Mangel på god uddannelse er måske den største sociale udfordring, som Mellemøsten og Nordafrika aktuelt står over for. SAT-7 giver børnene en mulighed for at vokse op og forme et mere rummeligt, kreativt og demokratisk samfund. Foto: Bibelselskabet.
Mangel på god uddannelse er måske den største sociale udfordring, som Mellemøsten og Nordafrika aktuelt står over for. SAT-7 giver børnene en mulighed for at vokse op og forme et mere rummeligt, kreativt og demokratisk samfund. Foto: Bibelselskabet.

Af Synne Garff, international chef

Børn i Mellemøsten og Nordafrika: Vi vil i skole!

Mere end 13 millioner børn og unge i Mellemøsten og Nordafrika modtager slet ingen undervisning. Men takket være visionære medarbejdere og gavmilde givere sender SAT-7-programmet 'Min Skole' undervisning direkte ind i flygtningelejrene og ud til de mange tusinde børn hver eneste dag. For netop det at komme i skole er en kæmpe drøm for de mange flygtningebørn

Lige nu holder de fleste danske børn sommerferie. Til august begynder skolen igen. Vores børn er privilegerede at bo i en del af verden, hvor skolegang er gratis og niveauet højt. Det er desværre langt fra vilkårene for millioner af børn i Nordafrika og Mellemøsten.

De sidste år har jeg fulgt krigen i Syrien og Irak tæt. Jeg har mødt talløse flygtningebørn i Jordan og Libanon, der var droppet ud af skolen. Mange sad foran fjernsynet, fordi der ikke var meget andet at tage sig til – selv de fattigste flygtninge har en parabol på teltet og adgang til programmer. I Bekaa-dalen, hvor flere millioner flygtninge bor under kummerlige forhold, erfarede jeg, hvordan IS-sympatisører forsøgte at hverve børn og unge til deres sag.

Da jeg spurgte et af børnene, hvad hendes største ønske var, lød svaret: "Jeg vil bare gerne i skole igen." En dreng viste mig sin skoletaske, som han havde haft med hele vejen fra Syrien, men tasken var tom.

- Kanalchef Rita Elmounayer.

Mere end 13 millioner børn og unge i Mellemøsten og Nordafrika modtager slet ingen undervisning. 4,5 millioner børn i Syrien og Irak går ikke i skole. Hver femte skole i Syrien er ødelagt eller bruges til andre formål. Som volden udvikler sig, er endnu flere børn i risiko for at blive en del af ”den tabte generation”, som berøves viden og uddannelse. Et samfund uden ordentlig uddannelse, håb for en bedre fremtid og forståelse for andre mennesker, vil vedblive at være trukket ind i konflikter.

På en tv-konference i Tyrkiet, arrangeret af SAT-7, var der for et par år siden fokus på de dystre fremtidsudsigter for flygtningebørnene. Vi diskuterede, hvad tv-stationen kunne gøre for at hjælpe børnene.

Hvad med at sende undervisning for børn? Hvorfor ikke lære børnene noget, når de alligevel sidder foran skærmen? lød spørgsmålet til tv-direktøren for SAT-7.

Ideen blev straks taget vel imod, og inden for kort tid, var der sat et studie op i Beirut og produktionen i fuld gang. 'Min Skole' med undervisning i arabisk, matematik og engelsk var en realitet. Børn sidder nu i telte i bl.a. Bekaa-dalen og bliver klogere. Lærerne på skærmen er særligt rustet til at undervise børn, som netop lever under vanskelige forhold.

Før det arabiske forår opstillede FN’s udviklingsprogram manglen på uddannelse som en af de tre hovedårsager til, at det gik tilbage i den arabiske verden. Mangel på god uddannelse er måske den største sociale udfordring, som Mellemøsten og Nordafrika aktuelt står over for.

Så SAT-7’s svar på den alvorlige uddannelsessituation er undervisningsprogrammet 'Min Skole', som er blevet en stor succes. Både børn og voksne er begejstrede.

SAT-7's programmer er gratis tilgængeligt for enhver seer med adgang til et fjernsyn og parabol. Med mere end 50 millioner husstande i Mellemøsten og Nordafrika med satellitadgang, kan SAT-7 ACADEMY ændre livet for millioner af børn. Foto: SAT-7
SAT-7's programmer er gratis tilgængeligt for enhver seer med adgang til et fjernsyn og parabol. Med mere end 50 millioner husstande i Mellemøsten og Nordafrika med satellitadgang, kan SAT-7 ACADEMY ændre livet for millioner af børn. Foto: SAT-7

Undervisningen kommer til at foregå i en helt anden fri ånd, end den man kender fra det traditionelle skolesystem, hvor vold desværre undertiden er en del af metoden. Ligesom den heller ikke kommer til at rumme Koranen. Uddannelseskanalen har ikke kristendomsforkyndelse, for de fleste små seere er muslimer, og tv-stationens medarbejdere kan ikke i denne alvorlige situation risikere at blive beskyldt for at udnytte situationen.

De er dygtige på SAT-7 og modige, men har brug for støtte til at få dette ambitiøse projekt i luften. Derfor har vi opret et en klub, der hedder SAT-7. Vi vil løbende fortælle om kanalens udsendelser via blade og Bibelselskabets website: www.bibelselskabet.dk

Hjælp børn til en god skolestart. Tak om du vil være med til at opbygge stationens første undervisningskanal, så nogle af verdens mest udsatte børn i Mellemøsten og Nordafrika kan få håb om en bedre fremtid.

Om tv-stationen SAT-7

  • Drives af kristne arabere
  • Har sendt satellit-tv i over 20 år
  • Modtog 824 henvendelser fra seerne det første år
  • I dag findes der rådgivningscentre i 13 lande, der modtager tusindvis af opkald