"For mig gælder det ikke om at tage Bibelen bogstaveligt. Men vi skal tage den alvorligt!", siger skuespiller Thure Lindhardt. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.
"For mig gælder det ikke om at tage Bibelen bogstaveligt. Men vi skal tage den alvorligt!", siger Thure Lindhardt. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

03.12.2020

Fem skarpe om Bibelen til Thure Lindhardt

Skuespiller Thure Lindhardt er selv opvokset med Bibelen, og han ønsker for alle, at den kan være en del af deres verden og kulturelle dannelse. Her svarer han på fem skarpe om Bibelen

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Jeg læser jævnligt i Bibelen, og jeg elsker at fordybe mig i, hvad ordene betyder, hvad der må være ment med dem, og hvilke betydninger de rummer på grundteksternes sprog. Jeg læser også engelske bibeloversættelser, især King James Bible og New Oxford Annotated Bible, og jeg er også meget optaget af ordenes lyd, smag og klang, når vi læser dem op.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen?

Det kan jeg ikke svare på. Det, der er så fantastisk ved Bibelen, er, at den rummer så utrolig mange stemmer og personer, og at vi hver især kan finde fortællinger og personer, der taler ind i vores liv eller beriger os med noget, vi ikke anede, vi kunne vide eller føle.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Jeg kan enormt godt lide Paulus’ tale i Første Korintherbrev 12,12-20 om de mange lemmer, der sammen danner ét legeme i Kristus, uanset, hvem vi er, og hvad vi kommer med. Det rammer en fællesskabsfølelse. Det fortæller, at der er brug for os alle, og at det, vi hver især gør her i verden, er vigtigt. Det er for mig også en påmindelse om, at vi skal gøre os umage med hinanden.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Jeg er selv opvokset med Bibelen og har vel på en måde fået den ind i min barndom. Den er en del af min verden og min kulturelle dannelse, og det vil jeg ønske, den kan være for alle. Uanset, om man tror, en guddommelig hånd står bag ethvert ord eller, modsat, det er pure opspind, bygger vores del af verden på kristne værdier, og Bibelen har været – og er – et skatkammer til kulturelle udtryk i musik, litteratur og meget mere. Samtidig rummer Bibelen nogle dybe betragtninger om, hvad det vil sige at være menneske, og om forsoning, omsorg og næstekærlighed. Den fortæller os, at vi er en del af noget større – dét budskab er værd at beskæftige sig med for alle generationer. For mig gælder det ikke om at tage Bibelen bogstaveligt. Men vi skal tage den alvorligt!

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Jeg vil anbefale, at man går i gang med Ordsprogenes Bog. Den er enormt poetisk. Den rummer en masse korte fortællinger og betragtninger, der gør, den er et godt sted at starte. Jeg vil også anbefale nye bibellæsere at gå i gang med evangelierne – vær nysgerrig på, hvad der står, og lyt til, hvad det egentlig er, Kristus siger. Bibelen er ikke bare for teologer, for kirken og for ’særligt’ kristne. Ingen har patent på den, den er for alle og til alle mennesker.

Luksusbibel med register i ægte sort skind

Pragtbibel i stort format. Med fingerregister og guldsnit
registerbibel
1.599,95

Desværre udsolgt

Sidetal: 1440 sider.
Indbinding: Indbundet i ægte sort skind
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-781-4
Mål: 19 x 25,5 cm
Andet: Med 4 læsebånd