lokale bibelselskab med generalsekretær Hrayr Jebejain i spidsen havde efterspurgt metoden, fordi mange migranter lever under kummerlige kår, og selvmordsraten desværre er høj i Golfområdet. De dramatiske dødsfald har store konsekvenser for lokalsamfundet. Kirkelederne deltog med smittende engagement og en taknemmelighed, som jeg aldrig glemmer.

Undervisningen i Kuwait fandt sted blot to uger efter, at Sri Lanka havde været udsat for forfærdelige terrorangreb. En gruppe srilankanske migrantpræster, bosat i Kuwait city, var stærkt påvirket af urolighederne i deres hjemland, hvor familien var ladt tilbage. Heldigvis var ingen af deltagernes familier direkte ramt af terrorren, men det bidrog til den alvor, kurset var omgærdet af.

Migrantpræster fra Sri Lanka. Foto: UBS
Migrantpræsterne fra Sri Lanka var selvfølgelig berørte af terrorangrebet i påsken kort forinden i deres hjemland. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Tag med på den opløftende rejse

Du kan læse mere om forløbet, som generalsekretæren kalder ’usædvanligt succesfuld’ her. Du har også mulighed for at være med på denne opløftende rejse ved at bidrage til, at dette vigtige arbejde kan fortsætte. Golfen er yderst interessant i et missionsperspektiv, fordi kristendommen vokser vældigt igennem migrantkirkerne og har tråde og aktiviteter til resten af verden. 

Jeg vil gerne videregive generalsekretær Hrayr Jebejains hjertelige tak for, at bibelsk sjælesorg allerede har været med til at løfte mange mennesker, der ellers var fastlåst i mørket. Vi vil gerne fortsætte med at støtte traumebearbejdelse med bibelsk sjælesorg globalt, i Sri Lanka og andre lande, hvor mennesker ulykkeligvis er ramt af traumer, fordi vi har set, at det hjælper.