”Når vi går om juletræet i min familie, ligger der altid fire højskolesangbøger rundt om træet. Det er kun min bedstefar, der kan huske alle teksterne udenad, og det kniber endda for ham, men det har altid været meget vigtigt for os at synge meget juleaften,” fortæller Shaka Loveless om sin familiejul. Foto: L. Drori/Bibelselskabet.
”Når vi går om juletræet i min familie, ligger der altid fire højskolesangbøger rundt om træet. Det er kun min bedstefar, der kan huske alle teksterne udenad, og det kniber endda for ham, men det har altid været meget vigtigt for os at synge meget juleaften,” fortæller Shaka Loveless om sin familiejul. Foto: L. Drori/Bibelselskabet.

16.12.2014 Lea Holtze

Shaka Loveless: Julen handler om lys, sang og familie

Når rapperen Shaka Loveless den 24. december går rundt om juletræet med familien i hånden og synger "Glade jul, dejlige jul", bliver han helt varm inden i. For det er netop det, julen handler om for ham i år.

Som søn af henholdsvis en bluessanger og en danser har sang og musik altid spillet en stor rolle i den danske sanger og rapper Shaka Loveless’ liv. Og kunstneren, der er en del af det storslåede bibelprojekt Lydspor fra Bibelen, flyttede fra Jylland til København for at dyrke sit eget musikalske talent. Men der er et tidspunkt på året, hvor sang og musik har en helt særlig betydning for ham: I julen.

”Når vi går om juletræet i min familie, ligger der altid fire højskolesangbøger rundt om træet. Det er kun min bedstefar, der kan huske alle teksterne udenad, og det kniber endda for ham, men det har altid været meget vigtigt for os at synge meget juleaften,” fortæller Shaka Loveless.

Den velgørende jul

Den 30-årige rapper er vokset op i en familie, hvor både hans bedstefar og oldefar var teologer. Bedstefaren var desuden højskoleforstander på Vestbirk Højskole, så Shaka Loveless er præget af grundtvigianismen og samtaler om tro. Ved familiens julefrokost er det fast tradition at synge Vær velkommen, Herrens år. Og Shaka Loveless glæder sig til at skulle have en rigtig familiejul i år.

”Jeg har holdt jul på 1000 måder. Sidste år holdt jeg det på Christiania, hvor jeg spillede for de hjemløse. Året før var jeg i USA. Så i år glæder jeg mig rigtig meget til at holde jul med familien, for det er jo alt det med lys, sang og familie, det hele handler om. Sidste år var det bare vigtigt for mig at spille for nogle, der havde brug for det og kunne få noget ud af det,” siger han.

Grundlæggende betyder det meget for Shaka Loveless at kunne bruge sine musikalske evner på velgørende projekter til gavn for andre. Senest har han skrevet sangen Hånd i hånd som en del af musikprojektet Lydspor fra Bibelen, hvor 12 kendte kunstnere i anledning af Bibelselskabets 200 års jubilæum har fået frie hænder til at nyfortolke hver deres centrale bibeltekst.

Den 1. december, som er international aids-dag, udkom alle sangene på et samlet album. Fra hvert solgt album går 10 kr. til Bibelselskabets arbejde blandt hiv/aids-ramte børn i Afrika.

Hjem til familien

I år bliver julen i Shaka Loveless' familie fejret hos hans moster. Børnene er blevet store, så det er den lange middag med and, god rødvin og samtale, der er i fokus. Og derefter tager de sig god tid til at danse om juletræet, for der er et langt repertoire, de skal igennem. Men vigtigst af alle sangene er Glade jul, dejlige jul, fortæller han.

”Når vi synger den, går rundt og holder hinanden i hånden, så er det bare så smukt. Så bliver jeg altid helt varm indeni,” siger han.