Flere hjemløse tog imod tilbuddet om en bibel, som blev overrakt af Bibelselskabets værtinde Connie Terndrup (th) under en bibeluddeling i vinter. Foto: Jeppe Sloth Carlsen
Flere hjemløse tog imod tilbuddet om en bibel, som blev overrakt af Bibelselskabets værtinde Connie Terndrup (th) under en bibeluddeling i vinter. Foto: Jeppe Sloth Carlsen

Af Synne Garff

Hjemløse, prostituerede, fængslede og flygtninge efterspørger Bibelen

Bibelselskabet får jævnligt henvendelser om bibler til udsatte grupper i Danmark og vil gerne blive ved med at imødekomme ønskerne. For Bibelen kan åbne for de sværeste spørgsmål og være en uvurderlig trøst

Bibelselskabet fabrikerede sidste år over hundrede poser med fornødenheder til hjemløse. Uddelingen foregik på Christianshavn. Til dem der havde lyst var der også danske og grønlandske bibler. Det var Bibelselskabets værtinde, Connie Terndrup Pedersen, der stod for uddelingen: ”Det var en vidunderlig dag med mange fine samtaler. Jeg må indrømme, at det kom bag på mig, hvor stor glæde Bibelen skabte. Der var navnlig en grønlandsk mand, som var dyb taknemmelig. Det var bevægende.”

Flygtninge

I Danmark bor der mange familier, hvis modersmål ikke er dansk. Igennem kirkerne modtager de Bibelen både på deres lokale sprog og dansk fra Bibelselskabet. Læsetræning med børnebibler på dansk er en effektiv måde at lære et nyt sprog på sammen med børnene. Over hele landet mødes asylansøgere og flygtninge til fælles måltider, mens der udveksles. Ofte er der sang og bibelstudier, som giver anledning til at vende eksistentielle og religiøse spørgsmål.

Prostituerede

Bibelen er en kerneressource for nogle kristne prostituerede. Teologen Signe la Cour Sonne skrev for et par år siden specialet Prøvelser i ørkenen, hvor hun undersøgte nigerianske sexarbejdere på Vesterbro og deres forhold til Bibelen. Sigrid la Cour Sonne indledte sin undersøgelse med et halvt års frivilligt arbejde i Night Light Café, en natcafé for udenlandske prostituerede på Vesterbro.

Brugerne er primært nigerianske kvinder. Fem af dem blev inviteret til at samtale om deres yndlingstekster fra Bibelen. Næsten alle kvinder nævnte en salme som deres yndlingstekst i Bibelen. Beretningen om udfrielsen fra Egypten blev et evangelium for dem, fordi de kunne spejle sig selv i beretningen om, at israelitterne går så grueligt meget igennem, men det ender godt. Gud har en plan med dem, og er med dem hele vejen – også selvom det undervejs ser temmelig mørkt ud.

Fængslede

Indsatte sover med Bibelen under hovedpuden og deltager i studiegrupper med fængselspræsterne. De spejler deres liv i teksterne. Bibelen bruges aktivt til at behandle traumer og arbejde sig hen mod forsoning og tilgivelse.

Patienter

Når mennesker bliver syge, rammes de ofte af en eksistentiel krise, der udløser religiøse spørgsmål. Både børn og voksne har brug for trøst, håb og lindring, når de er indlagt. Bibelen og Salmebogen er gode redskaber, som bruges aktivt af præster i den danske sundhedssektor.