De mange blinde mennesker i Ghana er meget begejstrede og dybt berørte over de udvidede muligheder for at læse Bibelen på blindskrift. Foto: Mary Frank / UBS
De mange blinde mennesker i Ghana er meget begejstrede og dybt berørte over de udvidede muligheder for at læse Bibelen på blindskrift. Foto: Mary Frank, De Forenede Bibelselskaber

Af Mary Frank, De Forenede Bibelselskaber Oversat af Victor Sejersdal

Bibler på blindskrift spreder håb i Ghana

I Ghana får blinde bedre muligheder for at læse Bibelen på blindskrift til stor glæde for den blinde befolkning, der tidligere har skammet sig over at leve med et sådant handicap

”Jeg græd så mange glædestårer, da jeg fik mine første bibeldele på blindskrift”. Eric, en 17-årig blind studerende (billedet nedenfor, red.), har tydeligt været dybt berørt af bibelteksterne på blindskrift, han modtog fra Det Ghanesiske Bibelselskab. Han fortsatte: "Jeg plejede at høre Guds ord fra mennesker, men at læse det selv og modtage det i mit hjerte er meget følelsesladet."

Det Ghanesiske Bibelselskab støtter 10 blindeskoler fordelt over hele landet, og leverer bibelteksterne på blindskrift. Charles Adu-Twumasi (billedet til venstre) er foreningens projektleder. Han møder blinde børn og voksne, og ser deres daglige kamp. Mange har aldrig haft mulighed for selv at læse i Bibelen. Når de modtager en del af Bibelen på blindskrift, bliver deres liv ændret. Mange studerende fortæller, at Bibelen hjælper på den stigmatisering og udstødelse, de tidligere har oplevet på grund af deres handicap. For første gang nogensinde finder de håb, fordi de indser, at Gud vil dem og elsker dem.

For nylig havde Charles mulighed for at rejse til Tyskland. Det Tyske Bibelselskab har støttet bibelarbejde i Ghana i mange år og er taknemmelig for at se de forbløffende resultater. I løbet af sin tid i Tyskland, fortalte Charles, hvilken forskel Bibelselskabets arbejde gør i Ghana.

Den første gang Eric læste i Bibelen på blindskrift, blev han meget berørt. Folk glædes så meget ved de nye bibler, at tårerne ikke kan holdes tilbage. Foto: Mary Frank / UBS.
Den første gang Eric læste i Bibelen på blindskrift, blev han meget berørt. Folk glædes så meget ved de nye bibler, at tårerne ikke kan holdes tilbage. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Hvordan bor de blinde?

Der er omkring 25.000 registrerede blinde i Ghana, men det reelle tal er langt højere. Mange mennesker med synshandicap (PVD) bliver skjult af deres familier og går aldrig i skole. Deres familier skammer sig over dem. De ved ikke, at deres blinde barn kan lære at læse og skrive og få en læreplads. Nogle blinde mennesker går med selvmordstanker. De lider af stigmatisering og diskrimination, de modtager ingen støtte, og de fleste går ikke i kirke. Kirken ved ikke, hvordan de kan inkludere de blinde og opfylde deres behov.

Hvad betyder Bibelen for blinde?

En undersøgelse viser, hvor vigtig blindskrift er for folk med PVD.

”Mit liv har fuldstændig ændret sig, efter jeg har fået disse bibeldele. Jeg plejede at være meget lunefuld og opgav næsten livet på grund af min tilstand, men det er anderledes nu. Jeg vil opfordre alle mine venner, der synshandicappede, til at opleve livet efter Guds ord.” Eric Tengan, 17-årige student

Men alle dem, der tog imod ham, gav han ret til at blive Guds børn, dem, der tror på hans navn. Johannesevangeliet 1,12.

Dele af Bibelen på blindskrift har ændret blindes verdenssyn. Når en blind person læser Bibelen, taler Gud. Ofte er Bibelen det eneste, der bringer håb i blindes liv. Gud ser den blinde og elsker dem. Skriften opfordrer blinde til ikke at isolere sig.

Hvad med tilgængeligheden af bibeltekster på blindskrift i Ghana?

Det er meget knapt! Bibelselskabet har arbejdet hårdt på i det mindste at kunne udgive de fire evangelier på blindskrift, men der findes ikke en komplet bibel på blindskrift i landet. Målet for 2017 er at få en hel bibel på blindskrift til bibliotekerne i Ghana. En hel bibel på blindskrift består af 43 bind og koster omkring 500 dollars.

En præst blev blind, og han står for en kirke uden nogen form for bibel, han kan læse. Bibelselskabet gav ham i stedet en lydbibel, og det blev han meget rørt over. Han vil dog gerne have en bibel på blindskrift, som han kan læse selv i sit eget tempo. Han ønsker nemlig at studere Bibelen dybere.

Hvad fascinerer dig ved dit arbejde?

”Det er en stor glæde at udføre foreningens forskellige programmer. Udover PVD-arbejde foretager jeg kirkens arbejde med relationer til andre kirkesamfund. Alle kirkens ledere fra alle trosretninger mødes regelmæssigt på Bibelselskabet. Bibelen forener dem. Bibelselskabet er en unik platform, som kirkeledere bruger til at tale om sociale spørgsmål med én stemme.

En anden stor glæde var uddelingen af ​​den første Dagaare-bibel i 2014. Én person kom til mig med et bredt smil. Han kunne næsten ikke tro det og sagde: "Jesus taler mit sprog!"

Hvordan ændrer dit arbejde med PVD-samfundet din opfattelse af livet?

Jeg føler mig ydmyg, når jeg ser, at Gud bruger mit ubetydelige liv til at bringe glæde og håb til andre. Dele af bibelen på blindskrift er ofte det første og eneste, der bringer håb til blinde. Skriften helbreder deres hjerter fra stigmatisering og udstødelse. De indser, at Gud ønsker og elsker dem!

Hvad er din yndlings bibelcitat?

Det er Johannesevangeliet 1,12: "Men alle dem, der tog imod ham, gav han ret til at blive Guds børn, dem, der tror på hans navn.”

Bibelen på blindskrift:

  • fylder 40 gange så meget som den gængse bibel for seende
  • vejer omkring 40 kilo
  • eksisterer kun på omkring 40 forskellige sprog
  • er et stort ønske blandt blinde