I den tredje verden må mange blinde opgive drømmen om at komme til at læse. Men Bibelen på blindskrift til fattige områder kan være en åbning ind i bogstavernes univers. Foto: Joaquim Dassonville / UBS.
Mange blinde har ikke adgang til hverken uddannelse eller arbejde, så de er ofte marginaliseret. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Af Synne Garff, international chef

Prikkerne i bogen rører hjertet

Blinde i den tredje verden skubbes ofte ud af samfundet. Men mødet med Bibelen kan blive startskuddet til både livsmod og uddannelse

De små fingre bevæger sig lynhurtigt hen over siderne. Joshua er blot ti år. Han er blind og sidder på gulvet og læser historier om Jesus, der tager sig af dem, som ingen andre har lyst til at være sammen med. Joshua bor på Filippinerne. Han er heldig, for han har fået lov til at komme i skole og har lært at læse blindeskrift. Sådan er livet sjældent for blinde i fattige lande. De blinde er marginaliseret som mange andre handicappede, og børn skubbes til tider ud af familien.

Bibelen for blinde er derfor utrolig vigtig. Den kan bruges som læsetræning samtidig med, at blinde læsere kan finde stor sjælelig støtte i fortællingerne om, hvordan Guds egen søn tog sig af dem, som der ikke var stor prestige i at omgås.

Desværre er bibler til blinde dyre. En hel bibel med blindeskrift fylder langt mere end en almindelig bibel. Det koster omkring 3.300 kroner at trykke blot et enkelt eksemplar af Bibelen på blindeskrift, som fylder 50 bind. 

Mennesker med almindeligt syn spørger ofte, hvorfor de blinde ikke bare kan høre lyd-Bibelen? ”Fordi der er noget helt særligt ved at mærke Bibelen og indoptage dens ord igennem fingrene, i sit eget tempo.” Sådan beskriver nogle blinde oplevelsen ved blindeskrift. Eller endnu mere poetisk formuleret:

”Når du rører ved prikkerne på siden, så rører prikkerne dit hjerte.”

"Når du rører ved prikkerne på siden, så rører prikkerne dit hjerte"

Da det er en dyr produktion med blindeskrift, vil vi også meget gerne sætte nogle flere lydbibler i produktion. Bibler på blindeskrift vil gå til Filippinerne, mens vi meget gerne vil skaffe en mængde lydbibler til Etiopien. Det er kun økonomien, der holder os tilbage.

Det koster som sagt 3.300 kroner for en hel bibel med blindeskrift. Den vil typisk blive givet til en skole eller et lokalsamfund, hvor den vil blive delt af en gruppe blinde eller svagtseende. Hvis blot 30 mennesker giver 110 kroner, har vi råd til at trykke en komplet bibel for blinde.

Joyce er en ung, filippinsk kvinde, der stiftede bekendskab med Bibelen på blindeskrift allerede i hendes teenageår:

”Jeg oplevede en sjælden læseglæde”, husker hun. Nu arbejder hun på en radiostation for blinde og assisterer præsten i hendes kirke.

Udsatte mennesker har tidligere haft stor glæde af din generøse støtte. Jeg håber meget, at du vil overveje at hjælpe med at skaffe bibler til blinde børn og voksne.

En fuld bibel på blindskrift fylder 50 bind. Foto: UBS.
En fuld bibel på blindskrift fylder 50 bind. Foto: UBS.

Bibelen på blindskrift:

  • fylder 40 gange så meget som den gængse bibel for seende
  • vejer omkring 40 kilo
  • eksisterer kun på omkring 40 forskellige sprog
  • er et stort ønske blandt blinde
Tre skoledrenge sidder og lytter til lydbibelen. Foto: Clare Kendall / UBS.
Tre skoledrenge sidder og lytter til lydbibelen. Foto: Clare Kendall / UBS.

Lyd-Bibelen:

  • vejer næsten ingenting og kan nemt tages med ud til øde egne
  • behøver ikke elektricitet
  • kan høres af mange samtidig
  • er en ny måde at få Bibelen ud til fattige lande