Fredsarbejde i Libanon, pige i lilla bluse. Foto: UBS
Verdens bedste fortællinger om tro, håb og kærlighed giver børn og unge et nyt perspektiv. Foto: De Forenede Bibelselskaber

08.02.2021 Synne Garff, international chef

Fredsarbejde i Libanon

For 100 år siden var 20 procent af befolkningen i Mellemøsten kristne. I dag er der under 5 procent.

I Libanon, der tidligere var kendt for at være et relativt fredeligt land for kristne, er de kristne under øget pres på grund af dårlig økonomi, en ustabil regering og befolkningssammensætningen.

Kristne fra Mellemøsten forlader de gamle bibellande

I Libanon er der over 1 million syriske flygtninge plus 500.000 palæstinensiske flygtninge, de fleste med sunni-baggrund.

Mange hjem er præget af vold. Den 4. august 2020 blev der føjet endnu mere uro til det plagede land, da et lager på havnen i Beirut eksploderede. Flere hundrede mennesker blev dræbt og tusindvis mistede deres hjem. Det Libanesiske Bibelselskabs lokaler blev også ødelagt.

Libanon, eksplosion
De voldsomme eksplosioner på havnen i Beirut efterlod hundredtusindvis hjemløse. Omkring 200 mistede livet, mens over 6.500 personer kom alvorligt til skade. Foto: Anwar Amro/AFP/Ritzau Scanpix

Klovnen frembringer latter og positive følelser

Det Libanesiske Bibelselskab gør en storstilet indsats under vanskelige forhold og er engageret i en bred vifte af fredsprojekter. Der afholdes bibel-quiz for skoleelever, undervisning i læsetræning for analfabeter, kurser i bibelsk sjælesorg og et Bible World, der årligt besøges af flere tusinde libanesiske børn og unge, som lærer Bibelen at kende igennem leg. Og så har Bibelselskabet ansat en klovn!

Klovnen Farhan kan fortælle om Guds kærlighed og omsorg. Farhan er ansat hos Det Libanesiske Bibelselskab, hans navn er arabisk og betyder glæde, og det er glædens budskab, klovnen kommer med. Han kan få børnene til at grine, så tårerne triller, og han får børnene til at udtrykke følelser. Det er helt centralt, for mange af flygtningebørnene fortrænger til dagligt krigens voldsomme oplevelser, og er tynget af hævnfølelser.

Farhan, SAT-7 klovn, Libanon. Foto: UBS
Farhan er ansat som klovn hos Det Libanesiske Bibelselskab. Han er kendt for at skabe en livgivende atmosfære for flygtningebørn. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Helbreder ikke-fysiske sår

Farhan er uddannet professionel klovn og optræder i kirker og tager ud og afholder shows i fx flygtningelejrene i Bekaa-dalen. Det skaber en atmosfære af glæde og lykke, mens han introducerer evangeliets budskab på en enkel og kreativ måde. Farhan har fx en farverig fugl og en hund, der kan tale, eller rettere, som Farhan kan bugtale med.

Farhan fortæller dem, at alle er elsket af Gud. Børnene har nemlig ikke kun brug for mad, medicin og husly, men også en person som klovnen Farhan til at helbrede deres ikke-fysiske sår og få voldsspiralen brudt.

FAKTA OM LIBANON

Der bor ca. 5,5 mio. mennesker i Libanon på et areal, der ikke er meget større end Sjælland. 61,1 % af befolkningen er muslimer, delt ligeligt mellem sunni- og shia-muslimer, mens 33,7 % er kristne. Kristne har tidligere udgjort over halvdelen af befolkningen. Libanon er dog fortsat det mest religiøst sammensatte land i Mellemøsten.