Synne Garff.
"Fortællingen om Jesus er simpelthen den største i verdenshistorien. Fortællingen om den ydmyge Jesus handler om håb og glæde, barmhjertighed og kærlighed, forsoning og tilgivelse. Det bliver ved med at gøre indtryk på mig", siger Synne Garff. Foto: Bibelselskabet.

23.11.2014 Heiner Lützen Ank

"Fortællingen om Jesus er den største i verdenshistorien"

I dag udgiver Bibelselskabet Pixi-bogen "Jesus bliver født". Teksten stammer fra De Mindstes Bibel. Synne Garff er international chef i Bibelselskabet og forfatter til De Mindstes Bibel. Hun er glad for, at en af de største fortællinger bliver til en lille Pixi-bog.

"For nylig var jeg i Swaziland, hvor jeg fortalte hiv-ramte børn historien om den barmhjertige samaritaner. Den historie gør indtryk og udvider barnets bevidsthed om at være sin næstes næste. Sådan kan Bibelens fortællinger forandre menneskelivet for store og små. Den verdensforandrende fortælling om Kristus tog sin begyndelse i en simpel stald i Betlehem. Man kunne håbe, at denne lille Pixi-bog kan appellere til børns meddigtende fantasi og få fylde i deres medfølende hjerte."

Synne Garff er international chef i Bibelselskabet og forfatter til en lang række børnebøger, blandt andet den anmelderroste De Mindstes Bibel, som teksten til Pixi-bogen Jesus bliver født stammer fra.

Synne Garff er ikke i tvivl om, at det er en god ide at tage en af de store fortællinger fra De Mindstes Bibel og sætte den ind i det lille Pixi-bogsformat. Af den enkle grund at fortællingerne om Jesus hele tiden skal fortælles på nye måder:

"Fortællingen om Jesus er simpelthen den største i verdenshistorien. Fortællingen om den ydmyge Jesus handler om håb og glæde, barmhjertighed og kærlighed, forsoning og tilgivelse. Det bliver ved med at gøre indtryk på mig, hvordan Jesus var sammen med dem, som ingen havde lyst til at omgås, de fattige, de prostituerede, de dæmonbesatte, de fængslede, de udstødte, de kiksede og de fortabte."

Et ærligt publikum

Ifølge Synne Garff er det vigtigt, men også udfordrende at fortælle Bibelens historier for børn. Noget hun var meget bevidst om, da hun i 2007 arbejdede med manuskriptet til De Mindstes Bibel. Derfor valgte hun også at præsentere sit arbejde for et krævende publikum:

"Jeg var så heldig, at mine to yngste drenge var lige i målgruppen, da jeg arbejdede med manuskriptet. Drengene var en gave for processen. Jeg læste hver linje af mine genfortællinger op for dem. Mange gange. Hvis ikke de forstod, hvad jeg sagde, eller hvis de faldt i søvn, ja, børn er ærlige!, så ændrede jeg sproget og stilen."

I arbejdet med at gøre Bibelens fortællinger forståelige for børn, er der nogle bestemte modsætningsforhold, man ifølge Synne Garff, skal holde sig for øje:

"Det var vigtigt for mig, at der var en slags balance mellem det fremmedartede og det fortrolige. Gudsforholdet skulle hverken banaliseres eller kompliceres unødigt, sproget skulle være spændstigt og levende og måtte gerne visse steder rumme nogle af de gode gamle udtryk, som måske krævede en lille forklaring af forældrene."

Den enkle streg passer godt ind

Da Synne Garff i 2007 arbejdede med De Mindstes Bibel, havde hun en løbende dialog med tegnerne til bogen. Denne gang er illustrationerne naturligvis fulgt efter teksten:

"Tekst og illustrationer blev i De Mindstes Bibel vævet tæt sammen fra begyndelsen. Jeg var i hyppig dialog med tegnerne og udvekslede løbende synspunkter og tanker med dem. Tegnerne kunne brede sig, jeg vil ikke sige uhæmmet, men dog i et stort format, hvilket deres tegninger også afspejler, at de var klar over. Pixi-formatet fordrer en helt anden enkel streg, et andet billedsprog og en anden farveholdning. Her har tegneren føjet sine billeder til teksten på en fin og nænsom måde, som jeg selv er meget glad for.  

Vejen til samtale

Da Synne Garff arbejdede med teksten til De Mindstes Bibel og altså valgte at læse manuskriptet højt for to af sine sønner, førte det til mange gode samtaler. Det samme, håber Synne Garff, den nye Pixi-bog kan føre til rundt i familierne i Danmark:

"Jeg ville ramme en veloplagt tone uden at blive overstadig. De barske historier skulle selvfølgelig formidles mere alvorsfuldt og dramatisk. Historierne gav anledning til mange frugtbare samtaler om livets største og sværeste spørgsmål. Forhåbentlig kan der ske det samme, når forældre og børn læser den nye Pixi-bog sammen."

Synne Garff er cand.phil. i italiensk. Hun er tidligere studievært på DR og TV2 og har drevet sit eget kommunikationsfirma. Hun er forfatter til 15 bøger, herunder De Mindstes Bibel fra 2007. I 2011 modtog hun Bibelselskabsprisen og blev ansat ved Bibelselskabet først som projektchef og siden 2013 som international chef.