Mads Brügger
Mads Brügger havde ikke kunnet græde i over 30 år, men det har Juleevangeliet lavet om på. Foto: Les Kaner/Scanpix.

30.11.2015 Thilde Thordahl Andersen

"Noget af det allermest provokerende, man kan gøre anno 2015, er at citere Bibelen"

DET BETYDER BIBELEN FOR MIG

Som indspark i flygtningedebatten citerede programchef for Radio24syv Mads Brügger for nylig Matthæusevangeliet på sin Facebook-side.

Flygtningedebatten har i den seneste tid fyldt meget på de sociale medier. En af dem, der har blandet sig i debatten, er journalist og programchef for Radio24syv Mads Brügger, som har brugt et bibelcitat til at sige sin mening.

Den 8. september skrev Mads Brügger således på sin Facebook-side:

"Pas på, at I ikke viser jeres retfærdighed for øjnene af mennesker for at blive set af dem, for så får I ingen løn hos jeres fader, som er i himlene. Når du giver almisse, så lad ikke blæse i basun for dig, som hyklerne gør det i synagoger og på gader for at prises af mennesker." - Matthæus 6, 1

Mads Brügger fortæller om intentionen bag citatet:

"Både i Rødby og på de sociale medier var der mennesker, som havde helt oprigtige og noble intentioner om at hjælpe, men der var også elendighedsturister, der personligt ville overrække flygtningene en pizza for at se taknemmeligheden i flygtningenes øjne. De mennesker ville måske have godt af at meditere lidt over det bibelcitat."

Men hvorfor skrev Mads Brügger ikke sin kritik med egne ord? Han forklarer, at bibelcitatet giver en mulighed for, at læseren selv kan lægge betydning i indholdet. Og så er Bibelen en særlig bog:

"Bibelen rummer en mængde eviggyldige sandheder, som vi også kan bruge til noget i dag."

Mange har på Facebook reageret voldsomt på Mads Brüggers opslag, og han er selv forundret over den ophidsede debat, hans indlæg har medført:

"Jeg må konstatere, at noget af det allermest provokerende, man kan gøre anno 2015, er at citere Bibelen."

Sådan så det ud, da Mads Brügger brugte Bibelen i flygtningedebatten:

Mads Brügger

Juleevangeliet rummer et svimlende perspektiv

Mads Brügger har stadig til gode at læse hele Bibelen, men en gang om året har han bogen i hånden. Det er juleaften, hvor han viderefører en familietradition ved at læse højt fra Juleevangeliet.

Og Juleevangeliet er ifølge Mads Brügger et af de allersmukkeste steder i Bibelen:

"Der er et svimlende perspektiv i det. For foruden korsfæstelsen er det faktisk det, der står her, du skal tro på. At Gud lader sig føde et så tarveligt sted som en stald."

Jeg må konstatere, at noget af det allermest provokerende, man kan gøre anno 2015, er at citere Bibelen.

Og netop dette bibelsted har haft en særlig effekt på Mads Brügger - det har fået ham til græde for første gang i over 30 år:

"Da jeg læste op fra Juleevangeliet for første gang, var min ældste søn stadig spæd. På det tidspunkt havde jeg ikke været i stand til at græde i over 30 år, fordi jeg som barn havde fået at vide, at drenge altså ikke græder. Men da jeg så stod og læste højt for min familie og kiggede på min søn og på juletræet, gik der simpelthen hul på ballonen."

Mads Brüggers mor, der næsten aldrig havde set sit søn græde, troede, at han grinede, og hun bad ham om at lade være med at le ad Bibelen. Hendes søn måtte forklare hende, at han faktisk stod og græd.

"Det var virkelig en handicappet gråd, jeg præsterede på det tidspunkt. Men siden da har jeg faktisk været i stand til at græde - også på en mere naturlig måde."

Kom skævt ind på Bibelen

Som barn kom Mads Brügger skævt ind på Bibelen og på kristendom som sådan. Han havde en religionslærerinde i folkeskoletiden, som led af sklerose, men som insisterede på at undervise sine elever på trods af sygdommen.

Det uhyggelige møde med kristendommen har gjort, at jeg stadig i dag har svært ved at sætte mig med Bibelen - jeg har mange uafklarede følelser omkring den.

"Vi så hende gennem en årrække visne hen og dø foran os. Til sidst sad hun i kørestol med respirator og havde en raspende stemme. Og så brugte hun i sin undervisning oliemalerier af scener fra Bibelen, som var meget voldsomme og dramatiske. Det uhyggelige møde med kristendommen har gjort, at jeg stadig i dag har svært ved at sætte mig med Bibelen - jeg har mange uafklarede følelser omkring den."

Alligevel er Mads Brügger meget interesseret i det bibelske univers og vender fra tid til anden tilbage til steder i bogen, der siger ham noget særligt.

"Hele historien om skabelsen og om, hvordan mennesket bliver sparket ud af Paradiset, er en meget smuk og uhyggelig fortælling. Den kan jeg blive ved med at tænke over."

Mads Brügger

Mads Brügger, født 1972, er journalist og programchef for Radio24syv.

Han er blandt andet kendt for DR2-programmet Den 11. time, som han var vært på sammen med kollegaen Mikael Bertelsen.