Fem gode bibeltekster til konfirmationstalen.
Bibelen er en uudtømmelig kilde af visdom - også når det kommer til væsentlige citater til konfirmationstalen. Foto: Christian Roar Pedersen/Aalborg Stift.

28.04.2017 Thilde Thordahl Andersen

Fem gode bibeltekster til konfirmationstalen

Vil du undgå klichéen "Nu træder du ind i de voksnes rækker," så kan du finde inspiration til konfirmationstalen i Bibelen. Sognepræst Sussie Nygaard Foged giver fem bud på gode bibeltekster at trække på.

1. Du kan bygge dit liv på et solidt fundament

Matthæusevangeliet kapitel 7, vers 24-26:

Enhver, som hører disse ord og handler efter dem, skal ligne en klog mand, der har bygget sit hus på klippen. Og skybruddet kom, og floderne steg, og stormene suste og ramte det hus. Men det faldt ikke, for dets grund var lagt på klippen. Men enhver, som hører disse ord og ikke handler efter dem, skal ligne en tåbe, der har bygget sit hus på sand.

"Konfirmanden skal til at bygge sit liv op som huset på klippen. Han eller hun har et godt, solidt og stærkt fundament fra forældrene, vennerne og kirken, og nu kan konfirmanden roligt give sig i kast med at bygge et stort og flot liv," siger Sussie Nygaard Foged.

2. Du vil altid være Guds og vores barn

Markusevangeliet kapitel 10, vers 13-16:

Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde til dem: »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres. Sandelig siger jeg jer: Den, der ikke modtager Guds rige ligesom et lille barn, kommer slet ikke ind i det.« Og han tog dem i favn og lagde hænderne på dem og velsignede dem.

"Den kendte passage fra Bibelen er rigtig god at få læst op igen, når man er blevet teenager. For lige meget, hvor voksne vi bliver, vil vi altid være vores forældres og Guds barn. Her vil vi altid kunne søge tilbage og få at vide, at vi er gode nok - også, når livet ikke lykkes for os. Og når livet bider, er det godt at vide, at der er et sted, hvor vi både kan sige tak for livet og skælde ud over det," siger Sussie Nygaard Foged.

3. Jesus er døren

Johannesevangeliet kapitel 10, vers 7-9:

Jesus sagde da igen: »Sandelig, sandelig siger jeg jer: Jeg er døren til fårene. Alle de, der er kommet før mig, er tyve og røvere, men fårene hørte ikke på dem. Jeg er døren. Den, der går ind gennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange.

Forældrene bar engang forsigtigt deres nyfødte ud af døren fra fødsels-afdelingen. Nu skal konfirmanderne træde ind ad en ny dør - til ungdomslivet og voksenlivet.

"Vi går igennem døre mange gange i vores liv. Forældrene bar på et tidspunkt forsigtigt deres nyfødte ud af døren fra fødselsafdelingen. Nu skal konfirmanderne træde ind ad en ny dør - til ungdomslivet og voksenlivet. Her vil de i fremtiden gå gennem mange døre, som deres forældre ikke længere kan åbne for dem. Nogle døre vil blive svære at gå igennem, mens andre vil springe op af sig selv. Hos kirken er der en dør, der altid er åben - hvor man ikke skal komme først eller mase sig igennem."

4. Livet vokser, når du bruger det

Matthæusevangeliet 25, vers 14-30:

Det er som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav han fem talenter, en anden to og en tredje én, enhver efter hans evne; så rejste han. Den, der havde fået de fem talenter, gik straks hen og handlede med dem og tjente fem til. Ligeledes tjente han med de to talenter to til. Men den, der havde fået én talent, gik hen og gravede et hul i jorden og gemte sin herres penge (...) 

"Jeg møder mange unge mennesker, som simpelthen ikke tror på sig selv. Men selv om man føler, at man kun har et lille talent, så skal man ikke bare lade det ligge, men derimod lade det vokse. Lignelsen om de betroede talenter er også en fortælling om, hvordan vi skal bruge livet. Livet vokser nemlig i det øjeblik, vi bruger det. Nogle gange kommer vi til at misbruge det og må vende tilbage og erkende, at det var en ommer, men det er bedre end slet ikke at bruge livet."

5. Husk at undre dig

Salmernes Bog kapitel 8, vers 4-5:

Når jeg ser din himmel, dine fingres værk, månen og stjernerne, som du satte der, hvad er da et menneske, at du husker på det, et menneskebarn, at du tager dig af det?

"Teksten viser os, at vi skal blive ved med at undre os hele livet igennem. Konfirmanden opfordres med denne tekst til at blive ved med at tage sig tid til at lade tankerne flyde og stille de store spørgsmål: Hvad er et menneske? Hvad er meningen med livet? Er jeg det rigtige sted i mit liv? Hvis man ikke stopper op og tænker efter, kan man opleve at løbe efter sit liv i stedet for at have hånd om det," siger Sussie Nygaard Foged.

Sussie Nygaard Foged.
Foto: Christian Roar Pedersen/Aalborg Stift.

Sussie Nygaard Foged

Sussie Nygaard Foged er tidligere præst ved Den Danske Kirke i Singapore og tidligere sognepræst i Sønderholm og Frejlev sogne ved Nibe. Hun har haft konfirmander i over 10 år.

Vingeslag

Tegneserie om pinsen - tegnet og fortalt af Peter Madsen
Vingeslag af Peter Madsen.
199,95

Forfatter: Peter Madsen
Illustrator: Peter Madsen
Sidetal: 88 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-867-5
Mål: 21,5 x 26.0 cm.