Soldat, Det Nye Testamente. Foto: Shutterstock.
I Høvelte bor der 14 veteraner fast, og tre gange om året får Soldaterhjemmet besøg af 400 rekrutter fra Den Kongelige Livgarde. Hen over året, fortæller Bjarne K. Andersen, får soldaterhjemmet besøg af ca. 25.000 soldater, hvoraf omkring 7.000 deltager i andagten.

03.02.2020 Bibelselskabet

Felttestamenter hitter blandt soldater

Efterspørgslen på Bibelen er betydelig i Danmark. De senere år har vi uddelt mange tusinde bibler igennem Frelsens Hær, hospitals-, fængsels- og feltpræster samt mindre organisationer, der arbejder med flygtninge, migranter og prostituerede. Ikke mindst til jul. Det vil vi gerne blive ved med. Vil du hjælpe os med at uddele Bibelen 2020 til særlige grupper i Danmark?

Gå til projektsiden >>

Efterspørgslen på bibler er stor, også blandt Danmarks udsendte soldater. Siden 1940 har KFUMs Soldatermission uddelt felttestamenter til tjenestegørende i forsvaret. Et felttestamente er en bibel i lommeformat, der rummer Det Nye Testamente, et udvalg fra Salmernes Bog, en række bønner, salmevers og skriftord samt korte tekster om Bibelen.

FUMs 14 soldaterhjem rundt omkring i Danmark og ét i Irak fungerer som fristeder for soldater, både veteraner og soldater i aktiv tjeneste. På soldaterhjemmene kan de snakke med andre, spise sammen, spille spil, slappe af, deltage i aftenandagt – og møde Bibelen.

Hver anden rekrut tager imod et felttestamente

På KFUMs Soldaterhjem i Høvelte i Nordsjælland uddeles felttestamenterne blandt andet, når nye rekrutter fra Den Kongelige Livgarde besøger Soldaterhjemmet. Soldaterhjemsleder Bjarne K. Andersen fortæller, at cirka hver anden rekrut tager imod et felttestamente, og at de har uddelt over 600 eksemplarer sidste år:

”Vi har også soldater, der kommer og spørger, om de må få byttet deres slidte felttestamente. De må altid gerne få et nyt, men jeg plejer også at opfordre dem til at gemme det gamle,” siger han.

Læs: Felttestamentet lukker Bibelen op for danske soldater

Jeg har haft sjælesørgeriske samtaler med soldater, hvor Bibelen har været et uvurderligt redskab

Bibelen er et uvurderligt redskab

Bjarke K. Andersen har ofte hørt fra soldater, hvordan den lille bog findes frem, når ventetiden er lang derude: ”Nogle soldater kom og fortalte mig, hvordan de var kommet til at læse Paulus’ Første Brev til Korintherne, kapitel 13, og de spurgte, om der var andre steder i Bibelen, der var så smukke. Jeg læste lidt op fra Højsangen, og én rekrut blev så betaget, at han ville skrive et citat fra Højsangen i et brev til sin kæreste. Senere fortalte han, at det havde fået kæresten til at hyle, og nu ville hun giftes,” griner Bjarke K. Andersen.

Der er også mere alvorlige situationer, hvor Bibelen giver trøst og eftertanke: ”Når vi har haft de store udsendelseshold, blandt andet til Irak og Afghanistan har konstablerne skrevet deres sidste vilje og afskedsbreve til deres pårørende i det tilfælde, at det værst tænkelige skulle ske under deres udsendelse. Her har jeg haft sjælesørgeriske samtaler med soldater, hvor Bibelen har været et uvurderligt redskab.”

Giv Bibelen 2020 til særlige grupper i Danmark.