Hvide tirsdag eller international pandekagedag.
Inviter familie og venner til pandekager i anledning af Hvide tirsdag. Foto: Colourbox.

28.02.2017 Emily Helle Bredholt Andersen

Hvide tirsdag eller international pandekagedag?

Fasten nærmer sig med hastige skridt, men inden da kan man med fordel nyde en stak pandekager. Læs her hvorfor og få en god opskrift på pandekager.

For de fleste er der nok røget en fastelavnsbolle, eller to, indenbords i weekenden. Mange bagere har også stadig vinduerne fulde af de store creme- eller flødeskumsfyldte boller.

Men for dem, der følger de traditionelle spiseregler for den kristne faste, er det i dag sidste gang i 40 dage, at de kan nyde sådan en sød og sukkerholdig sag. I dag er det nemlig Hvide tirsdag, der er den sidste dag inden 40 dages faste op til påske.

De hvide ingredienser

Tidligere blev dagen markeret ved at spise æggesøbe, som er en blanding af mel, sukker, mælk, æg og øl. Fælles for ingredienserne er, at de ikke spises under fasten, og at de fleste af dem er hvide; heraf navnet Hvide tirsdag.

De seneste par år har en ny tradition dog gjort indtog i flere danske hjem, nemlig den internationale pandekagedag.

Engelsk tradition

I England har det i mange år været fast tradition at bruge de hvide ingredienser til pandekager på Hvide tirsdag, her kendt under navnet Pancake Day. Nu har traditionen spredt sig til en international mærkedag og har dermed også fundet plads i flere danske hjem.

For langt de fleste er det nok ikke sidste gang inden påske, at der bliver brugt mælk, æg, sukker og mel i madlavningen, men så kan den internationale pandekagedag blot bruges som en god undskyldning for at nyde et par pandekager.

Opskrift på lækre pandekager

Ca. 12 pandekager

  • 4 dl mælk
  • 3 æg
  • 200 g mel
  • 1 tsk sukker
  • En knivspids salt
  • Revet citronskal fra en halv citron
  • Rigeligt smør til stegning
  • Tip: Et par skefulde øl i dejen, gør pandekagerne sprøde.

Bland alle ingredienser sammen, og pisk indtil dejen er jævn og ensartet. Er dejen for tynd, kan du med fordel putte lidt mere mel i. Lad dejen hvile i køleskabet i cirka 30 minutter.

Smelt en klat smør på en pande, og steg pandekagerne ved jævn varme. De færdige pandekager fyldes med frisk frugt, sukker, syltetøj eller andet godt. Velbekomme!