Gule ærter med et twist. Foto: Jeppe Sloth Carlsen.
Lav lækker vintermad med inspiration fra Bibelen. Her er det Ezekiels gule ærter med et twist. Foto: Jeppe Sloth Carlsen.

19.01.2016 Mia Geisler

Spis med Bibelen: Seks varmende vinteropskrifter

Dejlige supper, brød, krydret kylling og vin: Lav varmende vintermad med Bibelens ingredienser

Der findes ingen rigtige opskrifter i Bibelen. Det nærmeste, man kommer, er Guds befaling til Ezekiel om at blande en række kornsorter til mel og bage brød deraf.



Du finder opskriften på Ezekiels flerkornsbrød blandt opskrifterne herunder. Brødene kan spises sammen med lækre, varmende supper, eller med en krydret kyllingekebab. Få også varmen med en dejlig, krydret vin.

Jakobs linsesuppe

Esau solgte sin førstefødselsret til sin bror Jakob for en skål linser. Du kan selv lave en portion røde linser med porrer og bladselleri.



Så gav Jakob ham brød og en portion linser; Esau spiste og drak og gik derefter sin vej.

Første Mosebog kapitel 25,vers 34

Opskriften er til seks personer

11⁄2 dl røde linser                              

3⁄4 l hønse- eller grøntsagsbouillon       

1 finthakket løg                                    

1 fintsnittet porre                                 

1 gulerod skåret i tern                          

2 stilke fintsnittet bladselleri                  

1 tsk hvidvinseddike    

1⁄2 tsk spidskommen



Salt og groft kværnet peber

1 løg skåret i ringe

olivenolie

brød i tern

olivenolie til stegning

evt. krydderier som hvidløg eller chili efter eget valg

Kom linser, bouillon og grøntsager i en gryde, og bring det i kog. Lad det simre i 30 min., til linserne er møre (hvis det bliver for tykt, kan der tilsættes lidt vand). Tilsæt eddike og spidskommen, og smag til med salt og peber. Steg løgringene i olivenolie, til de næsten karameliseres, og kom dem i suppen. Brødternene steges i olie og evt. krydderier. Servér suppen varm med brødcroutoner på toppen.

Som tilbehør til suppen kan du bage Ezekiels syrnede fladbrød, som du finder længere nede på siden.



Opskriften er fra Smag på Bibelen, Bibelselskabets Forlag.

Kyllingekebab

Krydrede grillspyd er også noget, der giver varmen på en kold vinterdag. De kan også tilberedes i ovnen. Her er en bibelsk inspireret opskrift på kyllingekebab.



Det, som hver dag skulle tillaves, en okse, seks udsøgte får og fjerkræ, blev tillavet på min bekostning, og hver tiende dag blev der fremskaffet al slags vin i mængde.

Nehemias’ Bog kapitel 5,vers 18

1 hel, parteret kylling

8-10 træspyd

Marinade:   



1 finthakket fed hvidløg

1 spsk hakket frisk koriander

4 tsk stødt spidskommen

1 spsk safran

2 tsk salt

2 spsk olivenolie

2 tsk friskkværnet peber



Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål. Skær kyllingen i mellemstore stykker, og vend dem i marinaden. Skålen tildækkes og sættes i køleskabet, hvor kødet skal trække i 6 timer. De marinerede kyllingestykker sættes derefter på træspyd. Grilles 4-5 min. på hver side i ovn eller over trækulsgrill.



Opskriften er fra Smag på Bibelen, Bibelselskabets Forlag.

Mikkelsdagssuppe

Der er tradition for at spise suppen til Mikkelsdag den 29. september, men den smager også dejligt her om vinteren! Lav den for eksempel en stille søndag, hvor der er god tid til det hele.

Server først suppen med risboller og ristoppe og derefter det kogte oksekød med peberrodssovs til.



Opskriften er til 6-8 personer:



Suppe:

2-2½ kg oksebryst, tyksteg eller halestykke

3½ l vand

2-3 spsk salt

1 knoldselleri

300 g gulerødder

1 persillerod

2-3 porrer

1 bundt persille

Selleritop



Rismelsboller:

100 g rismel

2½ dl mælk

2 spsk sukker

Salt

1 æg

1 dl mel



Ristoppe:

½ l vand

1 dl grødris

25 g rosiner.

 

Suppen:

Tag grønsagerne op, når de er møre efter 15-20 minutter, men lad suppevisken blive i, indtil kødet er mørt efter ca. 2-3 timer.



Rismelsboller:

Kom rismel og mælk i en gryde, og kog det til en grød. Tag den fra varmen, rør sukker, salt og æg i. Rør melet i til sidst, og sæt dem på vandet med en teske. Kog dem ved svag varme 4-5 minutter. Skyl dem i koldt vand, og læg dem på et fad, når de er kolde, så de ikke klistrer sammen.



Ristoppe:

Kog vand og ris til grød. Rør rosinerne i grøden, mens den er varm, og kom den straks i små kopper, så den formes til toppe. Laves gerne dagen før.

