Matthæus-effekten. Foto: Shutterstock.
"For den, der har, til ham skal der gives, og han skal have overflod; men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har." Foto: Shutterstock.

23.09.2021

Hvad er Matthæus-effekten?

"For den, der har, til ham skal der gives." Hvad er moralen i denne sætning fra Matthæusevangeliet? Dr.theol. Mogens Müller giver et svar i brevkassen

Kære Brevkasse.

Jeg er ved at læse Matthæusevangeliet for første gang, og jeg faldt i kapitel 13 over et citat, som jeg genfinder flere steder på nettet, omtalt som Matthæus-effekten eller -princippet. Jeg forstår evangeliet som primært etisk belæring fra Jesus, og det er derfor oplagt at se citatet som en morale - et princip; men det bruges også i populær-referencer mere deskriptivt, som f.eks. en observation af, at de rige bliver rigere og de fattige fattigere.

Jeg tænker dog, at Jesus så en eller anden værdi af effekten, når han bruger det i lignelsen om sædemanden. Hvad tænker I? Er der en morale eller er det blot en observation?

Venlig hilsen
Simon

-------------------------------------------------------------------------------

Kære Simon.

Det er rigtigt, at det er blevet almindeligt at tale om ”Matthæus-effekten” eller ”Matthæus’ lov” (lex Matthaei) i økonomiske sammenhænge som betegnelse for den kendsgerning, at de, der har, får mere, mens de fattige bliver fattigere.

I Matthæusevangeliet optræder dette udsagn to gange som et Jesus-ord (Matthæusevangeliet 13,12 og Matthæusevangeliet 25,29 - sidstnævnte som konklusion på lignelsen om de betroede talenter). Der er tale om evangelieforfatterens overtagelse af Markusevangeliet 4,25.

Der er – selvfølgelig – ingen af disse steder tale om forholdene i pengeverdenen, men udsagnet vil give udtryk for en erfaring af troens væsen: Den vokser i tilegnelsen.

Med venlig hilsen
Mogens Müller

 

Mogens Müller er dr.theol. og professor emeritus i Det Nye Testamente ved Københavns Universitet. Se hans andre brevkassesvar

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Bibelleksikon

Et flot og gennemrevideret opslagsværk til alle, der ønsker viden om Bibelen
Bibelleksikon - transparent
100,00

Forfatter: Mogens Müller og Lisbet Kjær Müller
Sidetal: 480 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-751-7
Mål: 20 x 27,5 cm