SAT-7 har oprettet kanalen SAT-7 Academy, for at børn kan komme i skole. Foto: Scanpix.
SAT-7s programmer, der formidler Bibelen til børn, viser kristne børn i Mellemøsten og Nordafrika, at de ikke er alene, fortæller generalsekretær Kurt Johansen. Foto: Scanpix

Af Lea Holtze

SAT-7 åbner Bibelen for børn

Den kristne tv-kanal SAT-7 lancerer flere og flere programmer, der ved hjælp af quizzer, animerede bibelpersoner og højtlæsning åbner Bibelen for børn i hele Mellemøsten og Nordafrika

År efter år stimler børn sammen omkring den populære tv-vært Rita Elmounayer, når hun slår op i Bibelen og fortæller sine legendariske Ritas Godnathistorier (eng: Bedtime Stories with Rita, red.). For få måneder siden lancerede SAT-7 også programmet Bibelhelte (eng: Bible Heroes, red), hvor børn kan quizze om Bibelen og lære at tage kritisk stilling til myter om Bibelen. Og snart ruller programmet Med Zack (eng: With Zack, red.) over skærmen, hvor den 14-årige vært Zack Dabbour interagerer med animerede bibelpersoner og på den måde åbner Bibelen på en ny måde.

Bibelprogrammerne på SAT-7s børnekanal SAT-7 KIDS bliver fulgt af millioner af børn i Mellemøsten og Nordafrika. Og siden SAT-7 KIDS første gang gik i luften for ti år siden, er der kommet flere og flere programmer til. For netop bibelformidling til børn er en del af kernen i den kristne tv-kanals arbejde. Det fortæller Kurt Johansen, der er generalsekretær for SAT-7 Europa.

”Børnene er fremtiden, og vi oplever, at de har en hunger efter Bibelen, som man ikke i samme grad oplever i Danmark, hvor Bibelen er lettere tilgængelig. Mange i Mellemøsten har aldrig set en bibel, og skoleforholdene er så dårlige, at få kan læse i den selv. Ved hjælp af satellit-tv kan vi døgnet rundt bringe Bibelen ud til alle dem, der af forskellige grunde ikke har adgang til den selv,” siger han.

Et af SAT-7s ældste og allermest sete programmer er Ritas Godnathistorier, der fortæller bibelhistorier for børn. Foto: SAT-7
Et af SAT-7s ældste og allermest sete programmer er Ritas Godnathistorier, der fortæller bibelhistorier for børn. Foto: SAT-7

Derfor har Det Danske Bibelselskab i årevis samarbejdet med SAT-7 om at indsamle midler til den kristne tv-kanal, ligesom lokale bibelselskaber i regionen var med til at lancere tv-kanalen for mere end tyve år siden og har haft et tæt samarbejde med SAT-7 lige siden, fortæller Michael G. Bassous, der er generalsekretær for Bibelselskabet i Libanon, Irak og Syrien.

”SAT-7s bibelformidling for børn vækker børnenes interesse for Bibelens fortællinger. Tv giver en alternativ vej til at lære om Bibelen og kan give dem lyst til at læse mere i den. Det understøtter dermed vores arbejde,” siger han.

Bibelformidling på tv kan og skal ikke erstatte bibellæsning, understreger Kurt Johansen, men tv kan åbne Bibelen på nye måder.

”Film og tv kan tale til sanserne på mange forskellige måder, og vi har nogle af de allerdygtigste bibelundervisere ansat, som kan hjælpe børnene med at forstå, hvad de læser. Vi kan også tage børnene med ud i verden og vise dem centrale, bibelske steder,” siger Kurt Johansen og tilføjer, at det allervigtigste nok er, at SAT-7s bibelformidling til børn giver børnene et meget betydningsfuldt fællesskab.

”De kristne børn udgør ofte en minoritet i samfundet. De må ofte forsvare deres tro og har derfor brug for et solidt vidensfundament at stå på, når de bliver mødt med fordomme om kristendommen. Samtidig giver det dem håb om, at de ikke er alene. Den legitimitet af deres tro skal man ikke undervurdere,” siger Kurt Johansen.

Om tv-stationen SAT-7

  • Drives af kristne arabere
  • Har sendt satellit-tv i over 20 år
  • Modtog 824 henvendelser fra seerne det første år
  • I dag findes der rådgivningscentre i 13 lande, der modtager tusindvis af opkald
  • Har over 900.000 følgere på Facebook
  • Flere videoer på YouTube har over én million visninger