Malene Fenger-Grøndahl
"Jeg var selv, som mange andre, skeptisk, da Halloween-traditionen gjorde sit indtog i Danmark og i kirken – men jeg har skiftet mening", siger forfatter Malene Fenger-Grøndahl. Foto: Søren Kjeldgaard.

29.10.2020 Af Thomas Godsk Larsen

”Halloween er en gave til kirken”

"Min erfaring er, at børn gerne vil tale om døden og savnet", siger forfatter Malene Fenger-Grøndahl. Og halloween giver netop den ramme, som ellers kan være svær at finde. 

’Men verden er jo nogle gange uhyggelig. Og det kan være meget godt at øve sig på at møde det uhyggelige.’

Sådan siger mormor til sine børnebørn på vej til Halloween-løb og Allehelgens-gudstjeneste i Tobias & Trine og de uhyggelige græskar. Og ifølge forfatteren, Malene Fenger-Grøndahl, er Halloween netop en lejlighed til at tale med børn om døden og alt det, der skræmmer:

”Jeg var selv, som mange andre, skeptisk, da Halloween-traditionen gjorde sit indtog i Danmark og i kirken – men jeg har skiftet mening. Dels har jeg stor tiltro til præster, der spiller Halloween sammen med kristendommen, dels fylder Halloween i børnenes univers, og det, at de her forholder sig til døden, er en gave til kirken og en mulighed for både at være sammen i det, der skræmmer, og fortælle, som mormoren, at Gud altid er med os, også, når det er mørkt, og vi er bange.”

Imellem græskar, spøgelseshistorier og uhyggelige udklædninger er Tobias & Trine og de uhyggelige græskar også historien om savnet af morfaren. Og Tobias og Trine vil tænde lys på morfarens grav på vej hjem fra kirken:

”Min erfaring er, at børn gerne vil tale om døden og savnet. Midt imellem zombier og vampyrer er Halloween en anledning til snakke, som også vi voksne kan have svært ved at finde en ramme for. Det er en mulighed for at minde os selv og hinanden om, at når vi sørger, så lever kærligheden faktisk videre. I kirken kan vi få lov til at savne og sørge og mærke, at kærligheden ikke holder op, selv om vi føler os adskilt fra dem, der er døde. Det giver håb – ligesom i den helt store fortælling om Jesus, der døde på korset, stod op af graven efter tre dage og, som det hedder i bogen, trøstede sine venner, inden han rejste op i himlen til Gud.”

Min erfaring er, at børn gerne vil tale om døden og savnet. Midt imellem zombier og vampyrer er Halloween en anledning til snakke, som også vi voksne kan have svært ved at finde en ramme for.

Dén historie, oplever Malene Fenger-Grøndahl, synes nogle gange at træde i baggrunden i den kirkelige højtid, der følger, nemlig julen:

”Jeg oplevede engang ved en julegudstjeneste for børn, at præsten sluttede fortællingen med at sige, at så blev Jesus født, og han er vores gode ven. Det er jo fint og rigtigt – men vi mangler noget, når ikke langfredags mørke og påskedags opstandelse er med. Det er ærgerligt. For jeg tror godt, at børn kan fornemme, at der mangler noget, og de kan godt tåle både kompleksiteten og det mørke, når blot vi også altid har lyset og håbet med i fortællingen. Så Halloween kan måske netop være en mulighed for at ’øve’ os, voksne som børn, i også at få alt det andet med?”

Tobias & Trine og de uhyggelige græskar

Essentielle emner ud fra et kristent perspektiv for de 2-7 årige
uhyggelige
24,95

Forfatter: Malene Fenger-Grøndahl
Illustrator: Jesper Tom-Petersen
Sidetal: 24 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-180-6
Mål: 11 x 10 cm.