Her er en del af holdet bag "Bibelen til konfirmander". Fra venstre er det cand.theol. Louise Højlund, grafiker Annette Borsbøl/Imperiet, cand.theol. Lars Nymark Heilesen, cand.theol. Mette Behrndtz samt grafiker Harvey Macaulay/Imperiet. Foto: Bibelselskabet.
Her er en del af holdet bag "Bibelen til konfirmander". Fra venstre er det cand.theol. Louise Højlund, grafiker Annette Borsbøl/Imperiet, cand.theol. Lars Nymark Heilesen, cand.theol. Mette Behrndtz samt grafiker Harvey Macaulay/Imperiet. Foto: Bibelselskabet.

04.08.2016 Thilde Thordahl Andersen

Konfirmandbibelen skal åbne Bibelen for unge læsere

Præsterne Louise Højlund, Lars Nymark Heilesen og Mette Behrndtz står bag Bibelselskabets nye udgivelse, "Bibelen – Til konfirmander". Ambitionen har for de tre været at vække konfirmanders nysgerrighed og give dem mulighed for at opdage, hvilken rigdom Bibelen gemmer på

Bibelen – Til konfirmander er en helt ny udgivelse fra Bibelselskabets Forlag. Bag udgivelsens mange hjælpeværktøjer står sognepræsterne Louise Højlund, Lars Nymark Heilesen og Mette Behrndtz.

De tre har i samarbejde med Bibelselskabet arbejdet i tre år på at skabe et tillægsmateriale til den autoriserede danske bibel, der kan åbne de bibelske tekster for konfirmander og hjælpe dem med at navigere i den - både i undervisningen og derhjemme.

Læs mere om Bibelen til konfirmander 

Formålet har været at lave en bibel, som de unge har lyst til at slå op i, og som kan inspirere dem til at arbejde med de bibelske tekster. En slags GPS, som kan føre dem rundt i den kulturelle grundtekst, Bibelen er.

"Vi håber, at konfirmanderne vil finde mange gode guidelines til både at bringe bogen i spil i undervisningen sammen med præsten, men forhåbentlig også, når de sidder alene med den," siger Lars Nymark Heilesen.

Ambitionen er at møde de unge der, hvor de unge er. Derfor har de tre præster været optaget af at fremdrage ting fra Bibelen, som kan have interesse, når man er teenager.

"Vi vil gerne have, at konfirmanderne får så meget lyst til at læse i Bibelen, at de også fortsætter, når de er færdige med konfirmationsforberedelsen," fortæller Mette Behrndtz.

Og de unge møder man netop ved at smække Bibelen op på vid gab, fortæller Louise Højlund:

"Vi har ønsket at åbne op for den store mangfoldighed og kompleksitet, Bibelen rummer. Hvor mange forskellige tekster, der er. Og hvor sjove, rørende, smukke og vilde ting, man kan læse deri."

Bibelen til konfirmander har også et grafisk og illustrativt udtryk, som tiltaler den unge læser. Kunstneren Helle Vibeke Jensen står bag illustrationerne, der blandt andet tæller forsider til alle Bibelens 66 bøger. Hun har med de to farver sort og orange givet bibelen et stramt og tidssvarende udtryk, som er i øjenhøjde med konfirmanderne.

Læs også: Konfirmander vil gerne kunne genkende sig selv i Bibelen

Tillægsmateriale med kernestof og eksistentielt fokus

De tre præster har lavet et stort tillægsmateriale, der på forskellig vis inviterer læseren indenfor. Materialet finder man både før, i og efter den autoriserede bibeltekst.

Og indgangsvinklerne til teksten er mange. Der er for eksempel "Hovedvejen," som slår ned på de centrale fortællinger i Bibelen, der er persongalleriet, som viser vej til, hvor man kan læse om de største personligheder i Bibelen, og der er en lang række tematiske læseplaner kaldet ruter, som konfirmanderne kan følge i Bibelen, hvis de vil læse om emner som venskab, tro, kærlighed eller noget fjerde.

Louise Højlund har arbejdet med ruterne, og det har ligget hende på sinde ikke at starte ved det kristelige, men ved det menneskelige. Det har resulteret i en række eksistentielle ruter, som man kan følge gennem Bibelen – Til konfirmander, og som kommer ind på de temaer, man som menneske stiller spørgsmålstegn ved.

"Du skal finde ud af det med dine venner, dine søskende, dit liv, din død, din tro. De eksistentielle ruter er der for at vise, at Bibelen også kan sige dig noget lige netop der, hvor du er som menneske."

Læserens eget ståsted er også udgangspunktet for de bønner, som Mette Behrndtz har fremdraget i tillægsmaterialet. Bønnerne er alle små tekstbidder fra Bibelen, som man kan bruge i forskellige situationer.

"Det kan være, hvis man er forelsket eller jublende glad og gerne vil udbryde tak, eller hvis man er ramt af dødsfald eller skilsmisse i familien. Så kan man have god brug af at læse en bøn, der kan inspirere, trøste eller bekræfte ens lykke," siger Mette Behrndtz.

Bibelen – Til konfirmander rummer også introduktioner til Bibelens 66 bøger, ligesom bøgerne kategoriseres under genrer, der giver konfirmanderne et overblik over indholdet. Derudover har konfirmandbibelen et antal personlige sider, som konfirmanden kan bruge til noter, overvejelser og hilsner fra vennerne.

En levende bog

I Bibelen til konfirmander har præsterne prioriteret at vise vej gennem de bibelske tekster. Derfor finder man på alle sider fremhævede bibelvers eller kommentarer.

"Normalt kan en bibeltekst forekomme noget komprimeret, fordi der er så mange ord på en side. Vi har brudt teksten lidt mere op, så den ikke virker så uigennemtrængelig og ulæselig for en konfirmand," forklarer Mette Behrndtz, og Lars Nymark Heilesen supplerer:

"Hvis du kigger ned over en side og ikke aner, hvor du er i denne kæmpe bog, så er det hensigten, at de fremhævede elementer fungerer som neonskilte, der fanger dig og bringer dig på sporet."

De fremhævede bibelvers er udvalgt med fokus på centrale, kristne kerne-tekststeder som for eksempel Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?

"Men vi har også trukket overraskende, vilde og trøstende citater ud af teksten - alt sammen for at gøre det lidt nemmere at nærme sig den her bog," fortæller Louise Højlund.

Men hvorfor lave så mange forskelligartede indgange til grundteksten? Lars Nymark Heilesen forklarer:

"Konfirmandbibelen er et forsøg på at finde så mange mødesteder som muligt mellem læseren og denne altomfattende bog." 

Bibelen til konfirmander

Grundværktøj til undervisningen af konfirmander
Konfirmandbibelen
299,95

Forfatter: Louise Højlund, Lars Nymark Heilesen og Mette Behrndtz (red.)
Illustrator: Helle Vibeke Jensen
Sidetal: 1680 sider plus 54 navigationssider
Indbinding: Softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-747-0