 

Peberrodssovs med korender til 4 personer:

20 g. smør

2½ spsk. mel

4 dl suppe

2 spsk. korender

½ tsk salt

3-4 spsk reven peberrod

1 spsk eddike

2 spsk sukker



Melet røres til en jævning med den kolde suppe i gryden, og smørret tilsættes. Jævningen bringes i kog, mens man pisker og den koger 5 minutter. Korenderne skoldes. Peberroden skrælles og rives fint. Sovsen smages til med salt, peberrod, eddike og sukker. Til sidst kommes korenderne i.

 

Opskriften er af Ella Jensen, Orø Husholdningsforening.

Gule ærter med et moderne og sundt twist

Teksten om Guds befaling om de mange korn er også inspirationen til den her opskrift, fordi de gule ærter er skiftet ud med sunde, proteinrige linser.

Tag hvede, byg, bønner, linser, hirse og spelt, hæld det i samme fad og bag brød af det. I de 390 dage du ligger på siden, skal du leve af det. Maden, du spiser, skal være afvejet, tyve sekel om dagen; det er, hvad du må spise dagligt. Ezekiels Bog kapitel 4, vers 9-11

Opskriften er til fire personer:



Røde linser:

200 gram røde linser

1 fed hvidløg

1 spsk. tahin

1 spsk. spidskommen

2 spsk. soya

1 kvist frisk basilikum

3 spsk. citronsaft

1 dl. græsk yoghurt

50 gram soltørrede tomater

Groft salt og friskkværnet peber



Kog linser til de er møre - ca. 1/2 time. Sigt vandet fra og lad dem køle lidt af, inden de blendes med alle ingredienserne. Tilsæt eventuelt olie og kogevandet fra kødet.



Svinebryst:

1 kg. svinebryst, kogestykke

1 stk suppevisk eller "bouquet garni" af sammenbundne blade af porre, persille og timian



Dæk kødet med saltet vand i en gryde, bring det i kog og skum. Tilsæt din bouquet garni, og lad svinebrystet koge for svag varme i en lille time. Skær kødet i fire lige store dele, og sæt i ovenen ved 225 grader i ca. 1/2 time. Lad kødet få en lettere karameliseret overflade, før det serveres.



Anret linsepureen så den fylder hele tallerkenen og er ca. 1 cm. høj. Læg kødet i midten af tallerkenen, og afslut med en håndfuld brøndkarse på toppen af kødet. Server eventuelt sammen med Ezekiels flerkornsbrød, som du finder opskriften på herunder.

Opskriften er fra Smag på Bibelen, Bibelselskabets Forlag.

Ezekiels syrnede flerkornsbrød

Ezekiels syrnede flerkornsbrød er det nærmeste man kommer på en egentlig opskrift i Bibelen. Gå i profeten Ezekiels fodspor og bag dine egne brød af blandt andet hvede, bønner, linser og spelt.

Linse- og bønnemel kan købes i specialbutikker eller fremstilles ved at findele bønnerne/linserne i en kaffekværn.



Opskriften rækker til ca. 10 brød



1⁄2 dl bygmel

1⁄4 dl fint mel af store bønner

1⁄4 dl hirsefrø

1 dl speltmel

1⁄2 dl rødt linsemel

1 tsk salt

1⁄4 dl olivenolie

1 tsk friskpresset saft af grapefrugt eller 30 g gær

vand



Bland alle melsorterne sammen i en skål. Tilsæt olivenolie, saft fra grapefrugt (eller gær) og lidt vand efter behov, og ælt dejen godt. Dejen stilles til hævning i 2 timer på et lunt sted. Derefter æltes dejen igen. Dejen formes nu til små, flade brød med form som pitabrød. Bages på smurt plade i ca. 10 min. ved 250°.



Opskriften er fra Smag på Bibelen, Bibelselskabets Forlag.

Krydret vin (som kan nydes varm)

Vin er i Bibelen et symbol på fest. Her er en opskrift på krydret vin, der løfter måltidet til et nyt niveau.



...jeg ville skænke dig krydret vin og most af granatæbler.

Højsangen kapitel 8,vers 2



1 flaske hvidvin

150 g honning

1 stang kanel

2 hakkede dadler

1 laurbærblad



Hæld 1⁄2 dl hvidvin og honningen i en gryde og opvarm det, til honningen er opløst. Fjern gryden fra blusset. Tilsæt kanelstang, dadler og laurbærblad, og hæld resten af vinen ved. Lad det simre ved meget svag varme i 1 time. Rør jævnligt. Laurbærblad og kanelstang fjernes før servering. Vinen kan drikkes varm eller kold.

Opskriften er fra Smag på Bibelen, Bibelselskabets Forlag.

Smag på Bibelen

Fra Adams æble til den sidste nadver - opskrifter inspireret af Bibelen
Smag på Bibelen
20,00

Desværre udsolgt

Forfatter: Redigeret af Lene Trap-Lind
Sidetal: 27 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-706-7
Udgave: 2. udgave