Naser Khader (K) Mette Bock og Mette Bock (LA)
Naser Khader (K) og Mette Bock (LA) er blandt de politikere, som bakker op om skole-tv-intitiativet. Fotos: Pressefoto af Naser Khader / Kulturminister Mette Boch, taget af Bjarke Ørsted

Af Thilde Thordahl Andersen

Politikere bakker op om skole-tv til flygtningebørn

Undervisning kan give de syriske børn håb om en fremtid. Det mener flere danske politikere, som bakker op om SAT-7's skole-tv til flygtningebørn i Syrien

Hver fjerde skole i Syrien er lukket eller ødelagt på grund af borgerkrigen i landet. SAT-7 KIDS giver nu børnene mulighed for at modtage undervisning igen, nemlig med et nyt skole-tv-projekt, Min Skole.

Læs mere om Min Skole her

Bibelselskabet har været med til at sætte Min Skole i søen, og spørger man Ida Auken, folketingspolitiker for Radikale Venstre, er initiativer som dette vejen frem:

”Jeg synes, det er et utroligt fint tiltag at sætte ind for at undervise skolebørn i flygtningelejrene.”

Ida Auken, som er uddannet teolog, peger på, at Bibelselskabets støtte til projektet er et godt eksempel til efterfølgelse:

”En del af den humanitære bistand, Danmark uddeler, og som varetages af forskellige organisationer, herunder kirkelige, bør tage højde for, at de kriser, vi ser i verden, er blevet markant længere. I gennemsnit varer en krise op imod 17 år. Derfor kan bistand også handle om at sikre mennesker i flygtningelejrene tålelige liv og tro på fremtiden. Undervisning er lige præcis noget af det, der kan give både perspektiv og håb i en ulykkelig situation.”

I gennemsnit varer en krise op imod 17 år. Derfor kan bistand også handle om at sikre mennesker i flygtningelejrene tålelige liv og tro på fremtiden.

- Ida Auken (R).

Selvom skolesystemet i Syrien er brudt sammen, har mange flygtningebørn stadig mulighed for at se tv, også i flygtningelejrene. Det giver SAT-7 en unik chance for at sikre børnenes mulighed for at fortsætte med at lære, selvom deres skole er lukket.

90 minutter hver dag underviser tre lærere på SAT-7 KIDS børn fra 4-års alderen i matematik, arabisk og engelsk. Og lærerne i Min Skole er rustet til at undervise børn, der lever under særligt vanskelige forhold.

Per Stig Møller, som er folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, ser som Ida Auken også positivt på SAT-7's skole-tv:

”Det er et fint initiativ, som givetvis vil hjælpe mange børn og forbedre deres muligheder for at komme videre, når flygtningesituationen er overstået.”

Per Stig Møller, tidligere kirkeminister, tilføjer:

"Vi oprettede i sin tid Det Arabiske Initiativ, som regeringen har videreført og udvidet, og det måtte kunne støtte og fremme initiativer som dette, ligesom Udviklingsministeriets forskellige flygtninge og humanitære programmer må kunne bruges. Det er vigtigt, at et initiativ som dette kan slå rod og brede sig ud.”

Mette Bock, der er udenrigs- og udviklingsordfører for Liberal Alliance, siger:

"Initiativet er rigtig godt. En så "normal" dagligdag som muligt, herunder undervisning, er afgørende for børnenes udvikling. Forholdene er jo meget, meget forskellige i området, og jeg tror, det er væsentligt at tilpasse undervisningen de specifikke forhold - og at anvende alle "tilgængelige" pædagogiske indgange. Klasseundervisning, it-baseret undervisning mv. Det er et fint initiativ, og jeg ser frem til at følge, hvilke erfaringer, der gøres."

Naser Khader, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti, siger:

"Programmet Min Skole er et fremragende projekt! Noget af det bedste, man kan gøre for børn, der har traumer fra krig og har mistet deres hjem og måske flere familiemedlemmer, er at give dem en fast og stabil hverdag, hvor de får lov til at fordybe og udvikle sig. SAT-7 hjælper børnene til en meningsfuld hverdag og hjælper dem med at komme videre. Det, synes jeg, er et prisværdigt projekt." Han tilføjer:

"Det er utrolig vigtigt, at vi ikke taber en hel generation af syriske børn på gulvet. Ingen ved, hvor lang tid krigen kommer til at vare, men der kommer uden tvivl til at gå flere år. Så længe kan børnene ikke vente. Derfor er det et vigtigt projekt, som også kommer til at gøre en forskel i forhold til børnenes evne til at vende tilbage til samfundet igen bagefter."

Bibelselskabet har til denne artikel kontaktet folketingsmedlemmer fra hele det politiske landskab i Danmark.

SAT-7 hjælper flygtningebørn

Programmet Min Skole er et professionelt undervisningsprogram, der henvender sig til både muslimske og kristne flygtningebørn.

SAT-7 sender også programmer om "traume-heling" for flygtningebørn. Her forklarer en dygtig psykolog blandt andet forældrene om, hvordan de kan tale med deres børn om traumer fra krigen.