Marianne Iben Hansen. Foto: Carsten Lundager.
"Jeg håber, bogen kan give anledning til flere langsomme samtaler mellem børn og voksne om alt mellem himmel og jord", siger Marianne Iben Hansen. Foto: Carsten Lundager.

09.04.2019 Af Thomas Godsk Larsen

”Jeg ville godt have haft denne bog, da jeg selv havde små børn"

Børnebogsforfatter Marianne Iben Hansen er aktuel med Guds ABC, hvor børn og voksne sammen kan udforske Gud og verden. Hun håber, bogen giver anledning til flere langsomme samtaler mellem børn og voksne om alt mellem himmel og jord

”Jeg ville godt have haft denne bog, da jeg selv havde små børn. Børn er naturligt interesserede i de store spørgsmål, men er man ikke fortrolig med kristendommen, er det svært at finde et sted at starte. Denne bog, håber jeg, kan invitere til flere børnenære samtaler om livet, troen og det guddommelige.”

Ordene er Marianne Iben Hansens; en erfaren børnebogsforfatter, som mange vil kende som forfatteren til klassikeren Axel elsker biler. I Guds ABC tager hun for første gang livtag med Bibelens fortællinger:

”Det var været en dejlig udfordring at få lov at gendigte fortællingerne om skabelsen og syndefaldet – sådan som jeg læser og sanser dem – og samtidig være tro mod forlægget. Og det er fantastisk, når det lykkes, og teksten vibrerer i begge retninger,” fortæller Marianne Iben Hansen.

Jeg føler, jeg er blevet ført fremad, mens jeg har skrevet. Teksterne har foldet sig ud for mig.

Hun føler, hun har fået hjælp i skriveprocessen, og ikke kun fra redaktør og illustrator:

”Det er jo en lidt sjov ting at sige, når man skriver en religiøst orienteret børnebog. Men jeg føler, jeg er blevet ført fremad, mens jeg har skrevet. Teksterne har foldet sig ud for mig, og det har været lystfyldt og nærende at skrive bogen. Der er masser af rim og overgange, jeg simpelthen ikke føler, jeg kan tage æren for.”

Hvordan ser Gud ud?

Guds ABC er bygget op, så læserne starter med A, men derfra går det til G og så frem og tilbage i alfabetet. Hvert opslag slutter med en ledetråd om det bogstav, der nu skal findes og læses. På den måde kan de helt unge læsere øve alfabetet på en ny måde:

”Jeg synes, det tilfører et element af spænding i læsningen, for børnene vil ikke kunne lade være med at gætte på, hvor man nu skal sendes hen. Det stimulerer deres naturlige nysgerrighed.”

Bogen er illustreret af Peter Bay Alexandersen, som i 2016 modtog Blixen-prisen som årets illustrator. Under udarbejdelsen af Guds ABC var der et tæt samarbejde mellem ham og Marianne Iben Hansen:

”Vi snakkede for eksempel om, hvordan Gud skulle portrætteres. Var han en gammel mand, et lys, en sky, eller? En dag, mens jeg cyklede gennem København, brød solen pludselig frem gennem en sky på himlen. Jeg fiskede telefonen frem, tog et billede og sendte til Peter med ordene ’her er Gud’!”

Hvad Peter Bay Alexandersen fik ud af dét billede, kan man se i Guds ABC under G.

Samtaler om alt mellem himmel og jord

For Marianne Iben Hansen har fortællingerne om skabelsen og syndefaldet mere på hjerte end blot at være en historie om den store far og hans børn. Hun håber, at bogen kan gøre flere børn og voksne nysgerrige efter at udforske Bibelen, og hun ser et ganske aktuelt budskab i netop skabelsesberetningen:

Jeg håber, bogen kan give anledning til flere langsomme samtaler mellem børn og voksne om alt mellem himmel og jord.

”Måske kan Guds glæde over den rigdom, han skaber, minde os om, at vi har noget værdifuldt, vi skal passe på – jorden og hinanden. Og når Adam og Eva, som jo nærmest har alt, alligevel plukker den forbudte frugt, kan det åbne for undren og samtale om ansvar, lyst og nysgerrighed. Vi har i dén grad brug for at gå fra vores samtids hurtige værdier til mere ’langsomme’, hvor der ikke gives nemme svar. Jeg håber, bogen kan give anledning til flere langsomme samtaler mellem børn og voksne om alt mellem himmel og jord,” slutter hun.

Guds ABC

En poetisk og humoristisk gendigtning af Bibelens første kapitler
Guds ABC
229,95

Forfatter: Marianne Iben Hansen
Illustrator: Peter Bay Alexandersen
Sidetal: 64 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-915-3
Mål: 20 x 27 cm.