Læs Bibelen sammen. Foto: Unsplash.
Hvad gør man efter dåben for de mennesker, der er blevet døbt som voksne? Rowan Williams' svar er enkelt: Man hjælper dem med at læse Bibelen, som om den er skrevet til dem. Foto: Unsplash.

04.04.2019 Af Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet

Hvordan kommer man ind i Bibelen som voksen?

"Hjælp dem med at læse Bibelen, som om den er skrevet til dem". Sådan siger tidligere ærkebiskop som svar på, hvad man kan gøre for de mennesker, der er blevet døbt som voksne. Og nøglen til dette er blandt andet: Læs sammen og læs højt!

Hvem skulle have troet, at der var voksne danskere, der nærmest gik og ventede på at blive døbt? At der ville være kø ved døbefonten, når en kirke i København slog dørene op for drop-in dåb, hvor mennesker kunne komme ind fra gaden og blive døbt? At ideen slog an over hele landet?

De seneste måneder er mere end 600 voksne danskere blevet døbt. At dømme efter beretninger fra de døbte selv, fra præster og fra dåbsvidner, så har det været meget velovervejede dåb – og både rørende og gribende at være en del af.

Vigtigt at læse Bibelen højt

Hvad så bagefter? Da Rowan Williams, tidligere ærkebiskop i Canterbury, i januar holdt oplæg om dåb på et seminar i Løgumkloster, blev han spurgt, hvad man efter dåben skulle gøre for de mennesker, der er blevet døbt som voksne? ”Hjælp dem med at læse Bibelen, som om den er skrevet til dem”, lød svaret fra Williams. Et svar, der lå i samme spor som Søren Kierkegaard, der sammenlignede det at læse i Bibelen med at læse et brev fra sin elskede.

Det var dog ikke tanken om hin enkelte som bibellæser, der lå Williams på sinde: ”Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at læse Bibelen højt”, lød det fra den tidligere ærkebiskop, ”så bliver det en invitation, begyndelsen på en samtale”. I stedet for at anbefale folk at læse forfra (og ramme muren, når lovteksterne begynder under ørkenvandringen i 2. Mosebog), så gjaldt det for Williams om at invitere mennesker ind for at se, hvordan folk i kirken læser Bibelen. At læse alene var, mente Williams, næsten sammenligneligt med at læse et partitur til et musikstykke; det gav en helt anden oplevelse at høre musikken – eller altså læse Bibelen sammen med andre.

Vi vil gerne give bibellæsningen et twist, så nye læsere får lyst til at åbne bogen og deltage i samtalen om, hvem vi er, og hvem Gud er.

Der er noget særligt ved at læse Bibelen sammen med andre

Selvfølgelig kan man have udbytte af at læse Bibelen alene. Men Williams har en pointe. Der er noget særligt ved at læse Bibelen sammen med andre. Det var også tilbagemeldingen, da Bibelselskabet sidste år inviterede læsekredse, skoleklasser og andre til at læse med på den dugfriske nudanske oversættelse af Det Gamle Testamente. Ikke alene kom der mange nyttige kommentarer til oversætterne; der tikkede også begejstrede mails ind om, hvor fint det havde været at læse Bibelen på den måde – sammen.

En ny bibeloversættelse er en oplagt anledning til at invitere nye læsere med til at læse Bibelen. Derfor har vi i Bibelselskabet også samtidig med oversættelsesarbejdet og i samarbejde med præster på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter sat kræfter ind på at udvikle nye måder at læse bibeltekster. Vi vil gerne give bibellæsningen et twist, så nye læsere får lyst til at åbne bogen og deltage i samtalen om, hvem vi er, og hvem Gud er. Et drop-in i Bibelen, måske ligefrem?

Williams’ ord i Løgumkloster var en opmuntring til arbejdet og en invitation til både ny- og gammeldøbte om at åbne Bibelen – en invitation til samtaler for livet!

Sange til kærligheden

En oplagt gavebog om kærlighed - med smuk poesi fra Bibelen og tankevækkende essays
Sange til kærligheden
179,95

Forfatter: Essays af Poul Pilgaard Johnsen, Mattias Stølen Due, Pia Søltoft
Sidetal: 72 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-931-3
Mål: 14 x 19,5 cm.