Marie J. Damm. Foto: Søren Zeuth.
Marie J. Damm er til dagligt sognepræst i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro, og nu også forfatter til et nyt materiale til minikonfirmander. Foto: Søren Zeuth.

19.06.2019 Af Thomas Godsk Larsen

”I kirken skal du ikke præstere”

Bibelselskabets Forlag har netop udgivet Ro og rejs, et undervisningsmateriale til minikonfirmander. Mød forfatter og præst Marie J. Damm, der fortæller om at formidle kirkens ro og evangeliernes barmhjertige Gud til børn

Nyudgivelsen Ro og rejs giver ny inspiration til undervisningen af minikonfirmander, som det siden 2014 har været lovpligtigt for alle provstier at tilbyde. Den er skrevet af præst og forfatter Marie J. Damm, som til dagligt er sognepræst i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København. Hun har gennem flere år arbejdet med at formidle kirke og kristendom til børn og unge.

Behov for ro og fordybelse

Ro og rejs baserer sig på Ida Jessen og Hanne Bartholins anmelderroste Bibelhistorier, der udkom i 2016 med genfortællinger af de væsentligste bibelske historier i børnehøjde.

Marie J. Damm så i Bibelhistorier en oplagt mulighed for at formidle den kristne tro til minikonfirmander. Og valget af titlen Ro og rejs er ikke tilfældig, fortæller hun:

”Udgangspunktet er, at kirken ikke er et sted, hvor du skal præstere noget bestemt. Børn skal vide, at i kirken handler det netop ikke om at præstere, at yde og gøre sig fortjent til belønning eller klapsalver. I stedet er kirken et sted, hvor du kan finde ro og fordybelse. Jeg oplever, at flere og flere mennesker opsøger kirken som et rum til pause. De træder ind nogle minutter, mens de venter på bussen eller er på vej et andet sted, måske sidder de et par stille minutter på kirkebænken på vej hjem fra arbejde. Det har vi fundet ud af til de voksne med tilbud om meditationsgudstjenester, mindfulness i kirken, pilgrimsvandringer og retræter.”

Med bogen vil Marie J. Damm skabe et tilsvarende tilbud til børn:

”I kirken findes nemlig et andet rum end det, børnene kender fra skolen, fra gården, fra biblioteket, fra sportshallen og fra andre fritidstilbud – fra deres dagligdag. I kirken er musikken anderledes. Billederne er anderledes, sproget er anderledes, ordene er anderledes, og tempoet er anderledes. Den erfaring vil børnene få gennem Ro og rejs-forløbet.”

Inddrager børnenes egen erfaringsverden

Ro og rejs lægger vægt på højtlæsning, samtale og oplevelse, og børnene bliver præsenteret for centrale begreber og temaer i den kristne tro. Bogen er bygget op af seks lektioner, der kan vare mellem 1,5 og 2,5 time afhængig af holdet, og om man vil lave de aktiviteter, bogen foreslår. Forløbet kan foregå hver eller hver anden uge, men det kan også bruges henover en intensiv uge, som flere og flere kirker gør med minikonfirmander. Og så kan man selvfølgelig plukke i materialet og lade sig inspirere:

”Jeg har altid selv plukket, sat sammen og lavet mit eget materiale, især i konfirmandundervisningen, og på et tidspunkt opstod ideen om at udgive mit eget materiale. Det, jeg selv savnede, var inspiration til, hvordan man inddrager børnenes egen erfaringsverden, så undervisningen vinder genklang. Jeg ville gerne formidle kirkens ro til børnene, og så ville jeg gerne bidrage til, at vi formidler et kristent gudsbillede, der i mindre grad tager udgangspunkt i Det Gamle Testamentes fortællinger og i højere grad i evangeliernes barmhjertige Gud,” fortæller Marie J. Damm.

Med fantasien på rejse

Hver lektion i Ro og rejs indeholder en fantasirejse, der tager afsæt i bibelske fortællinger fra Det Nye Testamente, hvor børnene får lov at tage del i det budskab, kristendommen forkynder. Samtidig lærer og indøver de nogle af de praksisser, som er en del af det at leve med en kristen tro og i et kristent fællesskab. At bogen har valgt historier fra Det Nye Testamente ligger der en særlig pointe i, fortæller Marie J. Damm:

”Som præster og undervisere griber vi ofte til de gammeltestamentlige tekster, når vi skal undervise minikonfirmander, fordi de er dramatiske, vilde og sjove at genfortælle. Men hvad er det egentligt for et gudsbillede eller for en forestilling om kristendom, vi sender børnene hjem med, når de har smidt sten på en stor papmachefigur af Goliat eller talt om, at Gud udrydder alle mennesker og dyr i en syndflod på nær de få i Noas ark? Det har i hvert fald ikke meget at gøre med den barmhjertige Gud og kærlige Fader, som Jesus forkynder. Det vil jeg gerne råde bod på med min bog. At vi formidler troværdig kristendom til børnene, hvor teologien er i orden,” slutter Marie J. Damm.

Læs mere om ”Ro og rejs” her

Ro og rejs

Et undervisningsmateriale om Bibelhistorier til minikonfirmander
ro_og_rejs
199,95

Forfatter: Marie J. Damm
Sidetal: 50 sider
Indbinding: Spiralryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-935-1
Mål: 21,5 x 30 cm