Soup Jomou. Foto: Søren Rønholt.
'Soup Jomou' betyder 'græskarsuppe' på kreolsk og serveres hvert år på Haitis uafhængighedsdag den 1. januar. Foto: Søren Rønholt.

17.10.2016 Fra bogen "Det daglige brød"

Lav Jørgen Leths græskarsuppe fra Haiti

Hvad er vel bedre på en kold efterårsdag end at varme sig med en dejlig suppe? Jørgen Leth deler her en lækker, kreolsk græskarsuppe, som hans tidligere kok plejede at lave til ham

Soup Jomou – græskarsuppe fra Haiti

  • ½ kg kød
  • ½ kg blandede grøntsager
  • ½ kg græskar
  • Urter
  • 1 bouillonterning
  • Lidt kogevand eller mælk
  • Vermicelli-pasta eller makaroni
  • Parmesan
  • Eventuelt revet ost, æg eller mere parmesan

Læg et halvt kilo oksekød – gerne en udskæring velegnet til simre­retter – i en gryde sammen med lidt koldt vand. Lad kødet snurre over lav varme, indtil det er mørt. Tilsæt lidt mere og et halvt kilo forskellige grøntsager: gulerødder, selleri, kål, porrer. Og så et halvt kilo græskar. Smag til med salt og peber, lidt urter og en bouillonter­ning. Lad det hele koge, indtil grøntsagerne er møre. Tag grønt­sagerne og græskaret fra og purer dem. Bland det hele og tilsæt no­get Vermicelli-pasta eller makaro­ni.

NB! Grønsagerne skal pureres, når de er varme og blandes med lidt kogevand eller mælk. Der til­sættes smør, salt, peber og parme­sanost, mens pureen er taget af varmen.

Til sidste kan tilsættes revet ost, æg eller mere parmesan. Server omgående.

Jørgen Leth om nydelse – uddrag fra bogen Det Daglige Brød:

"Jeg kan godt lide at nyde. Specielt, når jeg synes, jeg har fortjent det ... Bibelen taler om nydelse. En del. For eksempel Lukas, som fortæl­ler om Jesus’ møde med Martha og Maria. Martha gør alt, hvad hun kan, for at han skal føle sig godt tilpas. Maria vil bare sidde stille og høre alt, hvad han siger. Den ene har et lettere job, og det er i orden. Sammen skal de bare sørge for, at Jesus har det godt. At han kan nyde livet. Det er et godt projekt."