Thure Lindhardt og Søren Gemmer. Foto: Mike Højgaard / neue.pink.
Thure Lindhardt (th) og Søren Gemmers (tv) fortolkning af Højsangen kan opleves i kirker rundt omkring i landet. Foto: Mike Højgaard / neue.pink.

11.11.2020 Af Thomas Godsk Larsen

”Højsangen er den smukkeste kærlighedspoesi, jeg kender”

Skuespiller Thure Lindhardt og musiker Søren Gemmer turnerer netop nu med en tværkunstnerisk fortolkning af Højsangen. En sydende omsmeltning af Det Gamle Testamentes sprogblomstrende ode til kærligheden

Højsangen har en særlig plads i verdenslitteraturen og i Bibelen med sin billedrige, ublu hyldest til kroppen og kærligheden. Den har leveret inspiration til en lang række af Shakespeares sonetter og et væld af populærkulturelle værker. Nu har den fået ny lyd og stemme af skuespilleren Thure Lindhardt og musikeren Søren Gemmer, der turnerer i landets kirker med deres fortolkning af Højsangen.

De to har før samarbejdet om fortolkning af bibeltekster. For to år siden satte de stemme og lyd til Prædikerens Bog ved jazzfestivalen i København og turnerede efterfølgende rundt til kirker i hele landet med oplæsningskoncerten ”Alting Har En Tid”. Det var så stor en succes, at de fik mod på mere. Thure Lindhardt var ikke i tvivl om, at Højsangen skulle være det næste projekt:

”Teksten er utrolig smuk, det er den smukkeste kærlighedspoesi, jeg kender. Den er erotisk, uden at være plat. Den handler om kærlighed mellem mennesker, men den kan læses på mange niveauer.”

I Thure Lindhardt og Søren Gemmers fortolkning indgår hele Højsangen. Thure Lindhardt har stået for redaktionen af teksten. Han har fordybet sig i forskellige bibeloversættelser, både danske og engelske, og har undersøgt betydningslagene i nogle af de hebraiske gloser, grundteksten rummer:

”Den tekst, jeg læser op, er primært sammensat af 1931- og 1992-oversættelsen, hvor jeg har tilstræbt at få det poetiske til at stå så stærkt som muligt,” fortæller han.

Musiker Søren Gemmer har da arbejdet med at skabe et lydunivers, der på én gang supplerer, understøtter og – nogle gange – også taler imod ordene og skaber et kontrapunkt:

”For at kunne lave mine lydtableauer har jeg i høj grad skullet synke ind i teksten. Jeg har læst teksten igen og igen og har lært store passager udenad. Derfra har det musikalske arbejde handlet om at ramme en fornemmelse eller nogle tilstande i teksten, der, som kærligheden, kan være sammensatte; sprudlende og nært og samtidig langt væk i den elskedes fravær.”

Thure Lindhardt og Søren Gemmers fortolkning kan opleves i kirker rundt omkring i landet – noget, der for dem begge giver en ekstra dimension på deres performance:

”Der er ikke to kirkerum, der er ens, og derfor er hver aften en ny udfordring og en ny mulighed. Jeg er ydmyg over for den musiktradition, kirken står på, og samtidig synes jeg, det er enormt spændende at få lov at komme med noget nyt,” fortæller Søren Gemmer, som spiller på flygel og derudover har et større elektronisk setup med.

”Du får så meget forærende i kirkerummet,” supplerer Thure Lindhardt. ”Der er en højtidelighed og en fornemmelse af noget helligt, og samtidig virker teksten også tilbage på rummet. Det erotiske får noget helligt over sig, noget smukt og noget godt og samtidig noget meget menneskeligt.”

Thure Lindhardt og Søren Gemmers fortolkning af Højsangen får megen positiv respons, og det er alle aldersgrupper, der møder op. Thure Lindhardt håber, det vil give flere lyst til at fordybe sig i Bibelens tekster:

”Bibelen rummer meget mere, end man umiddelbart skulle tro. Der er enorm visdom og kærlighedsbudskaber til et helt liv, og jeg håber, at dem, der møder op, og som måske ikke normalt går i kirke, får øjnene op for dén rigdom.”

Om Thure Lindhardt

Thure Lindhardt fik sit gennembrud i 2000 med spillefilmen ”Her i nærheden” og har siden medvirket i blandt meget andet Ole Christian Madsens ”Nordkraft”, ”Flammen og Citronen”, filmatiseringen af Dan Browns ”Engle og Dæmoner” samt tv-serier som ”Edderkoppen”, ”Rejseholdet” og ”Broen”.

Om Søren Gemmer

Søren Gemmer er pianist, elektronisk musiker og komponist og arbejder i et spænd mellem moderne jazz og improviseret elektronisk musik. Han har bl.a. fortolket det præantikke epos ”Gilgamesh” under Copenhagen Jazz Festival i 2019.

Sange til kærligheden

En oplagt gavebog om kærlighed - med smuk poesi fra Bibelen og tankevækkende essays
Sange til kærligheden
179,95

Forfatter: Essays af Poul Pilgaard Johnsen, Mattias Stølen Due, Pia Søltoft
Sidetal: 72 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-931-3
Mål: 14 x 19,5 cm.