Charlotte Rørth. Foto: Carsten Lundager.
Charlotte Rørths bøger vækker interesse hos mange forskellige mennesker på tværs af trosretninger. Foto: Carsten Lundager.

31.05.2018 Tine Hyllested Johannsen

"Jeg lærer nyt hver eneste gang, jeg læser i Bibelen"

"Vi kan genkende os selv og andre og vores fejl og mangler i Bibelens fortællinger", siger forfatter og journalist Charlotte Rørth. Gennem sine bøger om Jesus-møder har hun sat fokus på at tale om tro

Journalist Charlotte Rørth har fået enorm gennemslagskraft med beretningen om sit møde med Jesus. 



Mere end 200 foredrag har hun holdt rundt omkring i landet, og hendes bog Jeg mødte Jesus fra 2015 lå på bestsellerlisterne i halvandet år. Den er efterfølgende blevet oversat til fem sprog. Bogen har været anledning for mange mennesker til at tale om lignende oplevelser – og at samtale om dem. 



”Det, mine læsere i første omgang fremhæver, er glæden over, at jeg sætter ord på det, også de har oplevet. Dernæst udtrykker de lettelse over, at jeg skriver og taler et sprog, de forstår. Et sprog, som gør det muligt for dem at tale med. Mine ord giver dem en mulighed for at have en samtale om deres oplevelser og dermed om deres tro og tvivl,” fortæller Charlotte Rørth.

 

Charlotte Rørth bruger sin baggrund som journalist i bøgerne, og hun beskriver sit sprog som enkelt, direkte, konkret og håndgribeligt, og det er et sprog, mange kan føle sig trygge i og derfor tør ytre sig i:



”Jeg har erfaret, at det gør, at der skabes en større lydhørhed over for andre. Hvis jeg må tale, så må du også tale,”  forklarer Charlotte Rørth: 



”Mine foredrag handler ikke kun om, at jeg fortæller om mine oplevelser og mine tanker. Folk blander sig, stiller spørgsmål og deler deres egne tanker. Det er det afgørende for mig.”



Charlotte Rørths evne til at få folk til at åbne sig om oplevelser af samme karakter som hendes eget møde ansigt til ansigt med Jesus en februardag i 2009 har ført endnu en bog med sig. I 2017 udgav Charlotte Rørth Vi mødte Jesus. I bogen fortæller flere end 70 mennesker om deres egne oplevelser, som de reflekterer over i selskab med blandt andre nogle af Nordens førende religions- og samfundsforskere samt teologer. 



En række undersøgelser verden over viser ifølge Charlotte Rørth, at hver anden af os i løbet af vores liv vil opleve møder med Jesus, at tale med en engel eller på anden vis have en erfaring af noget, vi selv kalder guddommeligt.



Charlotte Rørth oplever dagligt interesse fra læsere af hendes bøger, og hun møder vidt forskellige mennesker til sine foredrag, kvinder, mænd, unge og ældre. Hendes bøger vækker interesse hos mange forskellige mennesker på tværs af trosretninger.



For Charlotte Rørth er netop samtalen det væsentlige: 



”Det er vigtigt at have samtalen, fordi det er vigtigt at kunne tale om alt, der betyder noget for os. Selve det at være menneske er det at dele de erfaringer, vi har om at være i live. Derfor er det også vigtigt, at vi kan tale om det på et sprog, som inkluderer alle.”



Charlotte Rørths læsere tæller både mennesker, der aldrig har formuleret sig om Bibelen og dens indhold eller er vokset op i aktivt kristne miljøer, men også mennesker med kristen baggrund, og hendes bøger og foredrag har vist sig at skabe rum, hvor forskellige mennesker kan tale sammen. 

 

Selv er Charlotte Rørth vokset op i et religionsneutralt akademikerhjem, og Bibelen spillede ikke en stor rolle for hende før mødet med Jesus. Bibelen var en bog, hun læste i, fordi hun var et dannet og belæst menneske. 

I dag læser hun i Bibelen hver dag:

”Bibelen er en bog som ingen anden. Jeg lærer nyt hver eneste gang, jeg læser - uanset, hvilket niveau, jeg læser den på. Som indføring i at skabe og være en del af et samfund sammen med andre eller som en indføring i at være det enkelte menneske. Vi kan bekræftes i, at vi er elsket af ham, der skabte os. Uanset hvad, fordi vi kan genkende os selv og andre og vores fejl og mangler i Bibelens fortællinger. På den måde kan vi ikke alene forstå, at andre har erfaringer som vores, vi kan også lære at leve med hinanden. Uanset, hvad der sker i vores liv, kan vi hente et ståsted i Bibelen,”  siger Charlotte Rørth.



”Når livet ændres, ændres også det, jeg er optaget af i Bibelen. I mange år betød Marias bebudelse, at hun sagde ja, særligt meget for mig. Da vi mistede vores søn, blev korset som symbolet på, at Jesus dør og også kommer hjem, det vigtigste for mig.”



Charlotte Rørth modtager Bibelselskabets Pris for at anerkende, at hun har gjort en særlig indsats for at gøre Bibelen nærværende i samfundet, og for den positive opmærksomhed, hun har skabt omkring kristendom, tro og religion. Prisen består af 10.000 kroner og et indrammet originalblad fra Christian III’s bibel fra 1550.