Tatovering fik ung mand lavet da han blev fængslet: "Jeg ønsker at Gud skal beskytte mig,". Foto: Dag Smemo / UBS
Bibelen er stærkt efterspurgt i de danske fængsler. Foto: Dag Smemo

03.02.2020 Bibelselskabet

Fængslede finder fodfæste i Bibelen

Efterspørgslen på Bibelen er betydelig i Danmark. De senere år har vi uddelt mange tusinde bibler igennem Frelsens Hær, hospitals-, fængsels- og feltpræster samt mindre organisationer, der arbejder med flygtninge, migranter og prostituerede. Ikke mindst til jul. Det vil vi gerne blive ved med. Vil du hjælpe os med at uddele Bibelen 2020 til udsatte grupper i Danmark?

Gå til projektsiden >>

Ønsket om Bibelen er stort i fængsler over hele kloden. Nogle indsatte sover ligefrem med Bibelen under hovedpuden. Mordere, røvere, voldsforbrydere og narkohandlere læser og tolker bibeltekster med stor ildhu i studiegrupper. De indsatte spejler deres liv i teksterne. Og det sker, at mødet med Bibelen bliver et vendepunkt.

I de senere år har vi modtaget en del henvendelser fra fængselspræster i Danmark med ønsket om bibler til indsatte fra udlandet. Men også fra samarbejdspartnere i udlandet kommer denne melding: Præster og indsatte efterspørger bibler.

Bibelen kan være en uvurderlig trøst og ændre menneskeliv. Derfor samler Bibelselskabet ind til til indsatte i Danmark.

Vi skal lytte til fængslede, vise dem tillid, invitere dem til at reflektere over tilværelsen, diskutere skyld, Guds tilgivelse og grænseløse kærlighed, give dem muligheden for at spejle deres liv i Bibelens tekster. 

Fortjener fængslede bibler? 

Det spurgte en journalist Synne Garff, international chef i Bibelselskabet, om i forbindelse med Bibelselskabets store bibeluddeling for et par år tilbage. I spørgsmålet lå implicit, at fængslede ikke fortjener at blive trøstet eller få livsmod, når de har handlet ondt mod andre. Intet kunne være mere forkert. 

Fængslede skal selvfølgelig mødes som det, de først og fremmest er: Mennesker. Dernæst mennesker, der har begået noget ulovligt. Fængslede forbrydere er skabt af Gud hver og en, og vi skal opføre os humant over for dem. Retssystemet har jo talt – de er allerede spærret inde og i færd med at tage deres straf.

En anden journalist spurgte i en let hånlig tone, om Bibelselskabet mon var ude på at omvende de fængslede med Bibelen? Omvende … Hvis det betyder, at mennesker, der har været helt galt afmarcheret og drevet af mørke og løgn, kan komme på bedre tanker og vælge en ny vej i livet med tillid til verden, så er jeg helt med på at tale om omvendelse. Vi skal lytte til fængslede, vise dem tillid, invitere dem til at reflektere over tilværelsen, diskutere skyld, Guds tilgivelse og grænseløse kærlighed, give dem muligheden for at spejle deres liv i Bibelens tekster. Det kan måske skabe forandring og fred i sindet. Og det er forunderligt, når det sker.

Giv Bibelen 2020 til udsatte i Danmark.