"Uanset, hvad der sker i vores liv, kan vi hente et ståsted i Bibelen," siger forfatter og journalist Charlotte Rørth. Foto: Marie Hald.

14.06.2021

Fem skarpe om Bibelen til Charlotte Rørth

Hvem er Charlotte Rørths favoritperson fra Bibelen? Og hvilken bibeltekst vil hun anbefale til en ny bibellæser? Her svarer hun på fem skarpe om Bibelen

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Om morgenen foran min franske altan med udsigt over Aalborg siddende i lænestolen arvet fra min afdøde søn.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen?

Jesus. Fordi han bliver ved at overraske og dermed tvinger mig til at være forundret og blive ved at forandre mig fremfor at stivne i en dom og vide, at nu har jeg ret.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Det skifter. I øjeblikket er det fra Lukasevangeliet. Det er sabbat, og Jesus er i synagogen sammen med mange andre. Meget imod præstens vilje vil Jesus helbrede en syg kvinde og siger retorisk til den afvisende præst, “denne Abrahams datter, som Satan har holdt bundet i hele atten år, burde hun ikke løses af denne lænke på sabbatten?” Jeg kendte beretningen, men mest som en fortælling om, at Jesus sætter det at hjælpe foran det at følge de faste regler. Først, da jeg læste den meget langsomt i vinter, gik det op for mig, hvor provokerende og samfundsomstyrtende, det er, at det er en kvinde, Jesus vil helbrede, og at det er Satan selv, der har holdt hende “krumbøjet”, som der står tidligere i teksten. Det blev en øjenåbner for mig og gav mig modet til at skrive “Med rank ryg”, der kort sagt handler om at læse Bibelen med en kvindes blik.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

For at blive overraskede og dermed holdes i live og ikke stå fordømmende overfor andre og tro, at vi ved alt.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Corona har vist os, at vi let kan glemme dem, vi ikke ser. De ensomme, fattige, børnene, der får bank af deres forældre. Jeg synes, vi skal  minde hinanden om, at vi har ansvar for hinanden. Måske er det lidt krævende, men så må man strenge sig an. Hvis man læser saligprisningerne i Matthæusevangeliet højt for hinanden, kan man ikke undgå at få taget fat på, hvordan man selv synes, man skal være som menneske. Det er jo det, Bibelen overraskende nok også kan hjælpe et helt almindeligt, moderne menneske med. 

Charlotte Rørth er journalist og forfatter. Hun er bl.a. forfatter til bøgerne Med rank ryg, Jeg mødte Jesus samt Gud, du er jo lige her.

Med rank ryg

En fortælling om tro og moderskab
rank ryg
249,95

Forfatter: Charlotte Rørth
Sidetal: 192 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-223-0
Mål: 13,5 x 21 cm.