Jakob Svendsen
Komiker Jakob Svendsen beder dagligt Fadervor med sine børn. <em>Pressefoto</em>

19.04.2016 Mia Geisler

Jakob Svendsen: "Fadervor gør os fælles"

Jakob Svendsen er aktuel på festivalen Himmelske Dage med comedyarrangementet Må man gøre grin med Gud? Bibelselskabet har i forbindelse med Bededag stillet ham fire spørgsmål om hans forhold til Fadervor og bøn

Beder du Fadervor? I hvilken forbindelse bad du sidst Fadervor?

"Jeg beder Fadervor. Dagligt. Jeg beder sammen med mine drenge hver aften, når de skal sove. Vi beder altid en "fri bøn", hvor vi kan takke for de ting, der er sket i løbet af dagen, og bede for ting vi er nervøse for, eller som vi ønsker, Gud skal tage sig af. Der har jeg den tanke, at intet er for stort eller intet er for småt."

"Mine drenge kan takke for noget frugt, de har fået i børnehaven, eller de kan bede Gud om at gøre en af deres klassekammerater raske. I bønnen har de - og jeg - lov til at snakke med Gud så frit, som vi overhovedet vil. Så slutter vi altid med at bede Fadervor."

"Jeg kan godt lide, at vi har en fælles bøn. Den "improviserede frie bøn" beder vi hver for sig og vi kan erklære os enige. Men Fadervor er en fælles bøn. Så vores bøn slutter med, at vi er sammen om en bøn til Gud. Det er der noget ro i."

Hvad betyder det for dig at bede Fadervor?

"For mig er Fadervor trygt. Jeg ved, at det er en fyldestgørende bøn, men det er svært at forklare. Jeg ved, at da Jesus blev spurgt om, hvordan man skal bede, så var det hans svar."

"Jeg er cand.scient. og har læst matematik på universitetet. Så på en måde kan jeg godt lide ting, der "har et facit" eller et "rigtigt" svar. Fadervor er det rigtige svar for mig. Hvis jeg sidder og tænker på, om jeg nu har husket at bede for det hele, eller måske tvivler på om det overhovedet er sådan, jeg bør bede, så er der noget trygt i, at jeg har et facit."

"Så selvom jeg måske har glemt noget i den "frie bøn", så ved jeg, at jeg "bliver dækket ind", når jeg beder Fadervor. Jeg ved, at hvis jeg beder Fadervor, så mangler jeg ikke noget!”

”Før jeg blev komiker, underviste jeg som gymnasielærer. Og noget af det mest trygge for eleverne var, hvis jeg, som lærer og autoritet, gav dem en fyldestgørende metode, som de kunne bruge, når de skulle løse en opgave. Den "metode" tænker jeg, at Jesus i sin autoritet og som lærer gav os i Fadervor."

Hvad ligger der i bønnens ord for dig?

"Som sagt ligger der i bønnen en fuldstændighed. Og så ligger der en formulering, som jeg kan bruge - selvom jeg ville have svært ved at formulere det selv. Og selv om jeg har svært ved at mene det.”

”Eksempelvis kan både "ske din vilje" og "som også vi forlader vore skyldnere" være svært, derfor er det rart og trygt, at Jesus har formuleret det for mig. Og hvis jeg vil bede Fadervor, så kommer jeg forbi de passager."

"Derudover når man hele vejen rundt. I en forstand tror jeg, at al min tilbedelse, min tak, mine ønsker, mine behov og min tilkendegivelse af, hvem Gud og jeg er, på en eller anden måde kan dækkes ind under et punkt i Fadervor."

Hvorfor er Fadervor en god bøn?

"Fadervor er en god bøn, fordi den er tryg. Den gør os fælles. Den er noget, vi kan være sammen om. Og så er det den bøn, Jesus lærte os. Han er den bedst mulige at få en bøn fra."

"Hvis du som barn skulle spørge en voksen om noget, så ville du da gå til dennes søn, og spørge ham: "Hvordan ville du sige det til din far?" og så havde du da spurgt på den måde. Det er en fuldstændig og perfekt bøn."

Oplev Jakob Svendsen på Himmelske Dage

Jakob Svendsen er praktiserende kristen. Anders Stjernholm er talsmand for Ateistisk Selskab. Begge er de komikere og sammen tager de Gud med på scenen.

På festivalen Himmelske Dage kan du møde dem til en times stand-up om Gud, tro, fornuft og absurditet med journalist fra Politiken Kirsten Nilsson som katalysator for eftertanken.

Tid: Fredag 6. maj 2016 kl. 17
Sted: Politikens Boghal