Dy Plambeck. Foto: Les Kaner.
Foto: Les Kaner.

29.03.2021

Fem skarpe om Bibelen til Dy Plambeck

Hvem er forfatter Dy Plambecks favoritperson fra Bibelen? Og hvilken bibeltekst vil hun anbefale til en ny bibellæser? Her svarer hun på fem skarpe om Bibelen

Hvornår læser du i Bibelen?

Jeg læser for tiden mest i Bibelen for min datter på seks år, der er meget optaget af de bibelske historier. Jeg læser Ida Jessens smukke gendigtning af Bibelen for børn. Bibelen er en fantastisk måde at snakke med børn om alle mulige former for livsdilemmaer. For Bibelen handler om hele livet. Jeg er først nu, hvor jeg læser højt for min datter, blevet opmærksom på, hvor drabelige og voldsomme nogle af historierne i Bibelen er. Særligt i Det Gamle Testamente.

Ellers læser jeg i Bibelen til højtider, særligt til påske og jul.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen, og hvorfor?

Det er Maria, Jesus’ mor. Hun er en af de mest betydningsfulde personer i hele Bibelen. Hun føder Guds søn! Uden hende, ingen Jesus. Men Maria er næsten ubeskrevet i Bibelen. Når man tænker på, hvilken funktion hun har, er det bemærkelsesværdigt, hvor let der fortælles om hende. Det gør hende for mig bare mere interessant. Og så holder jeg meget af ordene fra Marias bebudelse, hvor der står “Maria gemte ordene i sit hjerte”. Det, synes jeg, er smukt. At man kan gemme ordene i sit hjerte.

Hvad er dit yndlingssted i Bibelen?

Saligprisningerne er et af mine yndlingssteder i Bibelen. Der, hvor Jesus siger: Salige er de, som sørger, for de skal trøstes osv. ”Salig” er nok det smukkeste ord, der står i Bibelen, hvis man spørger mig. Også, fordi dets betydning på en måde er uudtømmelig. Hvad betyder det at være salig? Det står ikke helt klart. Det er et stort og rummeligt ord, nærmest uoversætteligt.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Fordi Bibelen handler om hele livet. Og fordi nogle af de grundsten, som vores samfund er bygget på, har grobund i Bibelens fortællinger.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Juleevangeliet kommer man jo ikke uden om. Det er en klassiker. Men først og fremmest vil jeg foreslå en ny bibellæser at kaste sig over Højsangen, som er så utrolig smuk og poetisk og en af de mest erotiske tekster, der findes i Bibelen.

Dy Plambeck (født 1980) er forfatter og digter. Uddannet fra Forfatterskolen i 2004. Har udover romaner og digtsamlinger også skrevet salmer, bl.a. salmen "Hold håbet op".

Bibelhistorier

Prisbelønnet og anmelderrost børnebibel af forfatter Ida Jessen og illustrator Hanne Bartholin
Bibelhistorier Bog
349,95

Forfatter: Ida Jessen
Illustrator: Hanne Bartholin
Sidetal: 320 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Materiale: Med lærredsryg
Varenummer: 978-87-7523-777-7
Mål: 19,0 x 29,7 cm.