Klovnen Farhan formidler bibelhistorier til flygtningebørn. Foto: les Kaner
Klovnen Farhan, der betyder 'glæde', fremkalder smittende latter og godt humør. Foto: Les Kaner

02.12.2019 Synne Garff, international chef

De kristne er under pres i Irak: Klovn inviterer flygtningebørn til at lette hjertet

”Kast jeres bekymringer i posen,” siger klovnen Farhan og lover, at Gud nok skal tage sig af dem. 

Sådan har klovnen Farhan efterhånden inviteret tusindvis af flygtningebørn til at lette hjertet. Både i Libanon og Irak. Og han er et kæmpe hit i en region, hvor de kristne er under pres. Det er uendeligt trist at følge udviklingen af kristendommen i Irak, der er flere tusinde år gammel. For ti år siden var der over en million kristne i Irak. I dag er der under 300.000 kristne, som primært er trængt op i de kurdiskdominerede områder i den nordlige del, Erbil. Det er her, den libanesiske klovn Farhan kommer på besøg med sit en-mandsshow.

Situationen i Irak

Olieinteresser og territorialkrig er spædet op med religionsstridigheder mellem shiaer og sunnier, hvor radikaliserede grupper ser deres snit til at gå efter de kristne. Mange er emigreret til USA, Canada, Europa og Australien, hvilket mange andre religiøse grupper givetvis også ville have gjort, hvis de havde kunnet.

Landets moderne historie er speget og broget. Krig, terror, korruption og ustabilitet præger landet. De senere år er protester bølget igennem gaderne, der har en af verdens største produktioner af olie, som burde kunne berige sin befolkning. Men sådan er det ikke. Der er lommer af ro, men størstedelen af befolkningen lider under ustabiliteten. Omkring Erbil lever nogle kristne under primitive forhold i flygtningelejre. Mange børn bærer på tunge erfaringer. Derfor besluttede Bibelselskabet i Libanon for nogle år siden at gøre en særlig indsats for de yngste. Klovnen Farhan, der betyder ’glæde’, blev sendt til Erbil, hvor han har underholdt og bygget små sjæle op. Jeg fik chancen for at se et af hans irak shows i Beirut, hvor en gruppe syriske flygtningebørn var samlet i en kirke. Jeg har sjældent oplevet så stor entusiasme og engagement hos børn.

Klovnen Farhan, der betyder ’glæde’, blev sendt til Erbil, hvor han har underholdt og bygget små sjæle op.

Farhan underholder flygtningebørn. Foto: Les Kaner
Klovnen Farhan underholder om alvorlige emner og inddrager børnene sammen med Bibelens tekster. Sommetider deles der bibelhistorier ud efter underholdningen. Foto: Les Kaner

Formidler tro og etiske værdier gennem klovnerier

Farhan er en klog, ung mand og professionelt uddannet klovn, med stor tillid til, at troen på Kristus kan bære mennesket igennem sjælelige trængsler. Farhan voksede selv op under den libanesiske borgerkrig i Libanon og kender til frygten, når lyden af bomber nærmer sig.

Men hvordan formidler man vigtige etiske værdier og troen på en kærlig og nådig Gud til flygtningebørn, der er utålmodige og ikke kan sidde stille mange minutter af gangen? Det gør Farah med en god blanding af bugtaleri, dukker, simple effekter og udvalgte bibelfortællinger. Veloplagt, men underspillet, får han latteren til at bølge igennem børneflokken. Når han underholder i teatre og større sale, kan der snildt være langt over 500 børn.

Jeg forsøger at skabe en atmosfære af glæde og lykke, hvor jeg introducerer evangeliets budskab på en enkel og kreativ måde ved hjælp af værktøjer, som børn elsker og interagerer med.

Begejstret publikum til klovnen Farhans show. foto: Les Kaner
Klovnen stiller korte spørgsmål, som hver gang fremkalder høje tilråb. Foto: Les Kaner

Giver bekymringerne til Jesus

På scenen puster Farhan en ballon op, formet som et hjerte. En dreng bliver inviteret op og får hjertet. I den ene hånd holder klovnen en brun pose. Børnene følger med, der er dyb koncentration i rummet. Øjeblikket efter tager Farhan hjertet og får det til at springe med et brag. For sådan sker det jo ind imellem, forklarer han. ”Vi rammes af sorg i hjertet.” Farhan stikker træpinde i et andet hjerte for at understrege, hvordan det føles, når vi oplever noget forfærdeligt. Og så er turen kommet til den brune skraldepose. Klovnen stiller korte spørgsmål, som hver gang fremkalder høje tilråb. Igen og igen fyldes kirken af et rungende: ”Jaaaa” efterfulgt af opmærksomme blikke og små kroppe, der bøjer sig spændt for over. Klovnen rækker drengen sine imaginære bekymringer med hænderne.

”Kast mine bekymringer ned i posen. Kom!” Drengen tager imod bekymringerne og putter dem ned i posen, der med en knitren tager imod. Flere børn kommer på scenen og smider deres mørke tanker ned i posen, og til sidst siger klovnen: ”Nu smider jeg alle vores bekymringer op til Jesus. En, to, tre… vupti. Nu er de der!” Alle børnene klapper og hujer.

Nu smider jeg alle vores bekymringer op til Jesus. En, to, tre… vupti. Nu er de der!

”To-tre minutter ad gangen kan børnene koncentrere sig. Ikke mere,” forklarer klovnen bagefter, da han står i et par afslappede jeans, lidt duknakket, stilfærdig, men meget ærlig og imødekommende, uden sine store, gule briller. Og alvorlig. Det er en gammel sandhed, at nogle af de dygtigste komikere har en mørk side og øser af en dyb alvor. ”Jeg forsøger at skabe en atmosfære af glæde og lykke, hvor jeg introducerer evangeliets budskab på en enkel og kreativ måde ved hjælp af værktøjer, som børn elsker og interagerer med”.

Klovnen Fahrad med ballon. Foto: Les Kaner
En dreng bliver inviteret op på scenen og får det oppustede hjerte. Børnene følger med, der er dyb koncentration i rummet. Øjeblikket efter tager Farhan hjertet og får det til at springe med et brag. For sådan sker det jo ind imellem, forklarer han. ”Vi rammes af sorg i hjertet.” Foto: Les Kaner

Helbreder de ikke fysiske sår

Hvert år vælger klovnen et nyt emne. I år skulle det handle om sår, der er forårsaget af andre mennesker, om tilgivelse og om Guds kærlighed, der helbreder knuste hjerter.

”Dette emne er meget vigtigt i vores region, for mange børn har oplevet vold. Jeg led som barn og var undertiden forfærdeligt bange, men jeg fik det bedre igennem troen på Guds nåde. Jesus gav mig også evnen til at elske de personer, der gjorde ondt dengang”.

Baseret på det, Farhan selv har oplevet, stræber han efter at gøre sit yderste for at hjælpe børn på flugt i sit hjemland og Irak. Børnene har ikke kun brug for mad, medicin og husly, men også en klovn som Farhan til at helbrede de ikkefysiske sår ved hjælp af verdens mest inspirerende fortællinger. Og det gør han forbilledligt med sin humoristiske, beskedne, alvorsfulde og charmerende facon.